Ινδία: Θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου σε 2 μήνες χωρίς να ξέρει πόσους κατοίκους έχει

Σε δύο μήνες, η Ινδία αναμένεται να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ξεπερνώντας την Κίνα. Αλλά για τουλάχιστον ένα χρόνο, και ενδεχομένως περισσότερο, η χώρα δεν θα γνωρίζει πόσους κατοίκους έχει επειδή δεν μπορεί να τους μετρήσει.

Η απογραφή της Ινδίας - όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας γίνεται μία φορά στη δεκαετία - έπρεπε να πραγματοποιηθεί το 2021 αλλά καθυστέρησε λόγω

της πανδημίας. Πλέον το εγχείρημα της καταμέτρησης του πληθυσμού της έχει βαλτώσει λόγω διάφορων υλικοτεχνικών εμποδίων ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανό να ξεκινήσει σύντομα.

Οι ειδικοί λένε ότι η καθυστέρηση στην επικαιροποίηση σημαντικών δεδομένων, όπως η απασχόληση, η στέγαση, τα επίπεδα αλφαβητισμού, τα μοτίβα μετανάστευσης και η βρεφική θνησιμότητα, που καταγράφονται στην απογραφή, επηρεάζει τον κοινωνικοοικονομικό σχεδιασμό και τη χάραξη πολιτικής στην τεράστια ασιατική οικονομία.

Ανώτερος αξιωματούχος της Στατιστικής Yπηρεσίας δήλωσε ότι τα στοιχεία της απογραφής από το 2011, όταν διενεργήθηκε η τελευταία καταμέτρηση, χρησιμοποιούνται για τις τωρινές προβλέψεις και εκτιμήσεις που απαιτούνται για την αξιολόγηση των κρατικών δαπανών.

Δύο άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση της κυβέρνησης να τελειοποιήσει τη διαδικασία της απογραφής και να την καταστήσει αλάνθαστη με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή δεδομένων απογραφής σε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα πρέπει να συγχρονιστεί με τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ταυτότητας, που ονομάζεται Aadhaar, κάτι που χρειάζεται χρόνο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι επικριτές του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί την απογραφή για να κρύψει δεδομένα για ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η ανεργία, ενόψει των εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες το 2024.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προβλέψει ότι ο πληθυσμός της Ινδίας θα μπορούσε να φτάσει τα 1.425.775.850 στις 14 Απριλίου, ξεπερνώντας την Κίνα.

Η απογραφή του 2011 είχε προσδιορίσει τον πληθυσμό της Ινδίας σε 1,21 δισεκατομμύρια, που σημαίνει ότι η χώρα έχει 210 εκατομμύρια νέους πολίτες - όσο σχεδόν οι κάτοικοι ολόκληρης της Βραζιλίας - τα τελευταία 12 χρόνια.

Η απογραφή στην Ινδία διενεργείται από περίπου 330.000 δασκάλους κρατικών σχολείων, οι οποίοι πρώτα πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα καταγράφοντας όλα τα σπίτια σε όλη τη χώρα και μετά επιστρέφουν σε αυτά με μια δεύτερη λίστα ερωτήσεων. Ειδικότερα, θέτουν περισσότερες από 20 ερωτήσεις κάθε φορά σε 16 γλώσσες, σε δύο φάσεις που θα απλωθούν σε χρονικό εύρος 11 μηνών.

Οι αριθμοί θα καταγραφούν σε πίνακα και τα τελικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν μήνες αργότερα. Η όλη διαδικασί εκτιμήθηκε ότι θα κοστίσει 87,5 δισεκατομμύρια ρουπίες (πάνω από 1 δισ. ευρώ) το 2019.

Ωστόσο, οι δάσκαλοι επέστρεψαν στο σχολείο μετά τις αναγκαστικές διακοπές της πανδημίας και καλούνται να διεξαγάγουν επιπρόσθετα εννέα πολιτειακές εκλογές το 2023 και τις εθνικές εκλογές το 2024 εκτός από την απογραφή. Αυτό θα διαταράξει ξανά τη διδασκαλία των παιδιών ενώ και οι πληρωμές τους είναι επίσης ένα θέμα.

Σημειώνεται ότι οι Ινδοί εκπαιδευτικοί δεσμεύονται από το νόμο να βοηθήσουν στη διεξαγωγή εκλογών και της απογραφής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ινδία,india