Ιστορική συμφωνία για την προστασία της φύσης στη Διάσκεψη του ΟΗΕ

Οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα τη Δευτέρα, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη προσπάθεια για την προστασία των εδαφών και των ωκεανών του πλανήτη και την παροχή κρίσιμης χρηματοδότησης για τη διάσωση της βιοποικιλότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το παγκόσμιο γενικό πλαίσιο έρχεται μια ημέρα πριν από τη λήξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα, γνωστή COP15, στο Μόντρεαλ του Καναδά. 

Το

πιο σημαντικό μέρος της συμφωνίας είναι η δέσμευση για προστασία του 30% της γης και του νερού που θεωρούνται σημαντικά για τη βιοποικιλότητα έως το 2030. Επί του παρόντος, μόνο το 17% των χερσαίων και το 10% των θαλάσσιων περιοχών προστατεύονται.

Το προσχέδιο ζητά επίσης τη συγκέντρωση 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030 για τη βιοποικιλότητα από μια σειρά πηγών και τη σταδιακή κατάργηση ή μεταρρύθμιση των επιδοτήσεων που θα μπορούσαν να προσφέρουν άλλα 500 δισεκατομμύρια δολάρια για τη φύση. Ως μέρος του πακέτου χρηματοδότησης, το πλαίσιο απαιτεί αύξηση σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2025 των χρημάτων που πηγαίνουν στις φτωχές χώρες - περίπου διπλάσιο από αυτό που παρέχεται σήμερα. Αυτός ο αριθμός θα αυξάνεται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο έως το 2030.

Οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από περίπου 190 χώρες συμφώνησαν ως επί το πλείστον ότι η προστασία της βιοποικιλότητας πρέπει να είναι προτεραιότητα, με πολλούς να συγκρίνουν αυτές τις προσπάθειες με τις συνομιλίες για το κλίμα που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα στην Αίγυπτο.

Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την απώλεια οικοτόπων, τη ρύπανση και την ανάπτυξη έχουν πλήξει τη βιοποικιλότητα του κόσμου, με μια εκτίμηση το 2019 να προειδοποιεί ότι ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης μέσα σε δεκαετίες - ποσοστό απώλειας 1.000 φορές μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περίπου 50.000 άγρια είδη σε τακτική βάση και 1 στους 5 ανθρώπους από τα 8 δισεκατομμύρια πληθυσμού του κόσμου εξαρτάται από αυτά τα είδη για τροφή και εισόδημα.

Η χρηματοδότηση ήταν ένα από τα θέματα με τις περισσότερες διαμάχες, με αντιπροσώπους από 70 χώρες της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Ασίας να αποχωρούν από τις διαπραγματεύσεις την Τετάρτη. Επέστρεψαν αρκετές ώρες αργότερα.

Αλλοι επαίνεσαν το γεγονός ότι το έγγραφο αναγνωρίζει τα δικαιώματα των αυτόχθονων κοινοτήτων. Σε προηγούμενα έγγραφα για τη βιοποικιλότητα, τα δικαιώματα των ιθαγενών συχνά αγνοούνταν και σπάνια αποτελούσαν μέρος των ευρύτερων συζητήσεων. Το νέο πλαίσιο επιβεβαιώνει εκ νέου τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών και διασφαλίζει ότι έχουν φωνή σε οποιαδήποτε λήψη αποφάσεων.

Αλλά η Wildlife Conservation Society και άλλες περιβαλλοντικές ομάδες ανησυχούν ότι το προσχέδιο αναβάλλει έως το 2050 τον στόχο για την πρόληψη της εξαφάνισης των ειδών, τη διατήρηση της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων και τη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας στους πληθυσμούς. Φοβούνται ότι το χρονοδιάγραμμα δεν είναι αρκετές φιλόδοξο.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠρόταση για χαμηλότερο πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 188 ευρώ/MWh συζητούν οι Υπ.Ενέργειας της ΕΕΈλληνα κατάσκοπο της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως εντόπισαν οι αρχές της ΑυστρίαςΔημοσκόπηση Μασκ στο Twitter με ερώτημα προς τους χρήστες αν θέλουν να παραιτηθεί
Keywords
Τυχαία Θέματα