Ιταλία: Εξασφάλισε και την τρίτη ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Tζεντιλόνι για το νέο εκλογικό νόμο

Η κυβερνητική πλειοψηφία εξασφάλισε το μεσημέρι της Πέμπτης την τρίτη, μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες, ψήφο εμπιστοσύνης, συνδεδεμένη με την έγκριση του νέου εκλογικού νόμου. Τον εν λόγω νόμο υποστηρίζουν η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, ενώ κατά τάσσονται το κίνημα Πέντε Αστέρων, η αριστερά του Άρθρου Ένα και της Ιταλικής Αριστεράς και το δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας.

Πρόκειται για νέο εκλογικό σύστημα που προβλέπει ότι τα δυο
τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλέγονται με απλή αναλογική και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό, χωρίς σταυρό προτίμησης και με όριο εισόδου στο κοινοβούλιο του 3% για τα κόμματα και του 10% για τις συμμαχίες πολιτικών δυνάμεων. Ο νέος αυτός νόμος, όπως υπογραμμίζουν πολλοί παρατηρητές, ευνοεί την δημιουργία πολιτικών συνεργασιών.

Η αντιπολίτευση των Πέντε Αστέρων κατέκρινε αυστηρά την απόφαση να συνδεθεί η έγκριση του νόμου με ψήφο εμπιστοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό αφαιρούνται από το κοινοβούλιο οι προβλεπόμενες δικαιοδοσίες του και ότι το όλο εκλογικό αυτό σύστημα αποσκοπεί στο να απομονώσει τους «πεντάστερους». Ως γνωστόν, το κίνημα αυτό έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν εννοεί να συμμαχήσουν με κανένα κόμμα.

Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο αλλά και το Άρθρο ένα οργάνωσαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, τόσο έξω από την βουλή της Ρώμης, όσο και σε άλλα κεντρικά σημεία της Αιώνιας Πόλης. Οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της έγκρισης του εκλογικού συστήματος απάντησαν ότι θα ήταν σαφώς χειρότερο να παραμείνει σε ισχύ ο τωρινός νόμος, ο οποίος προβλέπει διαφορετικό σύστημα για την εκλογή των γερουσιαστών και των βουλευτών. Κάτι που θεωρούν ότι θα δυσκόλευε ιδιαίτερα την δημιουργία ομοιογενούς πλειοψηφίας που να μπορεί να κυβερνήσει την χώρα.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης η βουλή, κανονικά, θα πρέπει να δώσει το «ελεύθερο» στο νέο εκλογικό σύστημα, γνωστό ως «Rosatellum». H τελική ψηφοφορία, όμως, θα είναι μυστική, και μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας φοβάται ότι τυχόν βουλευτές που θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να επανεκλεγούν, μπορεί να προσπαθήσουν να «χαντακώσουν» τον νόμο.

Μετά την βουλή θα πρέπει να ακολουθήσει και η έγκριση της γερουσίας, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία, όμως, είναι οριακή. Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, παρά ταύτα, φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει και την ψήφο εμπιστοσύνης των γερουσιαστών, για την επίσπευση της πορείας του εκλογικού συστήματος. Αναλαμβάνοντας, όμως, με τον τρόπο αυτό, και όλα τα σχετικά ρίσκα, με τυχόν «εκπλήξεις» της τελευταίας στιγμής.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα