Και τα κοστούμια έχουν ψυχή

Η πρόσφατη πανδικηγορική-επιστημονική πορεία που πραγματοποιήθηκε έναντι στο νέο σχέδιο νόμου του Ασφαλιστικού παρουσίασε μεγάλη προσέλευση και δέχθηκε πληθώρα κομπλιμέντων για το καλόγουστο ( ή μη) ντύσιμο των διαδηλωτών.

Εκτός των πολλών θετικών σχολίων, ήμουν δέκτης και πολλών σχολίων όπως «Γιατί τα κοστούμια βγήκαν να διαδηλώσουν μετά από 6 χρόνια κρίση; Ξαφνικά θυμήθηκαν πως προσβάλλονται; Αφού μπορούν να ζήσουν πλουσιοπάροχα μάλιστα, ζητώντας (ακόμα και σήμερα) αμοιβές των 1.000 ευρώ !!!»

Θα
σας σοκάρω.

Με τις υποτιθέμενες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, που θα υπερβαίνουν το ένα τρίτο του εισοδήματος του επαγγελματία (συνολικά περίπου 35%) , σε συνδυασμό με την φορολογική υποχρέωση (26% από το πρώτο ευρώ, ν. 4172/2013), την προκαταβολή φόρου, που από 75% φτάνει στο 100% (άρθρα 69 &71 ν. 4172/2013), ΦΠΑ 23% (άρθρο 62 παρ. 3 ν. 3862/2010), τέλος επιτηδεύματος (650€, άρθρο 31 ν. 3986/2011), και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (κλιμακούμενη από 0,7% έως και 8%, άρθρο 29 ν. 3986/2011) έχει ως αποτέλεσμα ο ελεύθερος επαγγελματίας να στερείται το μεγαλύτερο μέρος (πάνω από το 80%) του εισοδήματος, του.

Εντελώς ενδεικτικά με εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο θα πρέπει να καταβάλλονται 5.000 ευρώ εισφορές. Μόνο εισφορές. Χωρίς να του προσφέρεται καμία παροχή, όντας αναγκασμένος να καλύψει τα έξοδα της επιχείρησης του, της οικογένειας του κ.ο.κ. Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν ένα τέτοιο σχέδιο να βρίσκεται στα όρια συνταγματικότητας. Η αλήθεια είναι, πως δεν βρίσκεται. Είναι πανηγυρικά αντισυνταγματικό, παραβιάζει σωρεία ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, και οδηγεί το κοινό στην εξαθλίωση.

Και με ποιο επιχείρημα; Μόνο στο γενικό επιχείρημα πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι σίγουρο πως έχουν εισόδημα, και γ' ιαυτό έβαλαν τις γραβάτες, τις γόβες και τα κοστούμια τους και διαδήλωσαν. Σίγουρα θα έχουν εργασία, πως γίνεται να έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα;

Θα σας σοκάρω πάλι.

Το 2009 1.832 δικηγόροι Αθηνών βρίσκονταν με περισσότερες από 50 παραστάσεις κατ' έτος.

Το 2013 περιορίσθηκαν στους 633.

Το 2007 οι δικηγόροι Αθηνών με μηδενικές παραστάσεις ήταν 5.652

Το 2013 ήταν περίπου 8.500

Το πρώτο εξάμηνο του 2015, 8.057 δικηγόροι δεν έκοψαν ούτε ένα γραμμάτιο στα δικαστήρια.

2.800 είχαν μόνο μία ή δύο παραστάσεις.

Ανοίξτε αρχεία δικαστηρίων αν δεν με πιστεύετε. Στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το 2010 κατατέθηκαν 19730 αιτήσεις Ασφαλιστικών, το 2015 6303, στην Τακτική Πολυμελούς το 2010 κατατέθηκαν 5461 αγωγές ενώ το 2015 κατατέθηκαν 1510.

Η φθίνουσα πορεία συνεχίζει και συνεχίζει.

Που βρίσκονται πια αυτοί οι βολεμένοι, εκλεπτυσμένοι και πλούσιοι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Θα μου πείτε δεν τα δηλώνουν. Μπορώ να σας απαντήσω από τη σκοπιά του δικηγόρου. Για οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη που πρέπει να κάνει ο δικηγόρος ( κατάθεση αγωγής, παράσταση στα δικαστήρια κτλ.) κόβει ένα παράβολο στον εκάστοτε Δικηγορικό Σύλλογο ( το λεγόμενο διπλότυπο ή προείσπραξη δικηγορικής αμοιβής) το οποίο αποδεικνύει πως πληρώθηκες ένα ποσό Χ για τη συγκεκριμένη δουλειά ( είτε το πληρώθηκες είτε όχι) . Αντίγραφο αυτού του παραβόλου λαμβάνει η κατά τόπον φορολογική αρχή, η οποία επομένως και γνωρίζει πως έκοψες αυτό το διπλότυπο. Δεν έχεις τη δυνατότητα να μην κόψεις αυτό το παράβολο γιατί αν δεν το κάνεις το δικαστήριο δεν θα παραλάβει την κατάθεση ή η αγωγή σου θα απορριφθεί, και δεν θα σε αφήσουν να παρασταθείς στο δικαστήριο. Δεν γίνεται να μην κόψεις το παράβολο, και το κράτος γνωρίζει ακριβώς τι δουλειές έχεις κάνει!

Πως φοροδιαφεύγει πια ο δικηγόρος ; Και στο κάτω κάτω αφού πιστεύεις ότι φοροδιαφεύγει έλεγξε τον ή πάντως δημιούργησε δομές προκειμένου να τον εμποδίσεις!!!!

Σίγουρα υπάρχουν ομάδες δικηγόρων (και γενικά ελεύθερων επαγγελματιών) που ακόμα διαθέτουν ισχυρή οικονομική θέση, που ακόμα και το 99% των εισοδημάτων τους να εξαφανίζονταν, δεν θα προβληματίζονταν ( εξ ού και η κακή εικόνα).

Αυτή είναι η μειοψηφία. Η πλειοψηφία δυσκολεύεται εξαιρετικά, μέχρι το σημείο να φυτοζωεί. Ειδικά οι νεότεροι επιστήμονες που δεν έφυγαν από την χώρα, είτε επειδή δεν είχαν την ευκαιρία, είτε επειδή πίστεψαν στην ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να αντεπεξέλθουν με 80% «χαράτσι» ( και με 60% καθώς ήδη η φορολογία είναι εξαιρετικά υψηλή).

Γιατί δεν δίνονται κίνητρα παρά μόνο αφαιρούνται;

Με τέτοιο μεγάλο παρεμβατισμό οι πάντες οδηγούνται εκτός επαγγέλματος, κινδυνεύει η επιβίωση τους και στο τέλος της ημέρας δεν εξασφαλίζεται η λύση του προβλήματος. Οι πολίτες, εφόσον δεν παρεμβαίνει καταστροφικά η κυβέρνηση, θα βρουν τρόπους να ανακάμψουν και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες, ωστόσο η βασική επιλογή της κυβέρνησης να αυξάνει το εργασιακό κόστος και να αυξάνει τους φόρους οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα απότι επιδιώκονται.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα