ΗΠΑ: Δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους

Το πού βρίσκεται ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι συνεχίζει να είναι άγνωστο, δήλωσε χθες Δευτέρα ο πρεσβευτής Τζέιμς Τζέφρι, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ αρμόδιος για τον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης, επιμένοντας πως ο εντοπισμός του συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον Τζέφρι, περίπου 7.000 μαχητές του ΙΚ κρατούνται αυτή τη στιγμή από τη συμμαχία κούρδων και αράβων μαχητών που ανακήρυξε τη νίκη της επί των τζιχαντιστών

και την εξάλειψη της εδαφικής υπόστασης του «χαλιφάτου» τους το Σαββατοκύριακο. Οι περισσότεροι από τους μαχητές αυτούς είναι Σύροι και Ιρακινοί, σημείωσε.

Ο πρεσβευτής τόνισε πως δεν θα αποκαλύψει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που μένουν στη Συρία. Σημείωσε πως η αποχώρηση μεγάλου μέρους τους έχει αρχίσει και ότι μια μικρή δύναμη θα παραμείνει στη συριακή επικράτεια «για κάποια χρονική περίοδο».

Η Ουάσινγκτον ζητεί από τους συμμάχους της να συνεχίσουν την εκστρατεία εναντίον του ΙΚ και να αυξήσουν τη συνεισφορά τους παρότι έχει ήδη αρχίσει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα. Μέχρι στιγμής πάντως, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση γι’ αυτό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζέφρι χαρακτήρισε «σπουδαία ημέρα» την απώλεια του τελευταίου οχυρού του ΙΚ στην ανατολική Συρία, πρόσθεσε ωστόσο πως αυτό δεν είναι το «τέλος του αγώνα» εναντίον των τζιχαντιστών, ο οποίος «θα συνεχιστεί, αλλά θα είναι διαφορετικός».

Ο πρεσβευτής Τζέφρι διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ θέλουν να ιδρυθεί διεθνές δικαστήριο για να δικάσει τους τζιχαντιστές: «Δεν το εξετάζουμε αυτή τη στιγμή», είπε. Πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει να προτρέπει τους συμμάχους της να επαναπατρίσουν τους ξένους τζιχαντιστές του ΙΚ που κρατούνται από τους άνδρες της κουρδοαραβικής συμμαχίας, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: 25η Μαρτίου : Αυτά που δεν μας έμαθαν στο σχολείο Τι έγιναν οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα μετά το 1821; Uzi Arad: Η συνεργασία Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ - Κοιτάσματα και δύστροποι γείτονες
Keywords
Τυχαία Θέματα