Ιερείς των Ίνκας χρησιμοποιούσαν φυσικά αντικαταθλιπτικά για σκοτεινούς σκοπούς
Πρόσφατη τοξικολογική ανάλυση στα ηλικίας 500 ετών λείψανα δύο παιδιών που είχαν θυσιαστεί στο πλαίσιο τελετής στο ηφαίστειο Αμπάτο του Περού έδειξε ότι στα μαλλιά και στα νύχια τους υπήρχαν ίχνη κοκαΐνης, καθώς και δύο χημικές ουσίες από ένα φυτό που αποτελεί βασικό συστατικό του ψυχεδελικού ροφήματος αγιαχουάσκα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ars Technica, οι εν λόγω ουσίες- χαρμίνη και χαρμαλίνη- ανήκουν σε μια ομάδα
Ωστόσο η ανάλυση δεν έδειξε ίχνη του DMT, που καθιστά το ρόφημα τόσο ισχυρό παραισθησιογόνο. Η ουσία αυτή προέρχεται από το άλλο κύριο συστατικό του ροφήματος, του τσακρούνα- που, με τη σειρά του, είναι «συγγενής» του φυτού που μας δίνει τον καφέ.
Η απουσία του θα μπορούσε να είναι απλά μια «παραξενιά» της χημείας. Τοξικολογικές μελέτες σε τουλάχιστον ένα θύμα θυσίας από άλλο αρχαιολογικό χώρο επίσης δεν έδειξαν παρουσία DMT μα μια χημική ουσία που παράγεται όταν το σώμα μεταβολίζει DMT. Αυτό υποστηρίζει την ιδέα πως το DMT ίσως να μην είναι ένα από τα χημικά που διατηρούνται στην κερατίνη, κάτι που σημαίνει ότι η αρχαιολόγος Νταγκμάρα Σότσα του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και οι συνάδελφοί της δεν μπορούσαν να αποκλείσουν τη χρήση αγιαχουάσκα στα παιδιά στο Αμπάτο.
Inca priests used natural antidepressants for nefarious purposes https://t.co/cFGWoMS8kd by @KionaSmith07
— Ars Technica (@arstechnica) May 16, 2022Παρόλα αυτά η έλλειψη DMT στα μαλλιά και στα νύχια των θυμάτων του Αμπάτο θα μπορούσε να σημαίνει ότι ήπιαν κάτι που περιείχε τη λιάνα των νεκρών, μα όχι τσακρούνα- και αν ισχύει κάτι τέτοιο, φαντάζει πολύ πιθανό ο στόχος να μην ήταν να τους προκληθούν παραισθήσεις μα να τα διατηρούν ήρεμα κατά τη διάρκεια της μακράς πορείας που ολοκληρωνόταν με τη θυσία τους.
«Αν ισχύει, αυτό θα ήταν το πρώτο παράδειγμα της συνειδητής χρήσης των αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων αγιαχουάσκα που αποτελείται κυρίως, αν όχι πλήρως, από Banisteriopsis caapi» έγραψαν η Σότσα και οι συνάδελφοί της σε πρόσφατο επιστημονικό άρθρο.
Τα δύο παιδιά, μεταξύ 6 και 7 ετών, θανατώθηκαν σε μια τελετή των Ίνκας ονόματι καπακότσα. Στην αυτοκρατορία των Ίνκας ιερείς θυσίαζαν νεαρές κοπέλες και παιδιά μέχρι και τριών ετών σε τοπικές θεότητες (χουάκας).
Για εβδομάδες πριν τη θυσία τα θύματα γνώριζαν ακριβώς τι θα τους συνέβαινε. Τα θύματα που επιλέγονταν από κάθε άκρη της αυτοκρατορίας συγκεντρώνονταν στην πρωτεύουσα, Κούσκο, πριν ξεκινήσουν, στο πλαίσιο μεγάλο πορειών, για τους προορισμούς τους, όπου θα θυσιάζονταν. Κάποιες φορές επρόκειτο για ένα ταξίδι επιστροφής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ταξίδευαν σε άλλες επαρχίες της αυτοκρατορίας. Η εμπειρία αυτή μπορούσε να είναι τρομακτική για μικρά παιδιά, και προφανώς το θύμα δεν μπορούσε να κλαίει και να διαμαρτύρεται. Ισπανοί άποικοι που είδαν τέτοιες τελετές έγραψαν πως η διάθεση του θύματος ήταν το ίδιο σημαντική με την εμφάνισή του, καθώς τα θύματα έπρεπε να πηγαίνουν χαρούμενα στα χουάκας.
Η λύση, όπως προκύπτει, ήταν η νάρκωσή τους: Σύμφωνα με τους Ισπανούς, οι ιερείς κρατούσαν ναρκωμένα και ήρεμα τα θύματα με μια σταθερή χορήγηση ενός αλκοολούχου ποτού που ήταν γνωστό ως τσίτσα.
Τοξικολογικές μελέτες σε μουμιοποιημένα λείψανα αρκετών θυμάτων από το Περού έφεραν στο φως στοιχεία πως μασούσαν επίσης φύλλα κόκας για εβδομάδες πριν τους θανάτους τους, και κάποια θύματα πέθαναν με την τελευταία δόση στο στόμα τους. Συχνά φαίνεται πως τα παιδιά μασούσαν όλο και περισσότερη κόκα καθώς πλησίαζε η ώρα της θυσίας τους. Στα μαλλιά ενός θύματος σε άλλο αρχαιολογικό χώρο, αρχαιολόγοι βρήκαν μια ουσία ονόματι κοκααιθυλένιο, που σχηματίζεται όταν η κοκαΐνη συνδυάζεται με αλκοόλ στο σώμα.
Με άλλα λόγια, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, οι ιερείς των Ίνκας νάρκωναν μικρά παιδιά επί εβδομάδες έτσι ώστε να είναι υπάκουα, ήρεμα και σε μια κατάσταση ευδαιμονίας- μέχρι την ώρα της θυσίας τους.
Σημειώνεται πως μετά τον θάνατό τους τα θύματα καπακότσα λεγόταν πως γίνονταν διαμεσολαβητές μεταξύ ανθρώπων και θεών, και σε κάποια μέρη οι άνθρωποι λάτρευαν τα μουμιοποιημένα τους λείψανα. Τα δύο παιδιά που πέθαναν στο Αμπάτο θάφτηκαν σε ένα οροπέδιο κοντά στην κορυφή του βουνού με χρυσά και ασημένια εδώλια, κεραμικά σκεύη κ.α. Κάποια στιγμή μέσα στα τελευταία 500 χρόνια έπεσε κεραυνός στον χώρο, καίγοντας το μεγαλύτερο μέρος του ενός από τα λείψανα. Αρχαιολόγοι βρήκαν τους τάφους το 1995, αφού μια έκρηξη του κοντινού ηφαιστείου Σαμπαντσάγια έλιωσε το χιόνι από τις κορυφές του Αμπάτο και άλλων βουνών. Σύμφωνα με τη Σότσα και τους συναδέλφους της, το Σαμπαντσάγια ίσως να ήταν ένας από τους φυσικούς κινδύνους για προστασία από τους οποίους θυσιάστηκαν εξαρχής τα παιδιά.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Το «μεγάλο παζάρι» για τα F-35 και οι ενστάσειςΙατρικό θαύμα: Μικρή καμηλοπάρδαλη περπάτησε ξανά με τεχνητά μέλη«Εθνική» εξωστρέφεια: Στηρίζοντας και ανοίγοντας δρόμους στις ελληνικές εξαγωγές- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βίλια: Το στοιχείο που «πρόδωσε» τον 47χρονο που τεμάχισε την Κινέζα
- Βασίλης Ζούλιας: To σχόλιό του για την εμφάνιση της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο
- Αλίκη Βουγιουκλάκη: Απίθανες αποκαλύψεις για την ηθοποιό – «Όποτε έκανε…»
- Βρετανία: Τι είναι η «βροχή αίματος» που προκαλεί συναγερμό - Απόκοσμες εικόνες
- Γιάννης Φέρτης: Η μάχη με το Αλτσχάιμερ και το συγκινητικό tweet της Κάκιας Ιγερινού – «Η μνήμη σβήνει»
- Θεσσαλονίκη: Άνδρας σε κατάσταση αμόκ έσπαγε βιτρίνες καταστημάτων με τούβλα
- Σύνταξη πριν τα 61 από Ειδικά Ταμεία με τα νέα όρια ηλικίας [πίνακες με τα όρια ηλικίας για ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών-Τύπου]
- Τουρκία: Δώστε μας τα F-35 για να άρουμε το βέτο κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας
- Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική – Αγνοείται άνδρας στο βουνό της Δίρφυς – Η εξέλιξη του καιρού
- Κορονοϊός: Περισσότεροι από 350 χιλιάδες Έλληνες με σύνδρομο long covid - Επιπτώσεις και στην οικονομία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ιερείς των Ίνκας χρησιμοποιούσαν φυσικά αντικαταθλιπτικά για σκοτεινούς σκοπούς
- Τζόγαρε χιλιάδες ευρώ που μπήκαν κατά λάθος στον λογαριασμό του ως επίδομα κορονοϊού
- Αντίο Μάκη από τα Πατήσια
- Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ να βρουν μια ισορροπία στις πολιτικές τους απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία
- Καταιγίδα στην Αττική και έντονα καιρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας
- Ουκρανία: Ανατινάχθηκε τρένο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες στη Μελιτόπολη
- Αντίθετος με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Κροατίας
- Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: «Οχι» στη διακοπή ρεύματος αρτοποιείου με χρέος 30.000 ευρώ
- Τουρκία: Αποδεκτή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας μονάχα υπό όρους
- Ουκρανία: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τεκμηρίωσε "προφανή εγκλήματα πολέμου"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιουνίου - Ημερομηνίες για κάθε ταμείο
- Ποιοι φορολογούμενοι κατάφεραν να διαγράψουν τα πρόστιμα της Εφορίας
- Έρχεται το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας του ΕΦΚΑ και «φέρνει» σύνταξη έως και 6 μήνες νωρίτερα
- Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Αύξηση των επιταγών του ΟΑΕΔ για δωρεάν διακοπές, πότε οι αιτήσεις
- Νέα φάρμακα και οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου δίνουν τέλος στα μέτρα προφύλαξης
- Πάτρα: Οι επίμονες κλήσεις της Πισπιρίγκου στους ιατροδικαστές και το νέο στοιχείο που βρέθηκε στο Καραμανδάνειο
- Europa League final: Η κούπα στην Άιντραχτ, 5-4 πεν (1-1) την Ρέιντζερς (video)
- Η αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Μεγάλος εκνευρισμός στην Άγκυρα
- Κακοκαιρία: Προβλήματα στους συρμούς του ΗΣΑΠ λόγω πτώσης δέντρων
- Υεμένη: Οι αντάρτες Χούτι «μελετούν» την παράταση της εκεχειρίας