Καινοτόμα εφεύρεση για τον καθαρισμό του νερού- Θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους

Ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Teesside εργάζονται πάνω σε ένα ηλιακό σύστημα καθαρισμού νερού που θα μπορούσε να βελτιώσει την πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό για εκατομμύρια ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η Σχολή Επιστημών Υγείας και Ζωής του Πανεπιστημίου συνεργάζεται με επιστήμονες από τη Νότια Αφρική και της Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) για την καινοτόμο αυτή τεχνολογία.

Το νέο σύστημα θα παρέχει έναν ”φορητό και προσιτό τρόπο” καθαρισμού και απομάκρυνσης των ρύπων από το νερό.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία σηματοδοτεί μια ”κομβική στιγμή”.
Η Λαϊκή

Δημοκρατία του Κονγκό είναι μία από τις πιο πλούσιες σε νερό χώρες της Αφρικής, ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Το έργο αυτό, το οποίο έχει λάβει 300.000 λίρες (354.648,00 ευρώ) από το Ταμείο Διεθνών Επιστημονικών Συμπράξεων (ISPF) της Βασιλικής Εταιρείας, προτείνει τη χρήση μικροσκοπικών σωματιδίων, γνωστών ως νανοϋλικά και διεργασίες νανοτεχνολογίας, σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια για τον καθαρισμό του νερού.

Επικεφαλής του προγράμματος θα είναι ο Dr Ojodomo Achadu από το Πανεπιστήμιο Teesside, μαζί με τον Dr Muthumuni Managa από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής (UNISA) και τον καθηγητή Christian Nkanga από το Πανεπιστήμιο της Κινσάσα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το έργο προτείνει τη χρήση μεθόδων για την απομάκρυνση χημικών ουσιών και παθογόνων μικροοργανισμών από το νερό σε μια διαδικασία ενός βήματος που μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε χωράφια.

Ο καθηγητής Nkanga δήλωσε ότι το έργο έχει ”στον πυρήνα του τη φιλικότητα προς τον χρήστη” και θα έχει ”σημαντικό αντίκτυπο, δίνοντας στις κοινότητες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο νερό που χρειάζονται για να βελτιώσουν δραματικά τις συνθήκες διαβίωσής τους και να ευημερήσουν”.

Πηγή: BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑΕρευνητές σχεδιάζουν ανεμογεννήτριες που βασίζονται στα φτερά του βαρύτερου πτηνού στον κόσμοΓιατί δεν πωλούνται ακόμα αυτοκίνητα με ηλιακή ενέργειαΗ Neuralink του Μασκ παραδέχθηκε δυσλειτουργία στο εμφύτευμα εγκεφάλου που τοποθέτησε σε ασθενή
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καινοτόμα,kainotoma