ΚΑΠΑ Research: Αισιοδοξία για την έκβαση της πανδημίας, ανησυχία για το κόστος

Με αυξημένη αισιοδοξία αλλά και έκδηλη ανησυχία ατενίζουν το παρόν και το μέλλον τους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού οι Ελληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της KΑΠΑ Research.

Στην πανελλαδική έρευνα της κοινής γνώμης, που διενεργήθηκε από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, οι πολίτες ρωτήθηκαν για τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, τις ανησυχίες τους αλλά και για την νέα κανονικότητα που έχει ήδη αρχίσει να κάνει

την εμφάνισή της.

Οπως προκύπτει από τα ευρήματα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Ωστόσο, ο μεγάλος προβληματισμός τους έγκειται στο κόστος, με το οποίο θα γίνει αυτό.

Ειδικότερα, η αισιοδοξία για αντιμετώπιση του κορονοϊού μέσα στον επόμενο μήνα εμφανίζεται αυξημένη κατά 14 μονάδες από τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 44%. Ανστίστοιχα, η ανησυχία μόλυνσης από τον ιό, παρότι παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα (68% ανησυχούν πολύ ή αρκετά), σημειώνει σημαντική πτώση 18 μονάδων από το υψηλό 86% στα τέλη Μαρτίου.

Κύριες πηγές ανησυχίας αποτελούν η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και της οικογενειακής υγείας με ποσοστά 54% και 53% αντίστοιχα, τα θέματα της εργασίας και του επαγγελματικού μέλλοντος (30%), η χρονική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων (29%) και τα μεγάλα εθνικά προβλήματα (27%) όπως η οικονομία, τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό.

Μειώνονται οι αντοχές

Την ίδια ώρα, εξαιτίας της μερικής «ανακούφισης» από την ήπια εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα, όλο και λιγότεροι πολίτες κρίνουν τα μέτρα περιορισμού αναγκαία (στο 75% σήμερα με πτώση 23 μονάδων από το καθολικό 98% στα μέσα Μαρτίου). Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 7 στους 10 (75%) βλέπει με θετικό μάτι το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Μαΐου. Εκτός από ένα 31% που δηλώνει πως έχει ακόμη αρκετές αντοχές για να παραμείνει σε καραντίνα, οι υπόλοιποι είτε δεν αντέχουν τον περιορισμό για μεγάλο διάστημα (46%) είτε έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους (21%).

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι 4 στους 10 γονείς εμφανίζονται αρνητικοί ή αβέβαιοι για το αν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν η πολιτεία ανοίξει τα σχολεία μέσα στον Μάιο.

Εκείνο που λείπει περισσότερο είναι, όπως αναμενόταν, η επαφή με τα στενά οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα (64%) την οποία εμποδίζουν η καραντίνα και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Μια βόλτα για καφέ ή για φαγητό λείπει από το 62%, ενώ ακολουθούν μια ολιγοήμερη εκδρομή εντός της χώρας (39%), μια βραδινή έξοδος για διασκέδαση (31%), η επίσκεψη στην εκκλησία (30%) και τα κέντρα προσωπικής περιποίησης και αισθητικής (π.χ. κομμωτήριο κ.α.) με 29%.

Ικανοποίηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Εξι στους δέκα εκτιμά ότι η χώρα μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (+12% από τον Ιανουάριο) ενώ το 76% αξιολογεί ως θετικούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης (-6% από τα τέλη Μαρτίου). Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, με τους πολίτες να εμφανίζονται μοιρασμένοι σε αυτούς που τα θεωρούν επαρκή και σε εκείνους που θεωρούν ότι δεν φτάνουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει της θετικής γνώμης του 60% της ελληνικής κοινωνίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τα ποσοστά της εκλογικής της επιρροής, καταγράφοντας σημαντική διαφορά, άνω των 18 μονάδων, από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (41,2% έναντι 23%) και καθαρή υπεροχή στην παράσταση νίκης (72% έναντι 17%). Εντούτοις, το εκλογικό σώμα δεν επιθυμεί τη διατάραξη της πολιτικής σταθερότητας και αντιδρά αρνητικά, κατά 80%, στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος, τους θεσμούς και τις αξίες. Εξι στους δέκα Ελληνες δηλώνουν ότι πιστεύουν περισσότερο πια στην αξία της υγείας, 5 στους 10 στην αξία της αλληλεγγύης, 1 στους 3 στην αξία της επιστήμης και τη σημασία του κοινωνικού κράτους. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο την ελληνική κοινωνία (27%) απ’ ό,τι πριν και ακόμη ένα 27% αναφέρει ότι αυξήθηκε η εμπιστοσύνη του προς τους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας.

Ετοιμοι για τη νέα κανονικότητα

Ττο 55% των Ελλήνων εμφανίζονται «έτοιμοι» να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Οι πιο «διστακτικοί» είναι το 25% που δηλώνει ότι θα νιώσει ασφάλεια όταν βρεθεί το φάρμακο ή η θεραπεία, το 12% όταν βρεθεί το εμβόλιο, ενώ, τέλος, ένα 7% δηλώνει πως ίσως δεν επιστρέψει ποτέ ξανά στην προ-κορονοϊού καθημερινότητά του.

Βέβαια, αυτή η «ετοιμότητα» οδηγεί εν μέρει και στην υποβάθμιση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορονοϊό, αφού 4 στους 10 παρουσιάζονται πιο «τολμηροί», δηλώνοντας ότι θα επέστρεφαν στην προ-κορονοϊού καθημερινότητά τους ακόμη κι αν ο κίνδυνος μόλυνσης παρέμενε υψηλός.

Ειδικότερα, οι πολίτες εμφανίζονται πιο έτοιμοι/ασφαλείς να επιστρέψουν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως το μπάνιο στη θάλασσα (82%), οι διακοπές (77%), η βόλτα για καφέ ή φαγητό (80%). Από την άλλη, ακόμη και αν η πολιτεία δώσει το πράσινο φως, είναι πιο διστακτικοί στο να επισκεφθούν κέντρα βραδινής διασκέδασης (54%), να ταξιδέψουν με αεροπλάνο (48%), να κάνουν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (46%) ή να πάρουν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες σε γήπεδα ή γυμναστήρια (46%).

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (88%), ωστόσο, δηλώνουν ότι άλλαξε πολύ ή αρκετά η ζωή τους από την πρώτη μέρα εμφάνισης του ιού στην Ελλάδα. Οι σημαντικότερες αλλαγές εντοπίζονται και αφορούν τις συνέπειες του κατ’ οίκον περιορισμού, τις επιπτώσεις στην εργασία και το εισόδημα, την ψυχολογία και την εκπαίδευση των παιδιών.

Οι Ελληνες τηρούν πιο ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής (76%), περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια (62%), περνούν περισσότερη ώρα στο κινητό τους τηλέφωνο (45%) και τα social media (43%), μαγειρεύουν (39%) και τρώνε (37%) περισσότερο, επικοινωνούν με φίλους (38%), ενημερώνονται για τις εξελίξεις (38%) και βλέπουν ελληνική τηλεόραση (37%) και ταινίες ή σειρές μέσω διαδικτύου (27%). Παράλληλα, σε ποσοστό 41% δηλώνουν ότι παραγγέλνουν φαγητό απ’ έξω λιγότερο συχνά, 32% δεν βγαίνουν για τα ψώνια του σπιτιού όσο πριν, 25% προσέχουν λιγότερο τη διατροφή τους και αθλούνται λιγότερο.

Οικονομικές δυσκολίες

Περισσότεροι από τους μισούς (51% έναντι 42% τον Μάρτιο) δηλώνουν σήμερα πως τα εισοδήματα του νοικοκυριού τους έχουν επηρεαστεί πολύ ή αρκετά αρνητικά από την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας. Σχεδόν 4 στα 10 νοικοκυριά αντιμετώπισαν αδυναμία να εξοφλήσουν κάποιο λογαριασμό, 20% δέχθηκαν κλήση από εισπρακτική εταιρεία, ενώ 16% δεν είχαν τη δυνατότητα να προβούν σε αγορά κάποιου είδους πρώτης ανάγκης μέσα στον τελευταίο μήνα

Σχεδόν 3 στους 10 εκτιμούν ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά (28% – αύξηση 3% σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου), με την πλειονότητα (42%) να εκτιμά ότι η ζημιά που θα υποστεί μάλλον θα αποκατασταθεί αφού αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Τουλάχιστον οι πέντε στους δέκα (53%) δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο να βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο μέσα στο επόμενο διάστημα, ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση 11 ποσοστιαίων μονάδων από τα τέλη Μαρτίου. Η ανησυχία για μεγάλη οικονομική δυσκολία είναι πιο έντονη στις παραγωγικές ηλικίες των 35-54.

Σχεδόν 8 στους 10 πολίτες ανησυχούν πολύ για το βάθος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Η άνοδος της ανεργίας και της φτώχειας αποτελεί πλέον τον νούμερο ένα φόβο των Ελλήνων πολιτών (80% – άνοδος 36 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις 24 Μαρτίου), κάτι που έρχεται να αντικαταστήσει τον φόβο για κατάρρευση του συστήματος υγείας που επικρατούσε μόλις έναν μήνα πριν (13% – πτώση 42 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις 24 Μαρτίου).

Με νωπές τις μνήμες της κρίσης χρέους, σχεδόν 6 στους 10 συμφωνούν με την άποψη ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας θα είναι τόσο βαθιά όσο και η κρίση του 2010 και στην πλειοψηφία τους φοβούνται ότι η κρίση που θα ακολουθήσει θα είναι πιο βαθιά και πιο σκληρή από τη γενικότερη αίσθηση (52% για την παγκόσμια οικονομία και 59% για την ελληνική οικονομία).

Ωστόσο, το ψήγμα της αισιοδοξίας επιμένει: σε 5 χρόνια από τώρα, η κατάσταση της οικονομίας θα είναι καλύτερη εκτιμά η πλειονότητα (41%), ενώ οι 6 στους 10 περίπου δηλώνουν ότι οι Έλληνες, παρά την οικονομική κρίση και τα εθνικά προβλήματα, τελικά θα τα καταφέρουμε.

Προβληματισμός για την Κίνα, απογοήτευση για την Ευρώπη

Κόντρα στη γενικότερη τάση εθνικής περιχαράκωσης, οι περισσότεροι Ελληνες (53%) εκτιμούν ότι η παρούσα υγειονομική και οικονομική κρίση αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ενωμένης Ευρώπης, με τη μειοψηφία (39%) να υπερτονίζει την αναγκαιότητα του έθνους-κράτους και των εθνικών συνόρων. Ωστόσο, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην πανδημία δεν βοηθά: μόλις το 8% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς της ενωμένης Ευρώπης στην κρίση.

Η Κίνα φέρει για τους περισσότερους Ελληνες (44%) τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εξάπλωση του κορονοϊού με τις υπόλοιπες χώρες να συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά και το 36% να δηλώνει πως καμία χώρα ή διεθνής οργανισμός δεν φέρει την αποκλειστική ευθύνη.

Ωστόσο, όπως και στις περισσότερες διεθνείς κρίσεις, υπάρχουν νικητές και ηττημένοι: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (50%), Γερμανία (50%), Κίνα (43%) και Ρωσία (30%) θεωρούνται ότι θα είναι οι κερδισμένοι παίκτες στην παγκόσμια σκακιέρα, κατά την απόψη των ερωτηθέντων. Στον αντίποδα, Τουρκία (71%), Ευρωπαϊκή Ένωση (69%), Ηνωμένο Βασίλειο (59%), ΗΠΑ (58%) και Γαλλία (46%) εκτιμάται ότι θα υποστούν πλήγμα.

Δείτε ολόκληρη της δημοσκπόπηση της ΚΑΠΑ Research εδώ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Οικονομική κρίση: Πέντε ερωτήματα με τις απαντήσεις τους ΟΗΕ: Ο κορονοϊός μπορεί να βλάψει και τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα Οι Ελληνες επιστήμονες στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τον κορονοϊό στο ΜΙΤ
Keywords
αισιοδοξια, εκβαση, διεθνές νομισματικό ταμείο, νεα δημοκρατια, δημοσκοπηση, νέα, ελλαδα, μαΐου, σχολεια, συριζα, εξι, φως, media, εταιρεία, ρωσία, ηπα, γαλλια, οηε, κορονοϊός, μιτ, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, απαντησεις πανελληνιων, θεματα πανελληνιων, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, ξανα, κοινωνια, βγαινουν, οικονομικη κριση, χωρες, ρωσία, γερμανια, γηπεδα, δημοκρατια, διατροφη, εξοδος, εργασια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θαλασσα, κινα, οηε, οικονομια, ταινιες, τηλεοραση, τηλεφωνο, φως, ψυχολογια, ωρα, αγορα, αδυναμια, αεροπλανο, αυξηση, ανθρωπινα δικαιωματα, ανοδος, φαγητο, γινει, γονεις, διαστημα, δυνατοτητα, διεθνές νομισματικό ταμείο, διιστανται, δωσει, εκκλησια, εκπαιδευση, εμβολιο, εν μερει, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ευθυνη, ζημια, ζωη, ιδια, θετικο, κινητο, κομμωτηριο, λειπει, μαΐου, ματι, μητσοτακης, μιτ, μπανιο, οικογενεια, ορια, παιδια, πολιτεια, προβληματα, σειρες, σκεψεις, σωμα, σχολειο, ταση, τουρκια, ψωνια, ασφαλεια, δικαιωματα, εκδρομη, ενωση, χωρα, κληση, media, πηγες, θεματα, θετικα, υγειας, υπεροχη
Τυχαία Θέματα