Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο

FILE - Γενική άποψη μιας βάσης των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, στο νότιο χωριό Markaba, στις 7 Απριλίου 2023.  (AP Photo/Hassan Ammar, File)

Η Unifil, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο, δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον στρατό του Ισραήλ, αφού, όπως είπε, στρατιώτες των IDF πυροβόλησαν σκόπιμα εναντίον θέσεων του ΟΗΕ μ′ αποτέλεσμα δύο κυανόκρανοι

να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών: Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) πυροβόλησαν κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο νωρίς το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με την UNIFIL, την αποστολή που επιχειρεί κατά μήκος της «μπλε γραμμής» διαχωρισμού μεταξύ των δύο χωρών, την οποία περιπολεί το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Το αρχηγείο της UNIFIL στη Νακούρα και οι κοντινές θέσεις έχουν δεχθεί επανειλημμένα πλήγματα», ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της. «Σήμερα το πρωί, δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν όταν ένα άρμα Merkava των IDF πυροβόλησε με το όπλο του προς έναν πύργο παρατήρησης στο αρχηγείο της UNIFIL στη Νακούρα, χτυπώντας το απευθείας και προκαλώντας την πτώση τους.

«Οι τραυματισμοί είναι ευτυχώς, αυτή τη φορά, όχι σοβαροί, αλλά οι δύο άνδρες παραμένουν στο νοσοκομείο».

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ είναι παρούσες στο νότιο Λίβανο για να υποστηρίξουν την επιστροφή στη σταθερότητα σητν περιοχή βάσει εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του 2006. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με την UNIFIL, την προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Any deliberate attack on peacekeepers is a grave violation of international humanitarian law and of Security Council resolution 1701.

We are following up with the IDF on these matters.

— UNIFIL (@UNIFIL_) October 10, 2024

Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας ψηφίστηκε το 2006 και είχε ως στόχο να επιλύσει τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, ζητώντας πλήρη παύση των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, και ορίζει ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η δύναμη Unifil θα έχουν παρουσία μεταξύ της μπλε γραμμής που χωρίζει το Ισραήλ και τον Λίβανο και του ποταμού Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της μπλε γραμμής. Το Ισραήλ έχει επικρίνει τις λιβανέζικες αρχές για την αποτυχία τους να εφαρμόσουν πλήρως το ψήφισμα.

Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι άνοιξε πυρ στη Νακούρα αφού ζήτησε από τους κυανόκρανους να μείνουν ”σε προστατευμένους χώρους”

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ κοντά στο γενικό επιτελείο της UNIFIL στον νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι είχε ζητήσει προηγουμένως από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ να παραμείνουν «σε προστατευμένους χώρους».

«Οι δυνάμεις του στρατού επιχειρούσαν στην περιοχή της Νακούρα, δίπλα σε μια βάση της UNIFIL. Οι στρατιώτες διέταξαν τότε τις δυνάμεις του ΟΗΕ που ήταν παρούσες σε αυτή τη ζώνη να μείνουν σε προστατευμένους χώρους και μετά άνοιξαν πυρ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο στρατός.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Κροζέτο διαμαρτυρήθηκε στον Ισραηλινό ομόλογό του για τους πυροβολισμούς εναντίον του στρατηγείου της αποστολής Unifil

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, ήδη σήμερα το πρωί ήρθε σε επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του με στόχο να διαμαρτυρηθεί για τους πυροβολισμούς κατά του στρατηγείου της αποστολής Unifil στον νότιο Λίβανο.

«Όλα όσα συμβαίνουν κοντά στις ιταλικές βάσεις της Unifil στον νότιο Λίβανο και γενικότερα αναφορικά με την αποστολή Unifil αρχίζοντας από το γενικό στρατηγείο της, από εμένα προσωπικά και την ιταλική κυβέρνηση θεωρούνται απαράδεκτα», τόνισε ο Ιταλός υπουργός.

Ο Κροζέτο «έλαβε εγγυήσεις σχετικά με τη στάση ύψιστης προσοχής σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού αλλά επανέλαβε ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο λάθος που θα θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες, Ιταλούς και της Unifil».

L’attacco di #Israele alla base #Unifil e la mossa di Guido #Crosetto: convocato l’ambasciatore di Tel Aviv con urgenza#libano#onu#10ottobre#iltempoquotidianohttps://t.co/EmRXQSuSWQpic.twitter.com/Jf7AuZJikk

— IL TEMPO (@tempoweb) October 10, 2024

Σήμερα το απόγευμα, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας κάλεσε και τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ιταλία για να «διαμαρτυρηθεί έντονα για τα συμβάντα και να υπογραμμίσει πως όσα συμβαίνουν στον νότιο Λίβανο σε βάρος της αποστολής, του γενικού στρατηγείου και ειδικότερα σε βάρος των ιταλικών βάσεων της Unifil, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αποδεκτά και βρίσκονται επίσης σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ παραβιάζουν κατάφωρα το Ψήφισμα 1701», όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.

Και η Γαλλία ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ αφού οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ μπήκαν στο στόχαστρο στον Λίβανο σήμερα, τονίζοντας ότι οι εμπόλεμες πλευρές έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κυανοκράνων.

«Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της μετά τους ισραηλινούς πυροβολισμούς που έπληξαν θέσεις της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον της ασφάλειας της UNIFIL» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το Παρίσι, δεν τραυματίστηκε κανείς από τους 700 Γάλλους στρατιώτες που μετέχουν στην αποστολή αυτήν.

«Αναμένουμε εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές. Η προστασία των κυανόκρανων είναι υποχρέωση που ισχύει για όλες τις πλευρές σε μια σύγκρουση», πρόσθεσε το υπουργείο.

ΑΡΧΕΙΟ - Παλαιστίνιοι περπατούν μέσα στις καταστροφές που άφησε η ισραηλινή αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στο νοσοκομείο Shifa στην πόλη της Γάζας, Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024. (AP Photo/Mohammed Hajjar, File)Έρευνα του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για συντονισμένη πολιτική καταστροφής του συστήματος υγείας της Γάζας, έγκλημα που ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου και έγκλημα ‘εξόντωσης’

Η Διεθνής Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή της, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκοπίμως στοχεύει εγκαταστάσεις υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έχει βασανίσει και σκοτώσει ιατρικό προσωπικό.

«Το Ισραήλ εφαρμόζει μια συντονισμένη πολιτική καταστροφής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας στο πλαίσιο της ευρύτερης επίθεσής του στη Γάζα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή.

Η χώρα «διαπράττει εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της εξόντωσης (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας) με ανελέητες και εσκεμμένες επιθέσεις σε ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις», πρόσθεσε η Επιτροπή. Το Ισραήλ επίσης κατηγορείται για στοχοθέτηση και πλήγματα κατά ιατρικών οχημάτων και περιορισμό των αδειών σε ασθενείς να εγκαταλείψουν την υπό απόλυτο αποκλεισμό και πολιορκία Λωρίδα της Γάζας.

«Ειδικά τα παιδιά έχουν υποστεί το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, υποφέροντας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από την κατάρρευση του συστήματος υγείας», δήλωσε η πρώην Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι. Η έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου.

Ως παράδειγμα, η έκθεση αναφέρει τον θάνατο μιας Παλαιστίνιας κοπέλας, της Χιντ Ραζάμπ, τον Φεβρουάριο μαζί με μέλη της οικογένειάς της και δύο γιατρούς που ήρθαν για να τη σώσουν, δεχόμενοι ισραηλινά πυρά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) πάνω από 10.000 ασθενείς θα πρέπει για ιατρικούς λόγους να απομακρυνθούν επειγόντως από τη Γάζα, μετά το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο τον Μάιο.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας τονίζει ότι σχεδόν 1.000 γιατροί σκοτώθηκαν στη Γάζα τον περασμένο χρόνο σε αυτό που ο ΠΟΥ χαρακτήρισε «αναντικατάστατη απώλεια και τεράστιο πλήγμα στο σύστημα υγείας».

Αποτελούμενη από τρία μέλη αυτή η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάιο του 2021 για τη διερεύνηση φερόμενων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, δίνει στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεσή της μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδοτήθηκε από τη φονική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ εκείνη την ημέρα.

Η έκθεση κάνει λόγο επίσης για κακομεταχείριση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ και των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, κατηγορώντας τόσο το Ισραήλ όσο και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες για «βασανιστήρια» και για σεξουαλική βία.

Το Ισραήλ είχε κατηγορήσει την Επιτροπή για «συστηματική διάκριση» εναντίον του και απέρριψε κατηγορηματικά τα ευρήματα της έκθεσης του Ιουνίου. Σε εκείνη την έκθεση η Επιτροπή κατηγορούσε το Ισραήλ για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένου αυτού της «εξόντωσης» στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και ότι οι μαχητές επιχειρούν υπό την κάλυψη κατοικημένων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων, με το εβραϊκό κράτος να διαμηνύει ότι θα βομβαρδίσει τους μαχητές όπου και αν βρίσκονται, ενώ λέει επίσης ότι προσπαθεί να μην βλάψει αμάχους. Η Χαμάς αρνείται ότι κρύβει μαχητές, όπλα και θέσεις διοίκησης μεταξύ αμάχων.

Ένα παλαιστινιακό παιδί που τραυματίστηκε από τον ισραηλινό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ντέιρ αλ Μπαλάχ, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)27 νεκροί από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο στη Γάζα 

Από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άνθρωποι την Πέμπτη, δήλωσαν παλαιστίνιοι ιατρικοί αξιωματούχοι. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στόχευε μαχητές, αλλά οι άνθρωποι που βρίσκουν καταφύγιο εκεί είπαν ότι το χτύπημα έπληξε μια συνάντηση εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το Ισραήλ συνέχισε να χτυπάει στόχους μαχητών, όπως λέει, σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα, ακόμη και όταν η προσοχή έχει στραφεί στον πόλεμό του κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στην αυξανόμενη ένταση με το Ιράν. Ο στρατός εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας αεροπορική και χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς στη βόρεια Γάζα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Λευκός Οίκος ζητά ”να μην απειλείται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων” στον Λίβανο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν πολύ» από τις πληροφορίες ότι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο, ανέφερε απόψε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ διεξάγει στοχευμένες επιχειρήσεις κοντά στη Μπλε Γραμμή (σ.σ. που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ) για να καταστρέψει τις υποδομές της Χεζμπολάχ, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειληθούν Ισραηλινοί πολίτες», είπε ο εκπρόσωπος αυτός, προσθέτοντας: «Ενώ διεξάγονται αυτές οι επιχειρήσεις, είναι κρίσιμης σημασίας να μην απειλείται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ», της αποστολής UNIFIL.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραηλινές, ΟΗΕ, Λίβανο,israilines, oie, livano