Κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - Προσδοκίες για εκταμίευση των 2 δισ έως τις 9 Νοεμβρίου

Πριν τις 9 Νοεμβρίου αναμένει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, την ώρα που συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τέσσερα ανοιχτά μέτωπα. Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή είτε αργά το βράδυ της Τρίτης είτε νωρίς αύριο (Τετάρτη) το πρωί. Και την Πέμπτη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

Την Πέμπτη συνεδριάζει το Euroworking Group,
αλλά η Αθήνα δεν περιμένει να ολοκληρωθεί ο ελληνικός φάκελος για την χρηματοδότηση. Ωστόσο αναμένει να υπάρξει ένα καλό σήμα για την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας.

Η εκκρεμότητα της δόσης θα κλείσει με μία τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα σημαντικά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης έχουν μείνει ανοιχτά. Για παράδειγμα στο θέμα των «κόκκινων» δανείων η Γαλλία έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να υπάρξει μία αποδεκτή λύση.

Η ελληνική πλευρά έχει καλά «χαρτιά» στα χέρια της, καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν θέλουν να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί. Παράλληλα επισημαίνεται ότι επειδή τα στεγαστικά δάνεια είναι μικρότερο μέρος του συνολικού προβλήματος που λέγεται «κόκκινα» δάνεια, είναι πιο εύκολο να βρεθεί μία λύση που δεν θα πλήττει την κοινωνική συνοχή με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Στα «συν» της Αθήνας είναι και η ευνοϊκή στάση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος στην συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε αναφερόμενος στην πλευρά των δανειστών ότι δεν πρέπει να είναι δογματικοί.

Αυτό που θέλει να αποφύγει η Αθήνα στην παρούσα φάση είναι η σύνδεση της αξιολόγησης με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Παράλληλα το Σάββατο θα ανακοινωθούν τα stress test, όπου συνολικά οι ανάγκες των τραπεζών θα είναι γύρω στα 16 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περίπου 6 δισ. από τον ιδιωτικό τομέα. Το ποσό είναι εφικτό για τις δυνατότητες των τραπεζών.

Το δεύτερο που θέλει να πετύχει η Αθήνα είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος και να μην εμπλακεί με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, όπως είναι η τύχη του ΦΠΑ στην εκπαίδευση (η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προτείνει 23% στα ιδιωτικά σχολεία και 0% σε όλες τις άλλες δραστηριότητες), ο διορισμός νέου προσώπου στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (η Κατερίνα Σαββαϊδου είναι παρελθόν και για τους εταίρους...), η αυστηριοποίηση κάποιων ρυθμίσεων που αφορούν τις 100 δόσεις και η απελευθέρωση των φαρμακείων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα