Ιράκ: «Υπογεγραμμένη» η επιστολή για την αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι παρέλαβε μια «υπογεγραμμένη», «μεταφρασμένη» και «πολύ ξεκάθαρη» επιστολή από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση που ανακοινώνει την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ.

«Δεν είναι ένα κομμάτι χαρτιού που έπεσε από το φωτοτυπικό μηχάνημα (…) Τώρα λένε ότι είναι ήταν ένα προσχέδιο (…), αλλά μπορεί να έστελναν άλλη επιστολή διευκρίνισης» τόνισε ο Μάχντι κατά τη διάρκεια σύγκλησης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο στρατηγός

Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην αποκάλυψη της επιστολής αυτής, επιβεβαίωσε ότι είναι αυθεντική, αλλά διαβεβαίωσε ότι ήταν απλά ένα «ανυπόγραφο προσχέδιο (επιστολής). «Πρόκειται για ένα λάθος που διαπράχθηκε καλή τη πίστει», είπε ο Μάιλι.

«Ηταν μια επίσημη επιστολή με τη παραδοσιακή δομή», είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Τόνισε πως αν η επιστολή αυτή ήταν ένα προσχέδιο όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, τότε η Ουάσινγκτον πρέπει να στείλει μία ακόμη επιστολή για να διευκρινίσει την κατάσταση, λέγοντας πως οι δύο εκδοχές της επιστολής - μία στα αραβικά και μία αγγλικά - δεν είναι ταυτόσημες.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ δήλωσε ότι δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από τη Βαγδάτη για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα αυτή, σημειώνοντας ότι η απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου με την οποία ζητείται να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από το Ιράκ δεν είναι δεσμευτική.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχω λάβει κάποια ανακοίνωση από (τον πρωθυπουργό του Ιράκ) ή από την ιρακινή κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αυτό ή για κάποια εντολή ή αίτημα να αποσύρουμε τις αμερικανικές δυνάμεις», είπε ο Εσπερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο.

Στο Ιράκ σταθμεύουν πάνω από 5.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις και ηγούνται του συνασπισμού ο οποίος μάχεται τους εναπομείναντες τζιχαντιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Επειτα από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε την Κυριακή από την κυβέρνηση της χώρας να τερματίσει την παρουσία των ξένων στρατιωτών.

Τραμπ: «Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα ήταν το χειρότερο πράγμα για το Ιράκ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι μια αποχώρηση δυνάμεων του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ θα ήταν το «χειρότερο πράγμα» που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή τη χώρα, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει στα δικά του μάτια το Ιράν.

«Θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στο Ιράκ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Σε κάποιο σημείο, θα αποχωρήσουμε (...) αλλά αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει», πρόσθεσε.

Μαζική απόσυρση στρατευμάτων

Το ΝΑΤΟ, πάντως, θα αποσύρει «προσωρινά» ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας.

«Λαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωρινή μετακίνηση μέρους του προσωπικού μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράκ», είπε η πηγή αυτή.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ «διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ», πρόσθεσε.

Η Βρετανία θέλει να διατηρήσει τους στρατιώτες της στο Ιράκ, όμως θα τους αποσύρει εφόσον το ζητήσει η Βαγδάτη, δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας.

«Προσπαθούμε (…) να τους κάνουμε να πουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να παραμείνουν» οι Βρετανοί στρατιώτες, είπε ο Γουάλας μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Αλλά θα σεβαστούμε την εθνική κυριαρχία του Ιράκ. Αν απαιτήσουν να φύγουμε, είναι δικαίωμά τους και θα το σεβαστούμε», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, η Ρουμανία είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει τους 14 στρατιώτες της από το Ιράκ, λόγω της έντασης στην περιοχή. «Για την ασφάλεια του προσωπικού μας, οι 14 Ρουμάνοι στρατιώτες που εκτελούσαν αποστολή στο Ιράκ θα μεταφερθούν προσωρινά σε άλλη βάση του ΝΑΤΟ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να υψώσει τη φωνή της» και να αντιδράσει στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Όπως και πολλές άλλες χώρες, το Βουκουρέστι έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, συνιστώντας στους Ρουμάνους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ιράκ. «Η κατάσταση στο Ιράκ μας ανησυχεί, επειδή έχουμε πολλούς Ρουμάνους που ζουν και εργάζονται στη Μέση Ανατολή», είπε ο Γιοχάνις.

Εξάλλου, ορισμένοι από τους 500 Καναδούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιράκ θα μετακινηθούν προσωρινά στο Κουβέιτ για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της χώρας, καθώς εκφράζονται φόβοι για αντίποινα μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί.

«Τις επόμενες ημέρες και ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού του Συνασπισμού και του ΝΑΤΟ, ορισμένοι από τους δικούς μας ανθρώπους θα μετακινηθούν προσωρινά από το Ιράκ στο Κουβέιτ, ανέφερε ο στρατηγός Τζόναθαν Βανς σε επιστολή του που απευθύνεται στις οικογένειες των στρατιωτών και αναρτήθηκε στο Twitter.

«Για να το θέσουμε απλά, το κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τους», πρόσθεσε.

Ορισμένοι από τους Καναδούς συμμετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ ενώ άλλοι μετέχουν στην Operation Impact, μια καναδική πρωτοβουλία για την εκπαίδευση των στρατιωτών στο Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και το Κουβέιτ. Συνολικά, περίπου 800 Καναδοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρινό μίλησε τη Δευτέρα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αποκλιμακωθεί η ένταση και να υποστηριχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα του Ιράκ.

Στον αντίποδα, η Γαλλία δεν σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ.

Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί, ανέφερε μέσω του Twitter ότι, λόγω των γεγονότων στη Βαγδάτη, η Γαλλία έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για τους 160 στρατιώτες της στο Ιράκ. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα του Παρισιού είναι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους το οποίο επανεμφανίζεται στην περιοχή.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία καλεί το Ιράν να μην συμβάλει στην κλιμάκωση και να επιστρέψει και να συμμορφωθεί πλήρως με την πυρηνική συμφωνία του 2015», πρόσθεσε.

Η Γαλλία παρέχει εκπαίδευση και επιμελητειακή υποστήριξη στις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις που μετέχουν στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα