Κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει με το «ξεπάγωμα» των τριετιών - Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Οι τριετίες και οι επιπλέον αποδοχές που αυτές φέρνουν αναλόγως την προϋπηρεσία του εργαζομένου «πάγωσαν» στις 14 Δεκεμβρίου 2012, με αποτέλεσμα η προϋπηρεσία που είχε κάποιος μέχρι εκείνη την ημέρα να σταματήσει να εξελίσσεται, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Όταν λέμε τριετίες εννοούμε μια αύξηση κατά 10% ανά τριετία με ένα ανώτατο πλαφόν τρεις τριετίες για κάθε εργαζόμενο. Μιλάμε πάντα για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, διευκρίνισε

ο εργατολόγος.

Άρα, αν κάποιοι είχαν πάρει όλες τις τριετίες τους πριν από την Πράξη 6/2012, δεν θα δουν επιπλέον αύξηση στο μισθό τους από 1/1/24.

Υπάρχουν όμως και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό κι έχουν ένα υπόλοιπο για να συμπληρώσουν είτε την μία τριετία, είτε την δεύτερη, είτε την τρίτη. Αυτό το υπόλοιπο θα αρχίσει να τρέχει από 1/1/2024, αναλόγως πόσο είναι για τον καθέναν.

Επίσης, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που καλύπτεται από έναν μικρό ωστόσο αριθμό κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για παράδειγμα του τουρισμού, του επισιτισμού, των ναυτιλιακών εταιρειών, των τραπεζών. Εκεί δεν είναι κατ’ ανάγκην πάντα τριετίες. Εκεί υπάρχουν επιδόματα προϋπηρεσίας διετίας, τριετίας. Για αυτό ο πρωθυπουργός είπε με σαφήνεια και τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Αυτοί υπάγονται στο ίδιο καθεστώς.

Υπήρχε ένας προβληματισμός για το τί θα γίνει με το ενδιάμεσο διάστημα από το 2012 έως το 2024. Δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Το είπε ξεκάθαρα το υπουργείο, θα το λέει και η διάταξη.

Παραδείγματα

Μια πρόσληψη που έγινε μετά τις 14/2/2012. Αυτός ο άνθρωπος δεν πρόλαβε να έχει τριετίες, θα δει να «τρέχουν» οι τριετίες λοιπόν, το 10% ανά τριετία από τις 1/1/2024. Θα δει δηλαδή σε τρία χρόνια, από την 1η του 2024 να παίρνει την πρώτη αύξηση.

Βλέπουμε εδώ πώς θα διαμορφωθούν οι αποδοχές. Σήμερα είναι 780 ευρώ, με την πρώτη τριετία θα πάει στα  858 ευρώ, με την 2η τριετία στα 936 ευρώ και με την τρίτη τριετία θα φτάσει στα 1014 ευρώ το μήνα.

Αλλά με μια επιφύλαξη, γιατί ο πρωθυπουργός είπε ότι στο τέλος της τετραετίας θα πάμε με κατώτατο 950 ευρώ. Η τριετία υπολογίζεται όσο είναι ο κατώτατος κάθε φορά, άρα μπορεί να είναι και πολύ περισσότερο από την κάρτα. Εδώ το παράδειγμα είναι ενδεικτικό.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν τίθεται ζήτημα αναδρομικότητας

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει το «ξεπάγωμα» των τριετιών.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι, πρακτικά, αυτή η απόφαση φέρνει μπροστά κατά περίπου 1 με 1,5 χρόνο μία διαδικασία που, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, θα «ξεκλείδωνε», όταν η ανεργία έφτανε στο 10% για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα.

Διευκρίνισε δε, ότι η επαναφορά των τριετιών δεν θα έχει αναδρομικότητα από τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2012 έως σήμερα.

Όπως είπε, η ρύθμιση για τις τριετίες είναι ισορροπημένη, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και επιταχύνει τη μισθολογική εξέλιξή τους, αλλά, ταυτόχρονα, λαμβάνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «η διεθνής ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και οι καλοί μισθοί, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες, για να έχουμε μία ισορροπημένη ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Προχωράμε μπροστά με σταθερά βήματα υπέρ των πολλών. Επίσης, η ανεργία βαίνει μειούμενη με ταχείς ρυθμούς, η οικονομία πηγαίνει πολύ καλά και η πίεση για εξεύρεση νέων εργαζομένων από τους κλάδους της οικονομίας είναι διαρκώς εντεινόμενη. Επομένως, είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι ότι η καλή πορεία της πτώσης της ανεργίας θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι, με τη ρύθμιση για τις τριετίες, η κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει την πραγματική πολιτική βούληση να κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για αύξηση του μέσου μισθού στην Ελλάδα στα 1.500 ευρώ και τόνισε ότι και με το εργασιακό νομοσχέδιο, που ήδη βρίσκεται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και θα είναι νόμος του κράτους, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, δίνονται πολύ περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη εργασία των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους.

«Με όλες αυτές τις πολιτικές, πιστεύω ότι κάνουμε ένα μεγάλο πρώτο βήμα στην επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι οι λόγοι που δίνονται αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις για δεύτερη φορά στους συνταξιούχους, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και οι λόγοι που αποφασίστηκε το «ξεπάγωμα» των τριετιών, είναι, γιατί η οικονομία της χώρας έχει μπει σε μία σειρά και τάξη, γιατί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει επανέλθει, οι εξαγωγές αυξάνονται και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ.

(Πηγή: ΕΡΤ)

Related...Πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία: Πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόποΛιβύη: Απόλυτη σύγχυση για τον αριθμό των νεκρών - Ανησυχία για την αντοχή δύο ακόμη φραγμάτωνΤο πιο εύκολο και χορταστικό σπιτικό «ψωμί» για τοστ με μόνο τρία υλικά
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατώτατος, - Ποιοι,katotatos, - poioi