Κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση του πλανήτη και οικονομική πολιτική
Ένα ζήτημα το οποίο αφορά σχεδόν όλες τις διαστάσεις της ανάλυσης οικονομικής πολιτικής είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη. Το ζήτημα είναι τεράστιο και μια πρόσφατη ομόφωνη επιστημονική εκτίμηση σχετικά με το κόστος της υπερθέρμανσης του πλανήτη όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος κάνει λόγο για πτώση της τάξης του 1% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, ποσοστό που μόνο στις ΗΠΑ αντιστοιχεί σε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως περιγράψαμε στο «Οικονομικά και κλιματική αλλαγή» σχετικά με τις λύσεις της
Οι οικονομολόγοι έχουν πραγματοποιήσει πολλές μελέτες σχετικά με το κόστος και τα οφέλη διαφόρων πολιτικών, οι οποίες οδήγησαν στην κοινή εκτίμηση ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η σχετική με αυτήν αλλαγή του κλίματος πρέπει να θεωρηθούν ζήτημα αποτυχίας της αγοράς, δηλαδή ότι η αγορά δεν δίνει καμία τιμή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, παρόλο που οι εκπομπές επιβαρύνουν την κοινωνία.
Τα προβλήματα πολιτικής στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μεγάλα, σύνθετα και πολύπλοκα:
Το πρώτο είναι το μεγάλο πρόβλημα του «λαθρεπιβάτη». Επειδή δεν υπάρχει παγκόσμια κυβέρνηση που μπορεί να αναγκάσει τις χώρες να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οποιαδήποτε πολιτική πρέπει να είναι οικειοθελής, καθιστώντας εύκολο για μια χώρα να εξαιρεθεί («λαθρεπιβάτης»).
Η κίνηση του προέδρου Τράμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού θεωρήθηκε από πολλούς κίνηση «λαθρεπιβάτη» εκ μέρους των ΗΠΑ.
Ένα δεύτερο – παράδοξο- πρόβλημα είναι ότι η αλλαγή του κλίματος δεν είναι κακή για όλες τις περιοχές. Ορισμένες χώρες και περιοχές εντός των χωρών μπορεί πραγματικά να επωφεληθούν από την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, η σημαντική υπερθέρμανση του πλανήτη πιθανότατα να επεκτείνει την περίοδο καλλιέργειας στις βόρειες χώρες και να κάνει πιο ευχάριστες περιοχές που προηγουμένως ήταν σχεδόν ακατοίκητες λόγω του κρύου. Το κόστος της υπερθέρμανσης του πλανήτη συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις παράκτιες περιοχές. Αυτή η ετερογένεια κόστους και οφέλους καθιστά πολύ λιγότερη πιθανή την επίτευξη οικειοθελούς συμφωνίας.
Ένα τρίτο πρόβλημα είναι ότι τα σημαντικότερα οφέλη για τη διακοπή της κλιματικής αλλαγής αφορούν το μέλλον, ενώ πολλά από τα κόστη λαμβάνουν χώρα τώρα και οι άνθρωποι τείνουν να υποβαθμίζουν τα μελλοντικά κόστη και οφέλη.
Ένα τέταρτο πρόβλημα είναι η έλλειψη σαφούς ανάλυσης κόστους/οφέλους για διάφορες εναλλακτικές λύσεις πολιτικής και η αβεβαιότητα για την επιτυχία διαφόρων τεχνολογιών.
Οι εκτιμήσεις κόστους διαφόρων πολιτικών για την απαλλαγή σε μεγάλο βαθμό από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων έως το 2100 ποικίλουν από 1% έως 16% της συνολικής παραγωγής.
Όλα αυτά τα προβλήματα υποδηλώνουν ότι η συζήτηση για την πολιτική της κλιματικής αλλαγής θα είναι πιθανότατα έντονη. Κατά τα επόμενα χρόνια μπορούμε να περιμένουμε ότι θα δούμε να εφαρμόζονται τρεις τύποι πολιτικών:
1) Πολιτικές χαμηλότερου κόστους/υψηλότερου οφέλους που είναι εύκολο να εφαρμοσθούν, όπως περισσότερη χρήση λαμπτήρων ενεργειακής απόδοσης, βελτιωμένα πρότυπα μόνωσης σε νέα κτίρια και μειωμένες απαιτήσεις ισχύος σε κατάσταση αναμονής σε ηλεκτρικές συσκευές.
2) Πολιτικές υψηλού προφίλ, οι οποίες θεσπίζονται σε επίπεδο χώρας και όχι σε παγκόσμια βάση, που δεν κάνουν πραγματικά πολλά για την επίλυση του προβλήματος, αλλά είναι καλές για πρωτοσέλιδα εφημερίδων.
3) Πολιτικές που δεν έχουν πολύ νόημα από οικονομική άποψη αλλά βοηθούν ορισμένες επιχειρήσεις και γεωγραφικές περιοχές, ενώ έχουν νόημα από πολιτική άποψη. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αύξηση της παραγωγής αιθανόλης με βάση το καλαμπόκι είναι ένα εύστοχο παράδειγμα: Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή αιθανόλης από καλαμπόκι είναι σχεδόν τόσο μεγάλες όσο η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτει από τη χρήση αιθανόλης ως καυσίμου, αλλά τα προγράμματα βοηθούν σημαντικά τους αγρότες, οπότε έχουν πολιτική στήριξη.
Το ερώτημα που μπορεί να τεθεί είναι αν πέρα από τους παραπάνω τρείς τύπους πολιτικών μπορεί να υπάρξει άλλο μείγμα πολιτικών. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η πενθήμερη (16/1/2023 – 20/1/2023) συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, πραγματοποιείται υπό τον κάθε άλλο παρά τυχαίο τίτλο «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».
Είναι η πρώτη φορά που περισσότερο από το ένα τρίτο των συζητήσεων στην επίσημη ατζέντα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, παράλληλα με τα συνήθη θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία και γεωπολιτική.
Τυχαίο; Κάθε άλλο, καθώς η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που αναφέρεται στουςμεγαλύτερους κινδύνους παγκοσμίως για το 2023και αποτελεί κατευθυντήριο οδηγό για κατάρτιση του προγράμματος της συνάντησης, αναγνωρίζει τους κινδύνους που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη ως τους πλέον σημαντικούς.
Η έκθεση που πέραν της πρόβλεψης που κάνει για τα επόμενα δύο χρόνια (βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι) εστιάζει και στους κινδύνους της επομένης δεκαετίας (μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι) αναδεικνύοντας μεγαλύτερο το ενδεχόμενο αποτυχίας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χωρίς σημαντικές αλλαγές πολιτικής ή επενδύσεις, η αλληλεπίδραση μεταξύ των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας, της επισιτιστικής ασφάλειας και της κατανάλωσης φυσικών πόρων θα επιταχύνει την κατάρρευση του οικοσυστήματος, θα απειλήσει τις προμήθειες τροφίμων και τα μέσα διαβίωσης σε ευάλωτες στο κλίμα οικονομίες και θα ενισχύσει τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.
Είναι ήδη πολύ αργά και χρειάζονται καινούργιες ματιές μέσα από παλιές τρύπες.
***
Μιχάλης Κονιόρδος, καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΓιακούτσκ: H πιο κρύα πόλη του κόσμου όπου η θερμοκρασία αγγίζει τώρα τους -50 βαθμούς ΚελσίουForbes: Πώς αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- "Έριξα χαστούκι στον Ανδρέα Παπανδρέου" - Τι άκουσα στην κηδεία του Τέως
- Μεγάλη γιορτή σήμερα 17 Ιανουαρίου - Ποιοι γιορτάζουν
- Εμβόλιο Pfizer: Καμπανάκι για πιθανό κίνδυνο εγκεφαλικού – Δεν αλλάζουν οι οδηγίες
- Για ελληνικό καφέ δίπλα στη Μεγάλη Βρετανία
- Κηδεία βασιλιά Κωνσταντίνου: Τι γράφουν τα διεθνή μέσα - Η Άννα Μαρία, το λαϊκό προσκύνημα και η ισπανική συμφιλίωση
- Αγορά κατοικίας: Σε ποιες περιοχές των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας βρίσκονται τα φθηνότερα ακίνητα
- Οριστικό: Τι μπορείτε να οδηγείτε με δίπλωμα κατηγορίας Β και Α;
- Θα απαγορεύσουν στον Αρχηγό Στόλου ακόμη και να αποχαιρετήσει το προσωπικό που διοίκησε; Εμπάθεια…
- Συντάξεις Φεβρουαρίου: Βγήκαν οι ημερομηνίες - Δείτε πότε θα πληρωθείτε
- Ράδιο Αρβύλα: Ανακοίνωσαν το τέλος της εκπομπής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Kαθιστική ζωή: Το πεντάλεπτο τρικ που θα μας σώσει από τις σοβαρές συνέπειές της στην υγεία μας
- Γιακούτσκ: H πιο κρύα πόλη του κόσμου όπου η θερμοκρασία αγγίζει τώρα τους -50 βαθμούς Κελσίου
- Αντετοκούνμπο και Μέσι «ξανά παιδιά» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
- Your Place or Mine: Ένα γράμμα αγάπης για τις single μαμάδες με Ρις Γουίδερσπουν, Άστον Κούτσερ
- Κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση του πλανήτη και οικονομική πολιτική
- Τα φρούτα με την περισσότερη ζάχαρη και πώς θα τα απολαύσουμε χωρίς ρίσκο
- Forbes: Πώς αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας
- Ισραήλ: Εντοπίστηκαν προϊστορικά αυγά στρουθοκαμήλου ηλικίας έως και 7.500 ετών (βίντεο)
- Λάρι Έλισον: Ο ιδρυτής της Oracle πιάστηκε για υπερβολική ταχύτητα στο νησί του (βίντεο)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση του πλανήτη και οικονομική πολιτική
- Your Place or Mine: Ένα γράμμα αγάπης για τις single μαμάδες με Ρις Γουίδερσπουν, Άστον Κούτσερ
- Kαθιστική ζωή: Το πεντάλεπτο τρικ που θα μας σώσει από τις σοβαρές συνέπειές της στην υγεία μας
- Τα φρούτα με την περισσότερη ζάχαρη και πώς θα τα απολαύσουμε χωρίς ρίσκο
- Αντετοκούνμπο και Μέσι «ξανά παιδιά» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
- Ισραήλ: Εντοπίστηκαν προϊστορικά αυγά στρουθοκαμήλου ηλικίας έως και 7.500 ετών (βίντεο)
- Λάρι Έλισον: Ο ιδρυτής της Oracle πιάστηκε για υπερβολική ταχύτητα στο νησί του (βίντεο)
- Ερευνα: Στην Αρχαία Ελλάδα οι γάμοι μεταξύ πρώτων ξαδέρφων όχι μόνο επιτρέπονταν αλλά ενθαρρύνονταν
- Γιακούτσκ: H πιο κρύα πόλη του κόσμου όπου η θερμοκρασία αγγίζει τώρα τους -50 βαθμούς Κελσίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χρήστος Μάστορας: Έξαλλος με θαμώνα στο μαγαζί που τραγουδάει – «Βλάκα, δεν ντρέπεσαι λίγο;»
- Ποιος ήταν ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας που τιμάται σήμερα
- Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Αιγάλεω
- Δεν έχουν τέλος οι απάτες: Πουλούσε ανύπαρκτα αυτοκίνητα με ταυτότητα… νεκρού στον Βόλο
- Θρίλερ στο Μοσχάτο: Δεν αυτοκτόνησε τελικά ο 50χρονος – Εγκληματική ενέργεια «βλέπει» η ΕΛΑΣ
- Ιστορική μείωση πληθυσμού στην Κίνα
- Πόσο κοστίζουν τα δωμάτια και οι σουίτες στα ξενοδοχεία που μένουν τα μέλη των βασιλικών οικογενειών
- Δημοσκόπηση Alco: «Ψήφος εμπιστοσύνης» σε Μητσοτάκη και «ναι» σε δεύτερη θητεία - Σε «ελεύθερη πτώση» ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας - Κερδίζουν έδαφος οι συνεργασίες
- Ιωάννα Μαλέσκου στα Παραπολιτικά: Έχω βρει τον άνθρωπό μου