Ισραήλ: Κοντά σε κυβέρνηση συνεργασίας Νετανιάχου με τον ακροδεξιό Μπεν -Γκβίρ

Η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Μπένιαμιν Ντενιάχου, πυροδότησε νέα ένταση στις εκλογές στο Ισραήλ, που διεξήχθησαν για πέμπτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι ψηφοφόροι συσπειρώθηκαν σε δύο στρατόπεδα. Αυτό που στήριζε την επιστροφή Νετανιάχου στην εξουσία, κι εκείνο που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια

να την αποτρέψει. 

Ενα βήμα πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του, φαίνεται ότι συγκεντρώνουν 61 έδρες στην Κνεσέτ ( ισραηλινό κοινοβούλιο) των 120 εδρών. Γεγονός που είναι αρκετό για να εκδιώξει από την εξουσία τον κεντρώο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιαίρ Λαπίντ.

Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ωστόσο των χθεσινών εκλογών είναι η άνοδος του ακροδεξιού Ίταμάρ Μπεν -Γκβίρ και του κόμματός του Jewish Power (Δύναμη των Εβραίων), το οποίο είναι μέρος ενός μπλοκ δεξιών κομμάτων που πλέον θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο βάση των εδρών τους.

Ανεξάρτητα από τη σταθερή στροφή της ισραηλινής πολιτικής προς την δεξιά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο ακροδεξιός Μπεν-Γκβίρ δεν είχε καμία ελπίδα να μπεί στο Κοινοβούλιο μέχρι πριν από λίγο καιρό. Κάτι που όπως φαίνεται ανατρέπεται.

Ποιος είναι ο πιθανός σύμμαχος Νετανιάχου

Το κόμμα του, που έχει τις ρίζες του στο απροκάλυπτα ρατσιστικό κόμμα Kach, το οποίο ιδρύθηκε από τον Αμερικανό Ραβίνο Meir Kahane και απαγορεύτηκε από το Ισραήλ ως ρατσιστικό καθώς παρακινούσε τους υποστηρικτές του σε βίαιες πράξεις, δεν αποκλειεται να μετέχει ακόμη και στην επόμενη κυβέρνηση Νετανιάχου.

 Ο Μπεν-Γκβίρ χαρακτηρίστηκε κάποτε ως ο «Ντέιβιντ Δούκας του Ισραήλ» όπως είναι το παρατσούκλι του Μπαρούχ Γκόλντσταϊν, του Αμερικανό Ισραηλινού τρομοκράτη που σκότωσε 29 Παλαιστίνιους στο Σπήλαιο των Πατριαρχών της Χεβρώνας το 1994.

Όμως, σε μια υποθετική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Νετανιάχου, ένας ακροδεξιός πολιτικός σαν τον Γκβίρ, που ασπάζεται ανοιχτά την εθνοκάθαρση μπορεί να αναλάβει ακόμη και βασικά υπουργεία, μετέχοντας στην χάραξη πολιτικής της νέας κυβέρνησης.

 Άλλωστε ο Νετανιάχου, επιδιώκει με κάθε τρόπο και μέσο να επιστρέψει στην εξουσία για να αποφύγει τις δίκες για διαφθορά που έχει μπροστά του. Και σε αυτή την πορεία προς την εξουσία θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους.

 «Ο Νετανιάχου άνοιξε την πόρτα στον Μπεν-Γκβίρ για να συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση δίνοντας του δύναμη», είπε ο Γιοχάνάν Πλέσνερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ.

Ποιο είναι το μέλλον των Παλαιστινίων

Πολιτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει για μια ακόμη φορά, την χαμηλή συμμετοχή των περίπου 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων Ισραηλινών που ζουν εντός των συνόρων του Ισραήλ όπως αυτά καθορίστηκαν το 1967 και έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η απόφασή τους να μην συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες είναι αποτέλεσμα των ιστορικών προβλημάτων που έχουν με τις ισραηλινές αρχές και την περιθωριοποίησή τους, αλλά και με την αντίθεσή τους να συμπεριλάβει η κυβέρνηση Λαπίντ, το δεξιό αραβικό κόμμα στον εύθραυστο συνασπισμό της.

Το βασικό σημείο όμως είναι η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας κοντά στις βόρειες περιοχές της Δυτικής Όχθης, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει επεκτείνει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του, τους τελευταίους μήνες.

«Μέχρι στιγμής, το 2022 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη τα τελευταία 16 χρόνια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η κατάσταση τροφοδοτεί την αίσθηση ότι η «κυβέρνηση αλλαγής» του Lapid έφερε χειρότερα αποτελέσματα απ ότι παλαιότερα», αναφέρει η Claire Parker στην Washington Post.

Αποκλεισμένοι οι Παλαιστίνιοι

Για τα 5,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, κάθε κάθε εκλογική διαδικασία τόσο Ισραήλ, είναι μια υπενθύμιση του αποκλεισμού τους από το πολιτικό σύστημα που ελέγχει μεγάλο μέρος της ζωής τους.

Αυτό όμως εντείνεται ακόμη περισσότερο τώρα.

Στις προεκλογικές εξαγγελίες και συζητήσεις δεν τέθηκε ποτέ το ζήτημα για το καθεστώς εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν υπό ισραηλινή στρατιωτική κατοχή. Αντίθετα, είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα και συμφέροντα των εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων που ζουν ανάμεσά τους.

Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» που στόχευαν στην ομαλοποίηση των σχεσεων του Ισραήλ και μιας ομάδας αραβικών μοναρχιών, βάθυναν τα συναισθήματα της παλαιστινιακής αποξένωσης και έκαναν την ήδη αμυδρή προοπτική ενός βιώσιμου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους να φαίνεται ακόμη πιο απομακρυσμένη.

Αν και για πολλούς Ισραηλινούς, αυτό δεν είναι θέμα, για τους Παλαιστίνιους είναι η πραγματικότητά τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Παλαιστίνιους όμως, βρίσκεται «μέσα στο σπίτι τους».

Σύμφωνα με την Washington Post, η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (PA) - η πολιτική οντότητα που κυριαρχεί στη Δυτική Όχθη με την υποστήριξη του Ισραήλ και των δυτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών - βρίσκεται εν μέσω μιας παρατεταμένης κρίσης νομιμότητας.

Ο 87χρονος ηγέτης της, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, έχει διατηρήσει την εξουσία του εδώ και μια γενιά και δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον να την εγκαταλείψει. Οι Παλαιστίνιοι πολίτες όμως λένε ότι υποφέρουν από τον αυξανόμενο αυταρχισμό της Παλαιστινιακής Αρχής, που ορίζεται από την τάση του Αμπάς να κυβερνά με διάταγμα.

Η τελευταίες εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη διεξήχθησαν το 2006 και οποιοσδήποτε Παλαιστίνιος γεννημένος το 1987 ή μετά δεν μπόρεσε να ψηφίσει σε παλαιστινιακές εκλογές.

Το 2007, μια βίαιη ρήξη μεταξύ του κόμματος Φατάχ του Αμπάς και της ισλαμιστής Χαμάς είδε την τελευταία να καταλαμβάνει την εξουσία στη Γάζα και να παραλύει την παλαιστινιακή πολιτική. Αυτή η στάση προκάλεσε μεγαλύτερο ρήγμα, λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας και την εδραίωση ενός μεγάλου ισραηλινού συστήματος ελέγχου στη Δυτική Όχθη.

Πέρυσι, ο Abbas ανέβαλε τις πρώτες προγραμματισμένες εκλογές μετά από 15 χρόνια. Μια κίνηση που για αρκετούς αναλυτές ήταν αποτέλεσμα του φόβου του να μην χάσει τον έλεγχο από αντιπάλους εντός και εκτός του κόμματός του.

Τον περασμένο μήνα, εκπρόσωποι της Φατάχ και της Χαμάς συναντήθηκαν στο περιθώριο συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην Αλγερία και ανακοίνωσαν σχέδια για διεξαγωγή εκλογών εντός ενός έτους. Όμως οι Παλαιστίνιοι κρατούν μικρό καλάθι.

Εάν ο Abbas χρίσει κάποιον διάδοχο του μετά την απομάκρυνση από την εξουσία, φημολογείται ότι θα είναι ο Hussein al-Sheikh, ένας σύνδεσμος της PA με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας και μια γνωστή προσωπικότητα στην Ουάσιγκτον, που όμως είναι  βαθιά αντιδημοφιλής μεταξύ των Παλαιστινίων.

Ο επόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, μετά τις χθεσινές εκλογές θα έχει απέναντι του πιθανότατα έναν νέο παλαιστίνιο πρόεδρο σε μια περίοδο σκληρής έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΈνας χρόνος από την COP26: Πού βρίσκονται σήμερα οι στόχοι για το κλίμαΓια πρώτη φορά βαλλιστικός πύραυλος της Β. Κορέας κατέπεσε κοντά στα χωρικά ύδατα της ΝότιαςΝέα φρίκη στην Πέλλα: 37χρονος βίαζε την 11χρονη κόρη της συντρόφου του
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Κοντά, Νετανιάχου, Μπεν -Γκβίρ,israil, konta, netaniachou, ben -gkvir