Κίνα: Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι έχουν «κολλήσει» με ένα κοπάδι περιπλανώμενων ελεφάντων

Τουλάχιστον δώδεκα drone τους παρακολουθούνόλο το 24ωρο. Οπου κι αν πηγαίνουν συνοδεύονται από την αστυνομία. Και όταν τρώνε ή κοιμούνται, παρακολουθούνται από εκατομμύρια καθηλωμένους online χρήστες του διαδικτύου.

Για περισσότερο από μία εβδομάδα, η Κίνα ασχολείται με τη νέα φρενίτιδα: ένα κοπάδι 15 ελεφάντων, οι οποίοι είναι μεγάλοι, χαμένοι και σπέρνουν χάος στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συντονιστεί στα live streaming

που δείχνουν την πορεία των ελεφάντων, οι οποίοι έχουν διανύσει περισσότερα από 500 χιλιόμετρα σε ολόκληρη τη χώρα από τότε που δραπέτευσαν από ένα φυσικό καταφύγιο πέρυσι.

Οι χρήστες του διαδικτύου τους παρακολουθούν συνεχώς όσο αυτοί καταπατούν καλλιέργειες - προκαλώντας έως τώρα ζημία αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων - ή περιπλανιούνται σε πόλεις, αναγκάζοντας κατοίκους ολόκληρων περιοχών να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Δεν προκαλεί έκπληξη, μάλιστα, ότι κάποιοι από τους ελέφαντες έχουν γινει... σταρ. Οι θεατές γοητεύονται ιδιαίτερα από τα τρία μικρά της αγέλης, συμπεριλαμβανομένου ενός που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του επικού ταξιδιού.

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν ένα βίντεο που καταγράφηκε αυτήν την εβδομάδα, όπου ένα από τα ελεφαντάκια παγιδεύτηκε κάτω από έναν ενήλικο κατά τη διάρκεια ενός ομαδικού ύπνου κοντά στην πόλη Κουνμίνγκ, στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν. Ενα άλλο κλιπ έδειχνε τα μικρά να μπερδεύονται και να σκοντάφτουν αδέξια καθώς ακολουθούσαν το κοπάδι σε ένα χωράφι, ενώ ένα βίντεο απαθάνατισε ένα από τα νεογνά να πέφτει με το κεφάλι σε μια λιμνούλα καθώς προσπαθούσε να πιεί νερό.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί οι ελέφαντες κάνουν το ταξίδι τους προς τα βόρεια. Μερικοί ισχυρίστηκαν ότι τα συρρικνούμενα τροπικά δάση στην νότια περιοχή όπου βρίσκονταν πριν μπορεί να προκάλεσαν αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης.

Αλλοι λένε ότι θα μπορούσαν απλώς να έχουν χαθεί - κάτι που ανησυχεί επίσης τους ακολούθους των ελεφάντων στο διαδίκτυο.

Υποβαθμισμένο περιβάλλον

Υπάρχει, όμως και μια πιο σοβαρή διάσταση σε όλο αυτό. Οι βιολόγοι βλέπουν την κατάσταση ως προειδοποίηση για το τι συμβαίνει όταν υποβαθμίζονται και αλλοιώνονται οι οικότοποι των ελεφάντων.

Οι ασιατικοί ελέφαντες θεωρούνται προστατευόμενο είδος στην Κίνα και περίπου 300 από αυτούς ζουν στη Γιουνάν.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η γεωργία έχει οδηγήσει στην απώλεια οικοτόπων ελεφάντων, αφήνοντας τα κοπάδια κατακερματισμένα και απομονωμένα σε συνεχώς συρρικνούμενα κομμάτια γης.

Πολλοί ελέφαντες αναγκάζονται έτσι να αναζητούν τροφή σε αγροτικές περιοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση των «συγκρούσεων» τους με τους ανθρώπους τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν τους ελέφαντες από τις κατοικημένες περιοχές για να αποτρέψουν αυτές τις συγκρούσεις. Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη Μαΐου δημιούργησαν ένα 24ωρο κέντρο παρακολούθησης των ελεφάντων.

Αλλά ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια μελλοντική μαζική έξοδός τους είναι η αποκατάσταση των οικοτόπων τους και η προστασία των φυσικών πόρων, τονίζουν οι ειδικοί.

(με πληροφορίες από CNN)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΜπάιντεν - Τζιτζίκια: 0-1Η Ελληνίδα φύλακας - άγγελος των Μασσάι στην ΚένυαΚύπρος: Τα καθαρότερα για κολύμβηση νερά της Ευρώπης - Με τα πλαστικά όμως τι γίνεται
Keywords
Τυχαία Θέματα