Και όμως, η κατανάλωση αλκοόλ την ημέρα διαφέρει από το βράδυ κι επηρεάζει τον οργανισμό μας

Ο ζεστός καιρός και το ποτό συχνά πάνε χέρι-χέρι. Το καλοκαίρι φέρνει διάθεση για μπάρμπεκιου στη αυλή, βουτιές με φίλους στην θάλασσα ή βόλτες στο πάρκο — και το αλκοόλ είναι συνήθως ο καλύτερος «φίλος» της παρέας, που σπάνια λείπει.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι το γεγονός πως η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της ημέρας επηρεάζει τον οργανισμό

μας.

Η κατανάλωση μέσα στην ημέρα διαφέρει από το βράδυ

Η οικογενειακή γιατρός Δρ Σάντρα Λουίντουλα λέει ότι ανεξάρτητα από την ώρα που κάποιος πίνει αλκοόλ, καταναλώνει κάτι που είναι ηρεμιστικό.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο θα τους βοηθήσει να κοιμηθούν, αλλά στην πραγματικότητα κάνει το αντίθετο, διαταράσσει τον ύπνο», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πιο πιθανό να μείνουμε ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα εάν πιούμε αλκοόλ πριν τον ύπνο.

Είναι λοιπόν καλύτερα να πιούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφύγουμε τις επιπτώσεις που διαταράσσουν τον βραδινό μας; Εξαρτάται από το πόσο αλκοόλ θα καταναλώσουμε, είναι η απάντηση.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική περίοδος μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της ώρας ύπνου, τόσο λιγότερο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, καθώς ο οργανισμός μας έχει τον απαιτούμενο χρόνο να επεξεργαστεί και να αποβάλει το αλκοόλ», δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Φάινμπεργκ στο Πανεπιστήμιο Northwestern, στο Σικάγο, Δρ Άννα Μπαλαμπάνοβα Σάναχαν.

«Αλλά εάν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν έχουν προλάβει να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας, τότε μπορεί να διαταράξει τον νυχτερινό ύπνο».

Και πρόσθεσε ότι επειδή το αλκοόλ μπορεί να μας κάνει να νυστάζουμε, ενδέχεται να θέλουμε να κοιμηθούμε για λίγη ώρα κάτι που θα μπορούσε στη συνέχεια να επηρεάσει την ποιότητα του βραδινού ύπνου.

Υπάρχει όμως και θετικό πρόσημο στην κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της ημέρας.

«Όταν οι άνθρωποι πίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι συνήθως με το φαγητό. Το φαγητό επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ και οι επιπτώσεις μειώνονται», λέει η γιατρός Δρ Αλίσια Σέλι.

Βεβαίως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πέψη.

«Το αλκοόλ γενικά μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα της πέψης και να μας προκαλέσει διάρροια», λέει η Δρ Αλίσια Σέλι. Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη της Δρ Άννα Μπαλαμπάνοβα Σάναχαν η οποία διευκρινίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ανεξάρτητα από την ώρα, μπορεί να επηρεάσει το έντερο.

«Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, ακόμη και δυνητικά να οδηγήσει σε φλεγμονή του στομάχου με την,  πάροδο του χρόνου, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μας επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά».

Σύμφωνα με την Δρ Σάντρα Λουίντουλα εκτός από το έντερο, το αλκοόλ κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση μας.

«Ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που πίνει κανείς αλκοόλ, τελικά έχει μια καταθλιπτική επίδραση, καταστρέφοντας τις ”ορμόνες της ευτυχίας” όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη», εξηγεί η Δρ Άννα Μπαλαμπάνοβα Σάναχαν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αισθανόμαστε ευφορία όταν πίνουμε με φίλους, αλλά αργότερα, μόλις μείνουμε μόνοι στο σπίτι και η φασαρία καταλαγιάσει, τότε ενδέχεται να νιώσουμε μοναξιά και να αισθανθούμε άσχημα ψυχολογικά.

Με την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα αφυδάτωσης. «Γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση. Κάτι που κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να ενισχυθεί από την ένταση του ήλιου, και να γίνει επικίνδυνο για τον οργανισμό μας», λέει η Δρ Αλίσια Σέλι.

Είναι πιο πιθανό να καταναλώσουμε ζαχαρώδη αλκοολούχα ποτά

Κάθε ποτό επηρεάζει διαφορετικά τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, έχουμε ποτέ σκεφτεί πόση ζάχαρη περιέχει μια μιμόζα, η οποία κυρίως συνοδεύει αγαπημένα brunch.

«Εάν πίνουμε κάτι ζαχαρώδες, όπως μια Μαργαρίτα ή ένα daiquiri, η ζάχαρη επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος, έτσι καταλήγουμε να πίνουμε περισσότερο για να αισθανθούμε την επίδραση του αλκοόλ», λέει η δρ Σάντρα Λουίντουλα. 

«Επίσης, το να μην αισθανόμαστε το αλκοόλ τόσο πολύ, σε ένα ζαχαρώδες ποτό, μπορεί να μας οδηγήσει να πιούμε περισσότερο». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να πιει περισσότερο από ό,τι συνήθως και με ταχύτερο ρυθμό.

Και ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ποτέ καλή για την υγεία, η  δρ Άννα Μπαλαμπάνοβα Σάναχαν λέει ότι η τακτική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών με ζάχαρη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τον οργανισμό μας.

«Τα πρόσθετα σάκχαρα γενικά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, φλεγμονές και πολλά άλλα, επομένως είναι καλύτερο να περιορίσουμε τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ανεξάρτητα από το είδος, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά για εκείνους με διαβήτη, καθώς το σώμα επικεντρώνεται στον μεταβολισμό του αλκοόλ αντί να διατηρεί τα υγιή επίπεδα.

«Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε, ιδιαίτερα για όσους έχουν προβλήματα σακχάρου, ότι τα συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα είναι ίδια με αυτά της μέθης».

Δεν είμαστε λιγότερο μεθυσμένοι επειδή είναι μέρα

Ανεξάρτητα από το τι πίνουμε και τι ώρα είναι, το αλκοόλ επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να οδηγήσουμε μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ανεξάρτητα από την ώρα.

«Το αλκοόλ επιβραδύνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, οπότε αν πίνουμε δύο ποτά με το μεσημεριανό γεύμα, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πώς θα είναι η παραγωγικότητα και η ποιότητα της δουλειάς μας το απόγευμα», λέει η Δρ Σάντρα Λουίντουλα. Με άλλα λόγια, εάν πρόκειται να πιούμε αλκοόλ, καλό θα ήταν να μην προγραμματίσουμε κάποια δουλειά αργότερα.

Συνοψίζοντας η Δρ Σάντρα Λουίντουλα, υποστηρίζει ότι το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πόσο πίνουμε, ανεξάρτητα από την ώρα.

«Η κατανάλωση τριών ή περισσότερων ποτών την ημέρα για τις γυναίκες και τεσσάρων ή περισσότερων για τους άνδρες θεωρείται υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».

Εάν αυτό είναι κάτι που κάνουμε τακτικά, μας προτρέπει να μιλήσουμε με ειδικούς.

«Δεν θα μας κρίνουν και θα μας δώσουν την βοήθεια που χρειαζόμαστε. Διαφορετικά, η συνήθεια να πίνουμε αλκοόλ θα επηρεάσει τελικά την οικογένεια, την εργασία, την υγεία και τα οικονομικά μας».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟ καλύτερος τρόπος για να φτιάξουμε μια Μαργαρίτα σύμφωνα με τους mixologistsΠέντε χρυσές συμβουλές για να κάνουμε ένα διάλειμμα από το αλκοόλΧαλάρωση αλλά και αφυδάτωση: Αξίζει ή όχι να πιούμε αλκοόλ στο αεροπλάνο
Keywords
Τυχαία Θέματα