«Ηνίοχος 2024»: Η ισχύς της ΠΑ «θα αυξηθεί»- το 2030 τα πρώτα ελληνικά F-35 στην Ανδραβίδα

.

Σημαντικά μηνύματα για το προσεχές μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας έστειλε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της μεγάλης πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2024», στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας (117 ΠΜ), μεταξύ άλλων, διαβεβαιώνοντας πως η η ισχύς της ΠΑ θα αυξηθεί, και ενημερώνοντας για την πορεία και τα χρονοδιαγράμματα της απόκτησης των F-35- αλλά και τη φύση της στρατιωτικής συνεργασίαςμε την Ινδία.

Τι μέλλει γενέσθαι με τα F-35 και την Ανδραβίδα

.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης,

μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της DV Day την Παρασκευή, διαβεβαίωσε πως γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η αμυντική θωράκιση της χώρας να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, υπογραμμίζοντας τη σημασία ασκήσεων όπως ο «Ηνίοχος», με συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με εταίρους και συμμάχους, σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο.

.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αμφισβητήσεις από την Τουρκία, έκανε λόγο για μήνυμα μέσω «Ηνιόχου» και άλλων ασκήσεων πως η Ελλάδα έχει τέτοια αποτρεπτική ισχύ έτσι ώστε όποιος επιβουλεύεται τα δικαιώματά της να το σκεφτεί διπλά πριν κάνει κάποια κίνηση.

.

Σχολιάζοντας την προμήθεια των F-35, είπε πως ήδη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις και ο σχεδιασμός προχωρά κανονικά, με τα αναβαθμισμένα F-16 Viper να εντάσσονται στο οπλοστάσιο της ΠΑ- προσθέτοντας πως ο στόλος για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι «αρκετά ενισχυμένος».

.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, δήλωσε, ερωτηθείς για τα F-35, πως επιδίωξη είναι να κινηθούν τα πράγματα γρήγορα, εκτιμώντας πως η σχετική LOA θα υπογραφεί το καλοκαίρι και προσθέτοντας πως ήδη έχουν υποβληθεί οι απαιτήσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη βάση της Ανδραβίδας, η οποία θα φιλοξενήσει τα stealth μαχητικά 5ης γενεάς.

.

Ειδικότερα, ανέφερε για την Ανδραβίδα πως «θα πρέπει να γίνει ένα καινούριο αεροδρόμιο, με καινούριους διαδρόμους» και εγκαταστάσεις με βάση τις προδιαγραφές που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ, «Εμείς θέλουμε πριν έρθουν τα αεροσκάφη να είναι όλα έτοιμα» είπε χαρακτηριστικά.

.

Ως προς το χρονικό πλαίσιο για την άφιξη των μαχητικών 5ης γενεάς στην Ανδραβίδα, είπε πως εφόσον τηρείται το χρονοδιάγραμμα, η παραλαβή των πρώτων ελληνικών F-35 στην Αμερική αναμένεται το 2028 και εκεί θα εκπαιδευτούν περί τους 16 χειριστές, εκ των οποίων 6 εκπαιδευτές. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε πως, αν όχι το 2029, το 2030 θα καταφθάσουν τα πρώτα F-35 στην Ανδραβίδα.

Σχετικά με τα όπλα των F-35, ο Αρχηγός ΓΕΑ διαβεβαίωσε πως «εμείς θα πάρουμε τα καλύτερα όπλα που υπάρχουν, που θα αποδεσμευτούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των συμμάχων μας σύντομα...θα έχει ό,τι καλύτερο υπάρχει», προσθέτοντας πως τα ελληνικά F-35 σίγουρα θα παίρνουν και τον πύραυλο αέρος- αέρος Meteor (τον χρησιμοποιούν ήδη τα Rafale) και υπενθυμίζοντας πως «ήδη το οπλοστάσιό μας έχει όπλα» κατάλληλα για το εν λόγω μαχητικό. Παράλληλα, πρόσθεσε «να είμαστε και λίγο λογικοί, να κάνουμε τις προμήθειες έτσι ώστε και η χώρα να μπορεί να καλύψει δημοσιονομικά την απαίτηση αλλά και να πάρουμε το πιο σύγχρονο όπλο που θα είναι πολλαπλασιαστής ισχύος».

.

Όσον αφορά στις συζητήσεις για το μέγεθος του στόλου μαχητικών της ΠΑ στο κοντινό μέλλον βάσει των υπαρχόντων σχεδιασμών και τους τύπους τους, είπε χαρακτηριστικά πως «πριν αναφέρουμε νούμερα, να ξέρουμε και τις διαθεσιμότητες...όσο πιο παλιό είναι ένα αεροσκάφος τόσο πιο δύσκολα υποστηρίζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία, έχουμε θέματα σε συγκεκριμένους τύπους που περιμέναμε να υπάρχει υψηλότερη διαθεσιμότητα...υπάρχει ένα πλάνο αλλά προς το παρόν υπάρχει μεγάλη διαδικασία, να αλλάξει η δομή δυνάμεων...είναι πολλά που πρέπει να γίνουν».

.

Παρόλα αυτά, σημείωσε πως «σίγουρα το Phantom ήταν το αεροπλάνο που είχε αποφασιστεί εδώ και χρόνια να αποσυρθεί»- ενώ τόνισε πως «δεν χρειάζεται να υπάρχει καμία ανησυχία», η μετάβαση θα γίνει ομαλά, υπάρχει σχέδιο και πως «σε καμία των περιπτώσεων δε θα μειωθεί η ισχύς της Πολεμικής Αεροπορίας, τουναντίον θα αυξηθεί».

Επενδύοντας στη στρατιωτική συνεργασία με την Ινδία.

Από πλευράς του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, εξέφρασε ικανοποίηση για τον «Ηνίοχο», σημειώνοντας πως το terrain και το περιβάλλον (αέρας- ξηρά- θάλασσα) της χώρας μας δίνουν διαφορετικές εμπειρίες στους πιλότους, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της εκπαίδευσης παλαιότερων τύπων αεροσκαφών με πιο σύγχρονα μαχητικά, ώστε να εξακριβώνονται οι δυνατότητες και τα μειονεκτήματά τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Ινδία, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη έχει πάρα πολλά πεδία δραστηριοτήτων – κάνοντας λόγο για «πάρα πολύ ευήκοα ώτα» ώστε να «ανακαλύψουμε τι δυνατότητες έχει ο καθένας»- και προσθέτοντας πως η Ινδία έχει και τεχνογνωσία, αλλά και σχέση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα ώστε η συνεργασία να είναι «αμφότερα παραγωγική». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και σε όσα έχουν ειπωθεί για το ενδεχόμενο πώλησης Mirage 2000 της ΠΑ στην Ινδία, λέγοντας πως «υπάρχει ένα ενδιαφέρον από πλευράς της Ινδίας αλλά είναι σε πολύ πρωταρχικό στάδιο»- ενώ διαβεβαίωσε πως η εθνική άμυνα «κάθε στιγμή κάθε ώρα δεν θα έπρεπε κανείς από τους Έλληνες πολίτες να μην είναι σίγουρος ότι είναι στο μέγιστο επίπεδο».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ηνίοχος 2024, 2030, F-35, Ανδραβίδα,iniochos 2024, 2030, F-35, andravida