Κάτι τρέχει (με ταχύτητες 5G) στην Καλαμάτα

Μια νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου ανατέλλει με αφετηρία την Καλαμάτα. Πιο συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας έγινε το πρώτο βήμα για την έλευση του 5G στην Ελλάδα, καθώς η WIND έθεσε σε λειτουργία το πρώτο πιλοτικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά

σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις πολλαπλάσια πιο γρήγορες από τις τρέχουσες συνδέσεις, με τις ταχύτητες λήψης (περίπου 1GBps) να θεωρούνται ο κανόνας.

Χάρη στη WIND, λοιπόν, οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση των δυνατοτήτων του 5G. Η εταιρία έχει εγκαταστήσει σε μέρος της πόλης πιλοτικό δίκτυο πέμπτης γενιάς, ώστε να αξιολογήσει λειτουργικά στοιχεία της νέας αυτής τεχνολογίας, αλλά και στην πράξη τις μεγάλες ταχύτητες και τις άλλες δυνατότητες που προσφέρει.

Μάλιστα η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη 5G πόλη στην χώρα. Τα σημεία που καλύπτει το πιλοτικό δίκτυο πέμπτης γενιάς είναι η περιοχή της κεντρικής πλατείας, το Μέγαρο χορού και το Πνευματικό κέντρο και η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Grecotel Filoxenia, το οποίο γίνεται το 1ο 5G ξενοδοχείο στην Ελλάδα. Στις περιοχές όπου υπάρχει το πιλοτικό δίκτυο 5G ο χρήστης, μιας και δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα 5G τηλέφωνα, θα μπορεί να συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω wifi το οποίο θα λειτουργεί μέσω της υποδομής 5G.

Τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρουν τα νέα δίκτυα 5G είναι πολλά και σημαντικά. Το 5G πρόκειται να αυξήσει σημαντικά τις ταχύτητες αλλά και την αξιοπιστία των συνδέσεων σε smartphones και άλλες συσκευές. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το 5G αναμένεται να είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G, δίνοντας μας τη δυνατότητα να streamάρουμε ταινίες υψηλής ανάλυσης σε μερικά δευτερόλεπτα. Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα, τα πρώτα κινητά τηλεφώνα που θα υποστηρίζουν 5G δίκτυο θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2019, όμως για σε σχέση με τις πρώτες δικτυακές υποδομές, στόχος των παρόχων στην Ελλάδα είναι το 2021.

Στην πραγματικότητα όλη η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, με έμφαση όμως στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών και των επιχειρήσεων, μία εξέλιξη που συχνά περιγράφεται με τον όρο 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Υπηρεσίες όπως φορτηγά & αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, ”έξυπνα” κτίρια και πόλεις, ευφυής διαχείριση δικτύων υποδομών και βιομηχανικών αλυσίδων παραγωγής, απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις κ.τ.λ είναι μόνο ενδεικτικά παραγωγικά παραδείγματα. Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεση τους στο διαδίκτυο και αυτό, ίσως να εξηγεί πολλά.

Το 5G θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο αφού θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, υπηρετώντας τους με ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G. Η ταχύτητα του θα αρκεί για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάσετε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόσασταν περίπου έξι λεπτά. Βέβαια, με δεδομένη την ανωριμότητα που χαρακτηρίζει επί του παρόντος την συγκεκριμένη τεχνολογία στόχος των παρόχων είναι το 2021 να ξεκινήσει η δημιουργία υποδομών σε κάποιες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα πάντως με ανάλυση του Global System for Mobile Association (GSMA), έως το 2025, περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρομερές αλλαγές που θα φέρει στις τηλεπικοινωνίες και όχι μόνο, το δίκτυο πέμπτης γενιάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Καλαμάτα αναδεικνύεται σε ‘ψηφιακό υπόδειγμα’ πόλης. Μιλάμε ασφαλώς για ακόμη μια πρωτιά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αφού στην πόλη λειτουργεί, πάλι από την WIND, εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών υπέρ-υψηλών ταχυτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα