Κατάρ: "Συλλογική γενοκτονία" η κρίση στη Μ.Ανατολή-Σαουδική Αραβία: Αναγνωρίστε τώρα την Παλαιστίνη

O Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι (Ντόχα, 29 Νοεμβρίου 2024) 

Ως ”συλλογική γενοκτονία” χαρακτηρίζει ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή θυμίζοντας, στην παρέμβασή του, πως έχει κατ′ επανάληψη προειδοποιήσει για τι συνέπειες της ”ατιμωρησίας” του Ισραήλ.

″Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι αυτό που συμβαίνει είναι γενοκτονία, και επιπροσθέτως η Λωρίδας της Γάζας μετατράπηκε σε μια περιοχή ακατάλληλη για ανθρώπινη κατοίκηση, προετοιμάζεται εκτοπισμός τον εκτοπισμό”, είπε κατά τη διάρκεια της συνόδου

κορυφής του Διαλόγου Ασιατικής Συνεργασίας στη Ντόχα.

Σημειώνεται πως το Κατάρ είναι ο βασικός διαμεσολαβητής μεταξύ παλαιστινιακής Χαμάς και Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, οι οποίες όμως πλέον έχουν καταρρεύσει. 

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, καταδίκασε επίσης τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ”κατά της αδελφικής Δημοκρατίας του Λιβάνου”.

Σημειώνεται πως από τον πόλεμο στην Γάζα, που μετρά σχεδόν έναν χρόνο - και προκλήθηκε μετά την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου- έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 41.500 άνθρωποι. Κατά τις τελευταίες 10 περίπου ημέρες των επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί περί τα 1.000 άτομα ενώ περίπου 1,2εκατ. υπολογίζεται πως είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Σαουδική Αραβία: Αναγνωρίστε την Παλαιστίνη-Παγκόσμια Συμμαχία για την Εφαρμογή της Λύσης των Δύο Κρατών 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν κάλεσε τις χώρες που έχουν εκφράσει  ιδιωτικά την προθυμία να αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης να το πράξουν δημόσια. ”Προς τα έθνη που έχουν εκφράσει ιδιωτικά την προθυμία τους να το κάνουν αυτό, σας προτρέπω να κάνετε αυτό το κρίσιμο βήμα δημόσια. Τώρα είναι η ώρα να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας”, έγραψε ο κορυφαίος Σαουδάραβας διπλωμάτης σε άρθρο τους στους Financial Times.

Το κάλεσμα έρχεται λίγες ημέρες αφού ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας για την ίδρυση  παλαιστινιακού κράτους και τη συγκέντρωση υποστήριξης για την εφαρμογή της ”λύσης δύο κρατών”.

Πρόκειται για την Παγκόσμια Συμμαχία για την Εφαρμογή της Λύσης των Δύο Κρατών που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρίγκιπα Φαιζάλ μπιν Φαρχάν σε μια συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και της Νορβηγίας.

O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν σε παλαιότερη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ (29 Νοεμβρίου 2023)

Όπως είπε, σύμφωνα με το Al Arabiya, η πρωτοβουλία ήταν μια κοινή αραβική και ευρωπαϊκή προσπάθεια. ”Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να επιτύχουμε ένα αξιόπιστο και μη αναστρέψιμο σχέδιο για δίκαιη και συνολική ειρήνη”.

Ο πρίγκιπας Φαιζάλ είπε ότι η πρώτη συνάντηση  της Παγκόσμιας Συμμαχία θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ ενώ ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι οι πρώτες επακόλουθες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στο Ριάντ και τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Al Arabiya, ο πρίγκιπας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια και λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα προς μια άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών. Το πρώτο απτό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ”ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος”.

Επεσήμανε ακόμη πως ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει οδηγήσει σε μια καταστροφική ανθρωπιστική καταστροφή  στην Γάζα λόγω των ισραηλινών επιθέσεων όσο και των ισραηλινών εγκλημάτων στη Δυτική Όχθη, στο τέμενος Al-Aqsa και σε άλλους μουσουλμανικούς και χριστιανικούς ιερούς τόπους.

Όπως είπε, το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν δικαιολογεί τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων αμάχων, τον αναγκαστικό εκτοπισμό, τη χρήση της πείνας ως εργαλείο πολέμου, την απανθρωποποίηση και τα συστηματικά βασανιστήρια , την σεξουαλική βία.

Η Σαουδική Αραβία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πηγές: Reuters, Al Arabiya, Financial Times

Related...Λίβανο, Συρία, Γάζα-Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε τρία μέτωπα ενώ προετοιμάζει τα αντίποινα στο ΙράνΗ Μέση Ανατολή σε αχαρτογράφητα νεράΔιεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ζητεί έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για Νετανιάχου και αρχηγό ΧαμάςΤι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στις 28 Μαΐου από Ισπανία,Ιρλανδία και ΝορβηγίαΗ Σλοβενία έγινε η 147η χώρα-μέλος του ΟΗΕ αναγνώρισε το Κράτος της Παλαιστίνης. Ποια ακολουθείΙστορικό ψήφισμα ΟΗΕ:Απαίτηση τερματισμού ισραηλινής κατοχής σε παλαιστινιακά εδάφη σε 12 μήνες
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατάρ, Συλλογική, Μ Ανατολή-Σαουδική Αραβία, Αναγνωρίστε, Παλαιστίνη,katar, syllogiki, m anatoli-saoudiki aravia, anagnoriste, palaistini