Καζακστάν: 164 νεκροί από τις ταραχές, πάνω από 5.000 συλλήψεις

Συνολικά 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών που συγκλόνισαν την περασμένη εβδομάδα το Καζακστάν, σύμφωνα με τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας της χώρας και μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο απολογισμός αυτός, ο οποίος δεν μπορεί να επαληθευθεί από ανεξάρτητες πηγές, είναι πολύ αυξημένος. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει μέχρι τώρα το θάνατο 26 διαδηλωτών και 16 μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Περισσότεροι

από 2.200 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί κατά την καταστολή των ταραχών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μόνο στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο παιδιών. Δεν είναι σαφές πόσοι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους οι αρχές είχαν κάνει λόγο για περισσότερους από 40 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 16 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν: Αναλυτικότερα, αναφέρθηκε ότι συνολικά έχουν συλληφθεί 5.135 άνθρωποι. Οι δικαστικές αρχές έχουν αρχίσει έρευνες για διάφορα αδικήματα.

Περισσότερα από 100 εμπορικά κέντρα, κτίρια τραπεζών και περίπου 400 οχήματα -κυρίως αστυνομικά- καταστράφηκαν, διευκρίνισε σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο Khabar 24 ο υπουργός Εσωτερικών Ερλάν Τουργκουμπάγεφ.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε ο εφοδιασμός απομακρυσμένων περιοχών με βασικά είδη τροφίμων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Το υπουργείο Ενέργειας σημείωσε από την πλευρά του ότι έχει αρχίσει η παροχή καυσίμων και υγροποιημένου αερίου.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ έδωσε εντολή την Παρασκευή στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση τους ταραχοποιούς.

Μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, ο Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης και απέπεμψε υψηλόβαθμα ηγετικά στελέχη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε βοήθεια από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν πριν από μία εβδομάδα ως διαμαρτυρία για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, πριν εξελιχθούν σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης. Πρόκειται για το πιο φονικό ξέσπασμα βίας στα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας του Καζακστάν.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σταθεροποίησαν την κατάσταση σε όλη τη χώρα, ενώ στρατεύματα από μια υπό τη Ρωσία στρατιωτική συμμαχία φρουρούν «στρατηγικές εγκαταστάσεις».

Αξιωματούχοι της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν τον πρόεδρο Τοκάγεφ ότι συνεχίζουν τις «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στο πλαίσιο αυτού που ο ίδιος αποκάλεσε τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξάγεται σε ολόκληρη αυτή την πετρελαιοπαραγωγό πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα.

Έπειτα από πρόσκληση του Τοκάγεφ, ο υπό τη Ρωσία Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) έστειλε στρατεύματα για να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Αριθμός στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων τέθηκε υπό την προστασία του ενωμένου ειρηνευτικού αποσπάσματος των κρατών μελών του CSTO», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό γραφείο και αφορά μια ενημέρωση για την κατάσταση της ασφάλειας, της οποίας προήδρευσε ο Τοκάγεφ.

Στην δήλωση δεν αποσαφηνίζεται ποιές είναι αυτές οι στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.

«Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας», αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία προστίθεται πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανέκτησαν τον έλεγχο διοικητικών κτιρίων και ζωτικής σημασίας υπηρεσίες αποκαταστάθηκαν.

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την «οδύνη» του για τα θύματα των ταραχών στο Καζακστάν και έκανε έκκληση για «διάλογο» για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας.

«Πληροφορήθηκα με οδύνη πως υπήρξαν θύματα στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα αυτές τις τελευταίες ημέρες στο Καζακστάν. Προσεύχομαι γι′ αυτά και για τα μέλη των οικογενειών τους», δήλωσε ο ποντίφικας στη διάρκεια της παραδοσιακής εβδομαδιαίας προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εύχομαι να επιστρέψουμε το ταχύτερο στην κοινωνική ειρήνη μέσω της αναζήτησης του διαλόγου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κοινού καλού», πρόσθεσε.

«Ανησυχούμε για τη βία που ξέσπασε μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις στο Καζακστάν, το οποίο είναι σημαντικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση», με την οποία έχει συνάψει «συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας», που βρίσκεται σε ισχύ, καθώς και «για τη σταθερότητα της περιοχής» ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για την απώλεια ζωών και καταδικάζουμε σθεναρά τις εκτεταμένες πράξεις βίας. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν περαιτέρω κλιμακώσεις, να αποφευχθεί οποιαδήποτε υποκίνηση σε βία, να επιδεικνύεται αυτοσυγκράτηση ανά πάσα στιγμή και να αποφευχθεί η εκμετάλλευση της αναταραχής για άλλους σκοπούς» συνέχισε.

Η ΕΕ εξέφρασε την ετοιμότητά της για την παροχή βοήθειας ώστε να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση.

«Η εξωτερική στρατιωτική υποστήριξη θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Καζακστάν καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών» σημείωσε ο κ. Μπορέλ στην ανακοίνωσή του.

Η ΕΕ απευθύνει έκκληση στις αρχές του Καζακστάν «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αυτή τη δύσκολη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών τους, ιδιαίτερα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, της ελευθερίας της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης», καταλήγει η ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Τα μυστικά των Δελφών: Ο καθηγητής Μάικλ Σκοτ εξηγεί την αρχή, την ακμή και το τέλος του «Κέντρου του Αρχαίου Κόσμου»Βίντεο: Το Σανατόριο της Μάνας, ένα από τα πιο ανατριχιαστικά κτίρια της ΕλλάδαςΚορονοϊός: Μετά την Όμικρον, τι; Η Νότια Αφρική δείχνει τον δρόμο
Keywords
Τυχαία Θέματα