Ινδία: Ατελείωτος εφιάλτης με νέο τρομακτικό παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε την Μ.Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 386.452 κρούσματα κορονοϊού - νέο παγκόσμιο ρεκόρ -, ενώ ο αριθμός των 3.498 ασθενών με COVID-19 που υπέκυψαν παρέμεινε σε τρομακτικά υψηλό επίπεδο.

Η Ινδία έχει καταγράψει κάπου 7,7 εκατομμύρια μολύνσεις από τα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να επιταχύνεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει βυθίσει τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας σε υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Είχαν χρειαστεί έξι μήνες για να καταγραφούν τα προηγούμενα

7,7 εκατ. κρούσματα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην Ινδία έχει πλέον φθάσει τους 208.330 νεκρούς, ενώ οι μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τα 18,7 εκατομμύρια.

Χειρότερα, αρκετοί ειδικοί εκτιμούν πως ο πραγματικός απολογισμός είναι ακόμα πιο βαρύς.

Κλείνουν τα εμβολιαστικά κέντρα στη Βομβάη

Ολα τα εμβολιαστικά κέντρα στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, τη Βομβάη κλείνουν για τρεις ημέρες λόγω έλλειψης εμβολίων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η Ινδία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, με τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία να είναι υπερπλήρη, τα φάρμακα και το οξυγόνο σε έλλειψη και τις μεγαλύτερες πόλεις σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις. Πολλά αποτεφρωτήρια αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ξυλεία λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών, καθώς για κάθε νεκρική πυρά απαιτούνται 300-400 κιλά ξύλου.

Η Ινδία κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή εμβολίων, αλλά δεν έχει αρκετά αποθέματα για να τα βγάλει πέρα με το δεύτερο, φονικό κύμα της COVID-19, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους ενήλικες από την 1η Μαΐου. Μόλις περίπου το 9% των 1,4 δισεκ. κατοίκων της χώρας έχει λάβει μια δόση εμβολίου από τον Ιανουάριο.

Αρκετές πολιτείες έχουν πει ότι δεν θα μπορέσουν να ανοσοποιήσουν άμεσα τους πολίτες ηλικίας 18-45 ετών.

Ο Μόντι αναμένεται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου καθώς το κύμα των μολύνσεων έχει γονατίσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας και απειλεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού ολοένα περισσότεροι εργαζόμενοι απουσιάζουν διότι ασθένησαν οι ίδιοι ή διότι χρειάζεται να φροντίσουν άρρωστους συγγενείς τους.

Αποστολή βοήθειας από την Ελλάδα

Ετοιμη προς αποστολή είναι η βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας στην Ινδία. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα των ινδικών αρχών και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, έχει έτοιμες προς αποστολή 90 φιάλες οξυγόνου συνολικής χωρητικότητας 440 λίτρων, καθώς και υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια και λοιπά μέσα αυτοπροστασίας). «Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το αίτημα για παροχή συνδρομής, η Πολιτική Προστασία κινητοποιήθηκε για την προμήθεια των φιαλών οξυγόνου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Είναι αυτονόητη η ανταπόκριση της Ελλάδας στην έκκληση κάθε χώρας για παροχή βοήθειας. Σε αυτή την μάχη που δίνει η παγκόσμια κοινότητα έναντι της πανδημίας, η χώρα μας είναι παρούσα όπου κι όποτε χρειάζεται. Η Ελλάδα, εξάλλου, αποτελεί ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και στηρίζει έμπρακτα τον μηχανισμό εκτάκτων αναγκών της ΕΕ RescEU - είμαστε μια από τις πρώτες χώρες που συμμετείχε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού κοινού αποθεματικού για ιατρικό υλικό ζωτικής σημασίας που σχετίζεται με τη διαχείριση της πανδημίας. Ελπίζω από καρδιάς η συνεισφορά της Ελλάδας να προσφέρει ανακούφιση στη δοκιμαζόμενη Ινδία», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Εφτασαν οι πρώτες ποσότητες βοηθειών από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι πρώτες ποσότητες της αμερικανικής ιατρικής βοήθειας έφθασαν στην χώρα.

Στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε πάνω από 400 φιάλες οξυγόνου, νοσοκομειακό εξοπλισμό και σχεδόν ένα εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο στο Νέο Δελχί.

Eυρείας κλίμακας διεθνής επιχείρηση αρωγής έχει ξεκινήσει από πολλές χώρες που υποσχέθηκαν τη βοήθειά τους.

Η αμερικανική αποστολή ακολουθεί τις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν ιατρικό υλικό αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων τις επόμενες ημέρες για να βοηθήσουν την Ινδία, δήλωσε χθες ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι οι ειδικές πτήσεις, με τις οποίες θα μεταφερθεί επίσης εξοπλισμός και υλικό που προσφέρουν επιχειρήσεις και ιδιώτες, θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα συνεχίζονται οι αποστολές ιατρικής βοήθειας από άλλες χώρες. Νωρίτερα σήμερα έφθασε μια τρίτη αποστολή από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ρουμανία και η Ιρλανδία έστειλαν αργά χθες τα δικά τους εφόδια. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει και εκείνη στη διεθνή επιχείρηση αρωγής, με την αποστολή 300 συμπυκνωτών οξυγόνου και 300 αναπνευστήρων.

Πάνω από 40 χώρες έχουν δεσμευθεί να στείλουν ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου οξυγόνου, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Βαρντάν Σρίνγκλα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΦωτογραφίες και βίντεο από την μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμοΤο χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίουΑν το Πάσχα δεν μπορεί να είναι παραδοσιακό γιατί να είναι το κοκτέιλ μας
Keywords
Τυχαία Θέματα