Ικανοποιημένοι στις Βρυξέλλες από τη δίμηνη παράταση του Μνημονίου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Σύνοδος Κορυφής

Στην εκτίμηση ότι η απόφαση για δίμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής πολιτικής της χώρας επιτρέπει τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων - είτε υπερισχύσει στο τέλος το σενάριο εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου είτε υπάρξει αδιέξοδο και οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, εκτιμούν αξιωματούχοι στην Κομισιόν.

«Έχει κινηθεί μια διαδικασία και δεν υπάρχει γκρίνια οτι πήγε κάτι στραβά»,τονίζει με νόημα Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολιάζοντας εμμέσως
τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής πρώτης ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας στη Βουλή.

«Πρόκειται για μια διαδικασία με νικητές και από τις δύο πλευρές» υπογράμμισε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
προσθέτοντας ότι «όλα γίνονται με τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει ακάλυπτη ποτέ απο τους Ευρωπαίους εταίρους της».
Ο ίδιος αξιωματούχος θεωρεί μάλιστα ότι η απόφαση για τη δίμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος ήταν μια «σοφή απόφαση» γιατί δίνει το μήνυμα ότι η Ε.Ε. είναι παρούσα και δεν παίρνει αποστάσεις απο την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά υπό τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ κυριάρχησε το επενδυτικό σχέδιο Γιουνκέρ με τις προτάσεις έργων ύψων 315 δισ. ευρώ.

«Οι επενδύσεις πρέπει να πάνε σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης, σε πεδία όπως η ψηφιακή οικονομία, για παράδειγμα, στο οποίο δεν είμαστε τόσο καλοί στις παγκόσμιες αγορές όπως θα έπρεπε», δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο η γερμανίδα καγκελάριος. Περισσότερο αισιόδοξος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανουά Ολάντ να δηλώνει ότι η Γαλλία θα συμβάλλει στο σχέδιο οικονομικά, «ώστε στη χώρα μας να υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις και αναπτυξιακή στήριξη».
Keywords
Τυχαία Θέματα