Ιαπωνία: Υπερκόπωση ο λόγος θανάτου 31χρονης δημοσιογράφου, που είχε κάνει 159 ώρες υπερωριών σε έναν μήνα

Επιθεωρητές εργασίας στην Ιαπωνία αποφάνθηκαν πως ο λόγος του θανάτου της 31χρονης δημοσιογράφου Μίουα Σάντο, που εργαζόταν στη δημόσια τηλεόραση της χώρας (ΝΗΚ), ήταν η υπερκόπωση, καθώς είχε κάνει 159 ώρες υπερωριών μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η Σάντο, που εργαζόταν στα κεντρικά του ΝΗΚ στο Τόκιο, είχε λείψει μόλις δύο ημέρες από τη δουλειά
της στον μήνα πριν τον θάνατό της τον Ιούλιο του 2013, ο οποίος προκλήθηκε από ανακοπή. Γραφείο που ασχολείται με εργασιακά θέματα στο Τόκιο απέδωσε αργότερα τον θάνατό της σε «καρόσι» (θάνατος λόγω υπερκόπωσης), ωστόσο η περίπτωσή της δημοσιοποιήθηκε από τους πρώην εργοδότες της μόλις αυτή την εβδομάδα.

Ο θάνατός της Σάντο αναμένεται να αυξήσει την πίεση προς τις ιαπωνικές αρχές να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των πολλών θανάτων που αποδίδονται στην πολύωρη εργασία πολλών εργαζομένων. Σημειώνεται πως, έναν χρόνο πριν, ανάλογο ήταν και το συμπέρασμα σχετικά με τον θάνατο μιας νεαρής εργαζόμενης στη διαφημιστική εταιρεία Dentsu: Η Ματσούρι Τακαχάσι ήταν 24 ετών όταν αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 2015, με τους αξιωματούχους των αρμόδιων αρχών να αποφαίνονται πως ο θάνατός της οφειλόταν σε στρες το οποίο είχε προκληθεί από τις πολλές ώρες δουλειάς. Η Τακαχάσι έκανε πάνω από 100 ώρες υπερωριών τους μήνες πριν τον θάνατό της. Εβδομάδες πριν τον θάνατό της, την Ημέρα των Χριστουγέννων του 2015, είχε γράψει στα social media πως «ήθελε να πεθάνει», καθώς ήταν «συντετριμμένη σωματικά και πνευματικά».

Η υπόθεση πυροδότησε διάλογο σε εθνικό επίπεδο για το ζήτημα των εργασιακών πρακτικών στην Ιαπωνία, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, να θίξει το θέμα μιας εργασιακής κουλτούρας η οποία συχνά εξαναγκάζει τους εργαζομένους να κάνουν υπερωρίες για να αποδεικνύουν την αφοσίωσή τους, ακόμα και αν δεν υπάρχουν στοιχεία πως η παραγωγικότητά τους αυξάνεται με αυτόν τον τρόπο. Η κυβέρνηση προτείνει θέσπιση ορίου 100 ωρών στις υπερωρίες τον μήνα και επιβολή ποινών και προστίμων σε επιχειρήσεις που επιτρέπουν στους εργαζομένους τους να το υπερβούν- ωστόσο πολλοί θεωρούν πως ακόμα και αυτά τα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους.

Στο πρώτο της white paper σχετικά με το «καρόσι» πέρυσι, η ιαπωνική κυβέρνηση ανέφερε πως ένας στους πέντε εργαζομένους κινδυνεύει να πεθάνει από υπερκόπωση. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, πάνω από 2.000 Ιάπωνες αυτοκτόνησαν εξαιτίας στρες που συνδεόταν με τη δουλειά στο έτος που έλαβε τέλος τον Μάρτιο του 2016, ενώ δεκάδες άλλα άτομα πέθαναν από καρδιακές προσβολές, εμφράγματα και άλλα προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν από τις πολλές υπερωρίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα