Ήρθε ο καιρός να δώσουν Λίβανος και Ισραήλ τα χέρια;
Η ουκρανική κρίση, ήδη από την έναρξή της, έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο επιπτώσεων όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως. Το ζήτημα του επισιτισμού, η συνεχώς αυξανόμενη τιμή της ενέργειας αλλά και η κλιματική κρίση που βρίσκεται εν εξελίξει ήδη από τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν οδηγήσει σε μια πιο γενικευμένη ανισορροπία στο διεθνές σύστημα, η οποία με τη σειρά της γεννά ανασφάλεια στα κράτη, ιδίως σε εκείνα της Ευρώπης και της Μεσογείου που εξαρτιόνταν σχεδόν πλήρως από το ρωσικό αέριο μέχρι πρότινος.
Η πλειονότητα
Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και αυτή της Συμφωνίας Ισραήλ – Λιβάνου για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν προσφάτως στα συνορεύοντα ύδατα των δύο κρατών.
Οι δύο χώρες βρίσκονται για δεκαετίες σε πόλεμο, με σχεδόν ανύπαρκτες διπλωματικές σχέσεις, αφού ο Λίβανος δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ, ενώ φιλοξενεί στα εδάφη του τεράστιο πληθυσμό Παλαιστίνιων προσφύγων ήδη από το 1948. Παράλληλα, πέραν της επίσημης κυβέρνησης του λιβανικού κράτους, υπάρχει και η Χεζμπολάχ, η οποία αποτελεί κόμμα αλλά και ισλαμιστική παραστρατιωτική οργάνωση που είναι φύσει και θέσει ενάντια στο κράτος του Ισραήλ από την ίδρυσή της. Προκαλεί λοιπόν τρομερό ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχει δρομολογηθεί μια τέτοια συμφωνία, αν αναλογιστεί κανείς τα προαναφερθέντα δεδομένα, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο Λίβανος έχει πολλά και σημαντικά εσωτερικά προβλήματα.
Από τη μία, ο Λίβανος ήρθε προσφάτως αντιμέτωπος με μια τεράστια εσωτερική κρίση σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με μεγάλες διαδηλώσεις, ραγδαία άνοδο της ανεργίας, κατακόρυφη πτώση της λιβανικής λίρας και αύξηση του πληθωρισμού, με τον κρατικό μηχανισμό να παραλύει και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα να καταρρέουν. Εντέλει, έπειτα από δεκατρείς περίπου μήνες, κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και να ξεπεράσει την κρίση αυτή, χωρίς όμως να βγει αλώβητος.
Από την άλλη, το κράτος του Ισραήλ, με μια σαφώς πιο υγιή οικονομία και μια εξαιρετικά ισχυρή στρατιωτική μηχανή και πολεμική βιομηχανία, αναζητά ενεργειακή διέξοδο και σταθερότητα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Η παραδοσιακή και ιδιαίτερη σχέση με τις ΗΠΑ ήταν και το μέσο για την προώθηση της ιδέας συνθηκολόγησης με τη χώρα των κέδρων.
Η πρόταση για την οριοθέτηση των λιβανοϊσραηλινών θαλάσσιων συνόρων ήρθε από τις ΗΠΑ ως μια ικανοποιητική λύση και για τα δύο κράτη (συνεκμετάλλευση) αλλά και ως ένα σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων και, κατ’ επέκταση, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ενδεχόμενη αυθαίρετη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων εκ μέρους του Ισραήλ, το οποίο έχει την οικονομική δυνατότητα και την τεχνογνωσία για να το κάνει, θα «έσπρωχνε» τον Λίβανο στην αγκαλιά του ενεργειακά ισχυρού Ιράν, με το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η Χεζμπολάχ, και αυτό είναι κάτι που η Ουάσιγκτον δεν θα ήθελε.
Συνεπώς, τα οφέλη αυτής της συμφωνίας για τη Δύση θα είναι πολλά. Καταρχάς, δύο φιλικά προσκείμενα προς εκείνη κράτη θα αποκτήσουν πρόσβαση στο αέριο και ενδέχεται να κάνουν το όνειρο του EastMed να αναβιώσει.
Κατά δεύτερον, η εγγύτητα που θα προκύψει θα αποτελέσει εύφορο έδαφος για την περαιτέρω συνθηκολόγηση και διευθέτηση των διαφορών των δύο κρατών.
Κατά τρίτον, θα απομακρυνθεί ο Λίβανος από το Ιράν, το οποίο λόγω εσωτερικής κρίσης δεν είναι σε θέση να αντιδράσει, και θα εισχωρήσει βαθύτερα στην αγκαλιά της Δύσης, ενισχύοντας έτσι και τη θέση της Γαλλίας στη Μεσόγειο, η οποία διατηρεί αρκετά στενές σχέσεις με τον Λίβανο ήδη από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας του. Κατά τέταρτον, θα δοθεί το «καλό παράδειγμα» και για άλλες δυσλειτουργικές σχέσεις, όπως οι ελληνοτουρκικές λχ.
Με αυτό το σκεπτικό οι ΗΠΑ προώθησαν την ιδέα της συμφωνίας Ισραήλ – Λιβάνου, η οποία εγκρίθηκε από τις κυβερνήσεις των δύο κρατών και πρόκειται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες. Η Χεζμπολάχ προέβη σε περιορισμένο αριθμό δηλώσεων, τηρώντας μετριοπαθή στάση και δίνοντας το πράσινο φως, υπό τον όρο ότι τα δικαιώματα του Λιβάνου δεν θα καταπατηθούν. Ωστόσο, δεν άφησε το περιθώριο να εννοηθεί ότι θα εμποδίσει την εν λόγω συμφωνία.
Μένει λοιπόν να δούμε στην πράξη τι ακριβώς θα υπογραφεί και κατά πόσο η συμφωνία αυτή θα παραγάγει τα επιθυμητά για τη Δύση αποτελέσματα.Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ είναι μια προσπάθεια ανασύνταξης και ανασυγκρότησης των δυνάμεών τους, μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τους φίλους και τους συμμάχους τους, καθώς, από ό,τι όλα δείχνουν, δεν είναι παντοδύναμες πια, δεν είναι η μόνη υπερδύναμη και δεν κατέχει όλο το ταμπλό, αλλά μόνο μερικά πιόνια. Οπότε, πρέπει να προσέξει και να μελετήσει τις κινήσεις της, αν δεν θέλει να χάσει αυτή την παρτίδα.
***
Η ανάλυση περιλαμβάνεται στο 9ο Δελτίο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου για τα κοιτάσματα αερίου και το νέο μεγάλο πρότζεκτ με την ΕλλάδαΗ σημασία της οριοθέτησης της θαλάσσιας ζώνης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε νεκρός με τραύματα στο κεφάλι-Λιπόθυμος δίπλα ο πατέρας του
- Ποιους "παίρνει μαζί του" ο Πάτσης, το παρελθόν του Οικονόμου και τα Λουλουδάδικα
- Φαίη Σκορδά: Η παρουσιάστρια όπως δεν την έχουμε ξαναδεί – Εμφανίστηκε on air άβαφη και χωρίς τις τρέσες
- Θεσσαλονίκη: Αναζητείται για να συλληφθεί ο οδηγός που «εξαφανίστηκε» με το ταξί – Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.
- Συντάξεις: 60-100 ευρώ η μηνιαία αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους [πίνακες ανά ταμείο]
- Σοκ στην Ξάνθη: Τι κρυβόταν πίσω από την παιδεραστία κατά 12χρονης που έμεινε και έγκυος
- Αν τρώτε αυτές τις ώρες δεν θα παίρνετε κιλά
- ΑΑΔΕ: Έστειλε 171.000 προειδοποιητικά email σε επιχειρήσεις
- Θρίλερ με τον θάνατο αρχιμανδρίτη στην Κυψέλη - Απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του
- ΗΠΑ: Ομοσπονδιακή ποινική έρευνα σε βάρος του Μπομπ Μενέντεζ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Η τάση της εβδομάδας: To γιλέκο αυτονομείται από το κοστούμι αποθεώνοντας το ανδρόγυνο λουκ
- National Geographic: Οι κορυφαίοι προορισμοί για το 2023, ελληνικό νησί-έκπληξη στη λίστα
- Ήρθε ο καιρός να δώσουν Λίβανος και Ισραήλ τα χέρια;
- Ελεύθερη η είσοδος στο Μουσείο Ακρόπολης την 28η Οκτωβρίου
- Πρώτες φωτογραφίες από τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα
- O Αρειος Πάγος φέρνει τα πάνω κάτω στους πλειστηριασμούς. Απόφαση κατά των Funds
- Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω κλιματικής αλλαγής
- Με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας η συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς
- «Όταν μεγαλώσω»
- Ψευδάργυρος; Μέλι; Τζίντζερ; Τι πραγματικά βοηθάει και τι όχι στο κρυολόγημα και τη γρίπη
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ήρθε ο καιρός να δώσουν Λίβανος και Ισραήλ τα χέρια;
- «Όταν μεγαλώσω»
- Ελεύθερη η είσοδος στο Μουσείο Ακρόπολης την 28η Οκτωβρίου
- Πρώτες φωτογραφίες από τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα
- Η τάση της εβδομάδας: To γιλέκο αυτονομείται από το κοστούμι αποθεώνοντας το ανδρόγυνο λουκ
- National Geographic: Οι κορυφαίοι προορισμοί για το 2023, ελληνικό νησί-έκπληξη στη λίστα
- Ψευδάργυρος; Μέλι; Τζίντζερ; Τι πραγματικά βοηθάει και τι όχι στο κρυολόγημα και τη γρίπη
- Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω κλιματικής αλλαγής
- Ναυάγιο σκάφους των ναζί διαρρέει εδώ και 80 χρόνια τοξικά χημικά στη θάλασσα (Βίντεο)
- Απροετοίμαστο το Βέλγιο σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πίσω Σελίδες της 27ης Οκτωβρίου 2022
- Σταμάτης Φασουλής: «Τα βράδια, το παρελθόν μου ζητάει τα ρέστα»
- ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνίες τέλος, «τώρα έχουμε εκλογές»
- Γιώργος Τράγκας: Στους δυο γιους και τη σύζυγό του η απογραφή της περιουσίας
- Θεσσαλονίκη: 41χρονος βρέθηκε νεκρός δίπλα στον ημιλιπόθυμο πατέρα του
- Σημαντική η βελτίωση των οικονομικών Δήμων και Περιφερειών
- Η άφιξη Σολτς «φέρνει» αλλαγές στα δρομολόγια του Μετρό
- Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
- Μπάιντεν: Η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κίνα