«Καμπανάκι» από ΕΚΤ: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης αν δεν κλείσει η αξιολόγηση. Στον αέρα η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς Βερολίνο και Βρυξέλλες στην συνεδρίαση του Eurogroup ότι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ευρώ αν η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα δεν συνοδευτεί με κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Real News
στην Ουάσιγκτον Θανάσης Τσίτσας, η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα» καθώς καμία αναφορά δεν έγινε για τον χρόνο επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα. Η επιστροφή τους περιπλέκεται ακόμα περισσότερο μετά την συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Πέμπτη, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε με δραματικό τρόπο του θεσμούς ότι, εν όψει ενός μακρύ προεκλογικού κύκλου σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία, οποιαδήποτε άκαρπη συνάντηση στην Αθήνα θα είναι εις βάρος του ευρωπαϊκού νομίσματος. Η ΕΚΤ σημείωσε με έντονο τρόπο την άποψη της ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η ΕΚΤ φοβάται μια αναζωπύρωση της κρίσης σε Ιταλία και Πορτογαλία και κατ’ επέκταση μια περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ ενώ λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της το γεγονός ότι οι εξαγγελίες Τραμπ περί εμπορικού απομονωτισμού θα πλήξουν την παγκόσμια οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άνοιξε την συζήτηση για τις επιπτώσεις από την πολιτική Τραμπ και τις συνέπειες που θα υπάρξουν στο εμπόριο και στην ευρωπαική οικονομία αν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ακολουθήσει μια πολιτική απομονωτισμού. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε με επιβολή δασμών μέχρι 45% στα κινέζικα προϊόντα, κατηγορώντας τη χώρα για ‘οικονομικό βιασμό των ΗΠΑ’. Το μέλλον του ελεύθερου εμπορίου φαντάζει πολύ απαισιόδοξο μετά και την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού (Transatlantic Trade and Investment Partnership) η οποία ήταν μια από τις πρώτες κινήσεις του Tράμπ.

Κατά την διάρκεια του Εurogroup δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα πλην της ενημέρωσης όπου διαπιστώθηκε η κλασική απόκλιση απόψεων. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ,Πόουλ Τόμσεν, στη τοποθέτηση του είπε ότι το Ταμείο παραμένει στις θέσεις του, δέχονται να συμμετέχουν χρηματοδοτικά αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 1,5% του ΑΕΠ και διατήρησε την σκληρή γραμμή του στις απαιτήσεις τoυ : μείωση του αφορολόγητου, φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων και αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης.

Η Ευρωζώνη ελπίζει σε αποσαφήνιση σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα πριν από τον Μάρτιο και πριν ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη πολιτική περίοδος με τις εκλογικές αναμετρήσεις στην ΕΕ. Με την προειδοποίηση της ΕΚΤ να αποφύγουν οι θεσμοί τα «πάνω- κάτω» στην Αθήνα τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει πριν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίσει την συζήτηση για την Ελλάδα. Η πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για τις 6 Φεβρουαρίου όπου τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου θα συζητήσουν τις δυο εκθέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα όπου θα συμπεριλαμβάνεται η αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τις διαρροές για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ θα αναφέρει στην έκθεση του ότι αυτό είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, προσθέτοντας ότι, αν και συνυπολογίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε τo Eurogroup του Δεκεμβρίου, θεωρεί ότι αυτά δεν είναι επαρκή και ασαφή. Παράλληλα, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του, Ουίλιαμ Μάρεϊ, το Ταμείο σε μια κίνηση τακτικής δείχνει απροκάλυπτα ότι δεν… βιάζεται να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο το ΔΝΤ θα λάβει την οριστική του απόφαση για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα