ΗΠΑ: Επιστήμονες βρήκαν για πρώτη φορά φωλιά με σφήκες-«δολοφόνους»

Αμερικανοί εντομολόγοι ανακάλυψαν στην Ουάσινγκτον την πρώτη φωλιά με γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα ακίνητο στην κωμόπολη Μπλέιν.

Οι εντομολόγοι, χρησιμοποιώντας έναν νέο τύπο παγίδας, κατάφεραν με ραδιοπομπούς να εντοπίσουν τη φωλιά, που χρησιμοποιούν οι επονομαζόμενες σφήκες - «δολοφόνοι», στην κουφάλα ενός δένδρου.

Εκεί αντίκρισαν δεκάδες από τα επικίνδυνα έντομα να μπαινοβγαίνουν στην τρύπα.

The rumors are true - our entomologists located the first-ever #AsianGiantHornet nest in the U.S. late yesterday.

Press conference at 2 p.m. pic.twitter.com/oXuE6urXff

— WA St Dept of Agr (@WSDAgov) October 23, 2020

Το συγκεκριμένο είδος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην πολιτεία της Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο του 2019, όμως οι γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες δεν προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Είναι το μεγαλύτερος είδος σφήκας στον κόσμο και έχει για θήραμά του μέλισσες και άλλα έντομα. Μια μικρή ομάδα ασιατικών γιγαντιαίων σφηκών είναι ικανή να σκοτώσει μια ολόκληρη κυψέλη μελισσών μέσα σε λίγες ώρες.

Οι σφήκες - «δολοφόνοι» συνήθως φωλιάζουν στο έδαφος, αλλά περιστασιακά μπορεί να βρεθούν φωλιές τους σε νεκρά δέντρα.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έδωσε άδεια στις αρμόδιες αρχές να καταστρέψουν τη φωλιά και να αφαιρέσουν το δέντρο, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Οι ειδικοί έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο παγίδων σε ολόκληρη την πολιτεία, και εντομολόγοι παρακολουθούν τις κινήσεις των ασιατικών γιγαντιαίων σφηκών σε μια προσπάθεια να βρουν και να εξολοθρεύσουν τυχόν φωλιές.

Come on now, this is cute! An #AsianGiantHornet enjoyed some strawberry jam after being tagged yesterday. pic.twitter.com/1nQCL3oX1w

— WA St Dept of Agr (@WSDAgov) October 23, 2020

Το συγκεκριμένο είδος θεωρείται επεμβατικό παράσιτο, και εάν αποκτήσει πρόσβαση στην πολιτεία, οι αρχές προειδοποιούν ότι θα υπάρχουν «αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και τη δημόσια υγεία».

Αν και δεν επιτίθενται γενικά σε ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα, το τσίμπημά τους είναι πολύ πιο επώδυνο από αυτό της μέλισσας και περιέχει ένα πιο τοξικό δηλητήριο. Στην Ιαπωνία, τα σκοτώνουν 30 - 50 ανθρώπους κάθε χρόνο.

(με πληροφορίες από CNN, RT)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Το Ντουμπάι γιορτάζει πανηγυρικά το ρεκόρ για το μεγαλύτερο σιντριβάνι του κόσμου Κλιματική αλλαγή: Μία νέα μπογιά προσφέρει δροσιά ενώ μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ από τον ήχο της φωνής
Keywords
Τυχαία Θέματα