Ιστορίες περιβαλλοντικού εκσυγχρονισμού και άλλα παραμύθια
Της Θεοδότα Νάντσου (επικεφαλής πολιτικής, WWF Ελλάς) και του Γιώργου Χασιώτη (νομικός συντονιστής, WWF Ελλάς)
Το πολύκροτο νομοσχέδιο -σκούπα με τον ευφάνταστο τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, … και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε ως νόμος από τη Βουλή και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης: ν. 4685/2020 (ΦΕΚ Α’ 92).
Από το 2010, όταν η χώρα μπήκε σε κατάσταση οικονομικού πανικού, μπήκε στην πολιτική
Στην βάση της, η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι ο συνδυασμός δυο απλών ιδεών: της ιδέας ότι οι επιπτώσεις μίας επικίνδυνης για το περιβάλλον δραστηριότητας πρέπει να εκτιμώνται εκ των προτέρων. Μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου, η εκτίμηση αυτή επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα – για παράδειγμα, την εκτίμηση των επιπτώσεων στην κοινωνία και την υγεία. Η άλλη ιδέα ήταν η ανάγκη, πριν εγκριθεί η δραστηριότητα αυτή, να αναζητηθεί και να ληφθεί υπόψη η γνώμη όσων πολιτών επηρεάζονται από αυτή. Δύο ιδέες, σύμφυτες με την σύγχρονη διοίκηση, που διασφαλίζουν ένα δομημένο τρόπο λήψης αποφάσεων, και αποσκοπούν στην τεχνική βελτιστοποίηση, την κοινωνική αποδοχή, την εμπειρογνωμοσύνη και την διαφάνεια – σε τελική ανάλυση, στην δημοκρατία, την καλή διοίκηση και την κοινή λογική.
Αυτές οι δύο ιδέες λοιδωρήθηκαν βάναυσα και φέρουν πλέον το στίγμα μίας γραφειοκρατικής «υπερρύθμισης» που κρατάει τη χώρα σε αναπτυξιακό μαρασμό. Εδώ, είναι απαραίτητη μία ιστορική αναδρομή.Τελευταία πραγματικά καλή νομοθετική πρωτοβουλία ήταν ο νόμος για τη βιοποικιλότητα 3937/2011. Ένας νόμος που έτυχε θυελλώδους υποδοχής από το κοινοβούλιο, καθώς ακόμα και βουλευτές της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ είχαν εξαπολύσει άγρια επίθεση στην τότε υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και στον τότε αναπληρωτή υπουργό Νίκο Σηφουνάκη, επειδή τολμούσε να θέσει όριο στην οικοδόμηση σε περιοχές Natura. Τι δεν ακούστηκε σε εκείνες τις συζητήσεις!
10 χρόνια περιβαλλοντικής απορρύθμισηςΑπό το 2011 ξεκίνησε μια καταιγίδα από απορρυθμιστικές για το περιβαλλοντικό δίκαιο νομοθετικές πρωτοβουλίες που πάντα προβάλλονταν σαν ‘μεταρρυθμίσεις’, ‘απλοποιήσεις’, ‘εκσυγχρονισμός’.Η πρώτη απόπειρα αποξήλωσης προστατευτικών για το περιβάλλον διατάξεων έγινε με τον περίφημο νόμο fasttrack, τον 3894/2010. Θυμόμαστε σαν χθες πως ήταν Αύγουστος και διαβάζαμε το νομοσχέδιο στις διακοπές μας και δεν καταλαβαίναμε αν όντως επιχειρούσε την περιβαλλοντική απορρύθμιση που διαβάζαμε. Είχαμε τότε συντάξει το πρώτο μας κείμενο σχολιασμού για νομοσχέδιο, το οποίο είχαμε συνυπογράψει με άλλες οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Ακολούθησαν ο νόμος 3986/2011 που αφορούσε μνημονιακά μέτρα, ενώ εισήγε σαρωτικές μεταβολές υπέρ καταπατήσεων και έδινε δυνατότητα χωροθέτησης δραστηριοτήτων σε περιοχές απόλυτης προστασίας, ο ν. 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, τέσσερις ακόμα νόμοι για τη δόμηση, δύο για τη χωροταξία, τρεις για τις οικιστικές πυκνώσεις, αμέτρητες αλλαγές στη νομοθεσία περί αυθαιρέτων, αλλαγές στις διατάξεις για τον αιγιαλό και την παραλία, σαρωτικές μεταβολές της δασικής νομοθεσίας.
Παράλληλα, από το 2014 κυρώθηκαν με νόμο δέκα συμβάσεις παραχώρησης τεράστιων χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων σε πετρελαϊκές εταιρείες για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Οι συμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν συνολικά ή μερικά περισσότερες από 40 περιοχές Natura.
Δείτε στον πίνακα πόσες νομοθετικές πρωτοβουλίες έφεραν τα πάνω-κάτω στην περιβαλλοντική νομοθεσία μέσα σε δέκα μόνο χρόνια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο πίνακας αφορά μόνο τις ‘μεγάλες’ πρωτοβουλίες. Δεκάδες άλλες ρυθμίσεις, με μορφή κακοδιατυπωμένων και ενίοτε ασυνάρτητων τροπολογιών σε κατά κανόνα άσχετα νομοσχέδια, και με αιτιολογικές «εκθέσεις» μισής σελίδας, υπονόμευσαν με έμμεσους τρόπους την περιβαλλοντική αδειοδότηση, είτε «τακτοποιώντας» αυθαίρετες δραστηριότητες, είτε «χωροθετώντας» παρανομίες, και «παρατείνοντας» άδειες λειτουργίας και εκμετάλλευσης σε δραστηριότητες οι οποίες στερούνταν περιβαλλοντική αδειότηση, σε δάση, παραλίες, προστατευόμενες περιοχές, οικισμούς, σε ένα όργιο ευνοιοκρατίας, αδιαφάνειας και κακής νομοθέτησης. Μάταια οι «ρυθμίσεις» αυτές πάσχιζαν μέσα από περίτεχνες και δυσνόητες διατυπώσεις να κρύψουν τον φωτογραφικό τους χαρακτήρα. Και όλα αυτά συχνά, από τα ίδια πρόσωπα που ευαγγελίζονταν το κράτος δικαίου, τον υγιή ανταγωνισμό, την ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο, και την «απλούστευση».
Δέκα χρόνια σαρωτικών αλλαγών στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Πάντα με το ίδιο αφήγημα: να γίνουμε μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις. Όμως οι επενδύσεις δεν ήρθαν ποτέ. Ή μήπως ήρθαν, αλλά δεν είναι αυτές που οραματίζονται οι πολιτικές ηγεσίες μας; Μήπως τελικά τα προβλήματα ανάπτυξης της Ελλάδας δεν έχουν καμία σχέση με την περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά με την αστάθεια του θεσμικού πλαισίου, την κακονομία, το έλλειμμα ελέγχων και την άρνηση να παραδεχτούμε ότι κάποιες κακοσχεδιασμένες επενδύσεις με μεγάλη περιβαλλοντική επίπτωση πρέπει να απορρίπτονται;
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Τα πουλιά ενώνουν τον κόσμο μας Σχεδιάζοντας τον κόσμο μας μετά, ανθεκτικό και βιώσιμο- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποχώρηση «βόμβα» από το Mega – Δεν το περίμενε κανείς
- Θρίλερ με τους 4 νεκρούς σε σπήλαιο στο Λουτράκι – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
- Δύο γυναίκες νεκρές από κορωνοϊό- Στα 162 τα θύματα
- Σε παράκρουση η Τουρκία; Αντικαθιστά τα F-35 με τα γηρασμένα ιταλικά Harrier;
- Απίστευτο : Αυτό είναι το άθλημα που κάνει καθημερινά η βασίλισσα Ελισάβετ
- Υπόθεση Τοπαλούδη: Ποιους μηνύουν τώρα οι γονείς της άτυχης Ελένης - Ποιον ερευνά η Δικαιοσύνη
- Ελένη Μενεγάκη: Με τις κόρες της για βουτιές (pics)
- Πρώην παίκτρια του "My style rocks"...παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων
- Κορωνοϊός: Αντιμικροβιακή επίστρωση μπορεί να εξαλείψει τον ιό για... 90 ημέρες!
- Ανοίγουν εμπορικά κέντρα και Mall, σήμερα το Attica - Το ωράριο και τα μέτρα προστασίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- O Τραμπ ανακοίνωσε «σούπερ ντούπερ» πύραυλο στην παρουσίαση της σημαίας της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ
- Με έναν πομποδέκτη στους αυτοκινητοδρόμους, από το φθινόπωρο
- Όψεις ενός σύγχρονου Λουδισμού
- Άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες
- Στους 87.493 οι νεκροί από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ. Νέα θλιβερά ρεκόρ σε Βραζιλία και Μεξικό
- Ιστορίες περιβαλλοντικού εκσυγχρονισμού και άλλα παραμύθια
- Διαδηλώσεις κατά των lockdown για την πανδημία στη Γερμανία
- Τραγωδία στο Λουτράκι: Τέσσερις νεκροί σε σπηλιά
- Η Ημέρα της Καταστροφής και η Κατεχόμενη Παλαιστίνη
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ιστορίες περιβαλλοντικού εκσυγχρονισμού και άλλα παραμύθια
- Με έναν πομποδέκτη στους αυτοκινητοδρόμους, από το φθινόπωρο
- Η Ημέρα της Καταστροφής και η Κατεχόμενη Παλαιστίνη
- O Τραμπ ανακοίνωσε «σούπερ ντούπερ» πύραυλο στην παρουσίαση της σημαίας της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ
- Όψεις ενός σύγχρονου Λουδισμού
- Διαδηλώσεις κατά των lockdown για την πανδημία στη Γερμανία
- Στους 87.493 οι νεκροί από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ. Νέα θλιβερά ρεκόρ σε Βραζιλία και Μεξικό
- Τραγωδία στο Λουτράκι: Τέσσερις νεκροί σε σπηλιά
- Άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες
- Tι συμβαίνει με τις εφαρμογές ιχνηλάτησης του κορονοϊού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΥΠΕΣ: Διευκρινίσεις για την παροχή εκ περιτροπής εργασίας
- Ο δήμος Ηρακλείου στην δεύτερη φάση του προγράμματος «KAIRÓS»
- Η κυβέρνηση ζητά από την Υγειονομική Επιτροπή να λειτουργήσει η εστίαση από τις 25 Μαΐου
- Υπ. Υγείας: Οδηγίες για την λήψη μέτρων προφύλαξης από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα
- Άρχισε η κάθοδος πολιτών στις παραλίες - Επί ποδός η Αστυνομία (ΦΩΤΟ)
- Η ΛΑΣΚ παραδέχθηκε την παραβίαση
- Άνοιγμα της εστίασης από τις 25 Μαΐου – Τι ζητά η κυβέρνηση από την Υγειονομική Επιτροπή
- Tο ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα εστιατόρια και καφέ εξετάζει η κυβέρνηση
- Άρση μέτρων: Προς άνοιγμα της εστίασης στις 25 Μαΐου – Τι ζητά η κυβέρνηση από την Υγειονομική Επιτροπή
- Νωρίτερα το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης – Τι ζητά η κυβέρνηση από την Υγειονομική Επιτροπή