Καταναλωτική μανία ή ανάγκη; Εν όψει Black Friday τα ξεχωρίζουμε για να αποφύγουμε τα περιττά

Την περίοδο της Black Friday και των γιορτών, η πίεση για δαπάνες κινείται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η περίοδος της Black Friday και των γιορτών, ενώ φαντάζει μαγική, μπορεί να εξελιχθεί άσχημα για πολλούς λόγους. Ιδίως για όσους έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στα ρούχα, στις ηλεκτρικές συσκευές και άλλα ήδη που φιλοδοξούν να ξεπουλήσουν οι έμποροι.

Γιατί;

Επειδή βομβαρδιζόμαστε

ασταμάτητα μέσω mail και φυλλαδίων με οδηγούς δώρων και «δελεαστικές» εκπτώσεις. Κι έτσι, η πίεση για δαπάνες κινείται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται πανικός! Οι θεραπευτές και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες έχουν για εμάς μερικές συμβουλές, έτσι ώστε να διαχειριστούμε την ανάγκη μας για ψώνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μήπως έχουμε εθισμό στα ψώνια;

Αρχικά, είναι σημαντικό να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του ενθουσιασμού για τις διακοπές και των καταναγκαστικών δαπανών, λόγω εθισμού στο shopping. Ο εθισμός στα ψώνια είναι ο εσωτερικός εξαναγκασμός να ξοδεύουμε το εισόδημά μας σε περιττά πράγματα. Είτε έχουμε τα χρήματα να το κάνουμε, είτε όχι. 

Αν είμαστε μυστικοπαθείς σχετικά με την αγορά πραγμάτων ή ψωνίζουμε παρορμητικά και στη συνέχεια το μετανιώνουμε, αυτά είναι δύο τρανταχτά σημάδια ότι είμαστε εθισμένοι στις αγορές.

Και καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουμε τώρα τις χριστουγεννιάτικες αγορές μας μέσω διαδικτύου, αυτό μπορεί να καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο το να αντισταθούμε. Πρόσφατη μελέτη υπογραμμίζει πώς τα smartphones ειδικότερα, διευκολύνουν το ξέσπασμα του εθισμού στα ψώνια, οδηγώντας μας μακροπρόθεσμα σε ανεξέλεγκτα χρέη. 

Πρακτικές που πρέπει να δοκιμάσουμε

1. Aποκλείουμε τις διαδικτυακές διαφημίσεις στα προγράμματα περιήγησής μας

 Αν χρειαζόμαστε πραγματικά κάτι, θα το αναζητήσουμε μόνοι μας. Δεν πρόκειται αν το είχαμε όντως ανάγκη, να το θυμόμασταν ξαφνικά, βλέποντας ένα συννεφάκι στην ιστοσελίδα από την οποία διαβάζουμε τις ειδήσεις.

2. Διαγράφουμε τις διάφορες εφαρμογές ηλεκτρονικών αγορών

 Έτσι θα σταματήσουμε αφενός να δελεαζόμαστε από τις προσωποποιημένες διαφημίσεις και αφετέρου να υπηρετούμε τυφλά τα χρονικά όρια που μας θέτουν με εκφράσεις του στυλ «μόνο για σήμερα 50% σε όλα τα παλτά». 

3. Βάζουμε ένα πλαφόν στα δώρα που κάνουμε ο ένας στον άλλον μέσα στην οικογένεια

Διότι πολλές φορές ο εθισμός στα ψώνια μας οδηγεί και σε περιττές αγορές για τα πρόσωπα που αγαπάμε, όχι μόνο για τον εαυτό μας.

Και έχει σημασία να γνωρίζουμε πως μότο του τύπου «δείξε την αγάπη σου με ένα κόσμημα της τάδε επωνυμίας», είναι μερικά από τα τρικ συναισθηματικής χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις. Η αγάπη αποδεικνύεται με πολύ πιο τρυφερούς και «ανέξοδους» τρόπους από την προσφορά υπερφίαλων δώρων.

Πώς να παραμείνουμε εντός του προϋπολογισμού

1. Αρχικά, προτού επιδοθούμε στις αγορές των απαραίτητων καταναλωτικών αγαθών των Χριστουγέννων, πληρώνουμε όλους μας τους λογαριασμούς.

2. Έπειτα, από τα χρήματα που μας μένουν, ξεχωρίζουμε πόσα θα χρειαστούμε για το φαγητό και τις εξόδους με την οικογένεια και τους φίλους. Τι νόημα έχει να αγοράσουμε ένα σωρό πανάκριβα ρούχα και να καταλήξουμε να τα φοράμε τρώγοντας φρυγανιές στον καναπέ; 

3. Τέλος, τόσο στο σούπερ μάρκετ όσο και στην αγορά γενικότερα, αναζητάμε προσφορές και πράγματα σε λογικές τιμές. Για αυτό και φροντίζουμε να κάνουμε τα ψώνια μας με την άνεσή μας, χωρίς άγχος και βιασύνη. Και φυσικά σε μια ώρα της ημέρας που να είμαστε ξεκούραστοι, διαυγείς και συναισθηματικά σταθεροί. Κατά προτίμηση, πρωινές ώρες εφόσον μπορούμε να ρυθμίσουμε το ωράριο της εργασίας μας.

Και εάν νιώθουμε ότι ξοδεύουμε υπερβολικά;

Αντιμετωπίζουμε το συναίσθημα ντροπής και ενοχής

Οποιοσδήποτε εθισμός, συμπεριλαμβανομένου του εθισμού στα ψώνια, είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως η εργασιακή πίεση, μια τοξική σχέση ή ακόμα και τραύματα του παρελθόντος.  Και εάν σε αυτά τα συναισθήματα προστεθεί η τοξική ντροπή και η ενοχή, η κατάσταση όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί. Αντίθετα, ίσως εξελιχθεί ακόμα πιο ύπουλα και επικίνδυνα.

Οπότε, αυτό που πρέπει να κάνουμε εάν πιάνουμε τον εαυτό μας να σπαταλά υπερβολικά πολλά χρήματα σε ψώνια, είναι να εντοπίσουμε την βαθύτερη αιτία και να την αντιμετωπίσουμε από τη ρίζα της. Το να νιώθουμε γενικά ενοχή και μετάνοια, χωρίς να παίρνουμε μέτρα επανόρθωσης δεν έχει αξία.

«Λογοδοτούμε» για τις αγορές μας σε ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης μας

Αυτό θα μας βοηθήσει να μείνουμε μακριά από τις υπερβολικές δαπάνες και να κινηθούμε σύμφωνα με πιο υγιή πρότυπα αγορών. Αρκεί το άτομο το οποίο θα συμβουλευόμαστε να είναι υπεύθυνο.

Απολαμβάνουμε τις γιορτές για τον χρόνο που περνάμε με τους αγαπημένους μας

Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αν όμως ανησυχούμε για όλα αυτά τα χρέη και τις δαπάνες που φορτωθήκαμε λόγω γιορτών, πώς θα ζήσουμε τη στιγμή; Άλλωστε, οι φίλοι και η οικογένειά μας, μας αγαπούν για αυτό που είμαστε. Όχι για αυτά που φοράμε, το κινητό που κρατάμε ή τα δώρα που τους κάνουμε. 

(Με πληροφορίες από breakingnews).

Related...Τέσσερις πρακτικές που χωρίς να το θέλουμε διογκώνουν το άγχος μας πριν από κάθε ταξίδιΜας πνίγει το άγχος; Πέντε τροφές με δραστικότατη επίδραση χαλάρωσης - χωρίς ίχνος αλκοόλΓιατί το άγχος μας προκαλεί πείνα; Το φαγητό μειώνει όντως το στρες; Ειδικοί απαντούν
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καταναλωτική, Black Friday,katanalotiki, Black Friday