Κλιματική κρίση: Η «μάχη» χάνεται, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ο κόσμος συνεχίζει να κινείται προς επικίνδυνα επίπεδα θερμοκρασιών, παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις για ανάληψη δράσης, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ειδικοί του ΟΗΕ μελέτησαν τα σχέδια άνω των 100 χωρών για την κλιματική κρίση, και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο κόσμος κινείται προς λάθος κατεύθυνση.

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν πρόσφατα πως, για να αποφευχθούν τα χειρότερα από την άνοδο

των θερμοκρασιών, οι εκπομπές άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά 45% ως το 2030. Ωστόσο η νέα αυτή ανάλυση δείχνει πως, αντ’αυτού, πρόκειται να αυξηθούν κατά 16% μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική (πριν τη βιομηχανική επανάσταση) περίοδο – δηλαδή πολύ πάνω από τα όρια τα οποία έχει θέσει η διεθνής κοινότητα.

«Η αύξηση κατά 16% αποτελεί τεράστιο λόγο ανησυχίας», σύμφωνα με την Πατρίσια Εσπινόζα, επικεφαλής διαπραγματεύτρια του ΟΗΕ για το κλίμα. «Έρχεται σε αντίθεση με τις εκκλήσεις του επιστημονικού κόσμου για ταχείες, συνεχιζόμενες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις εκπομπών για την αποτροπή των πιο σοβαρών κλιματικών επιπτώσεων...ειδικά στους πιο ευάλωτους ανά τον κόσμο».

Η έρευνα αυτή αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό «καμπανάκι» κινδύνου ως προς την έκταση του προβλήματος, το οποίο θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνόδου COP26στη Γλασκώβη, σε έξι εβδομάδες. Βασικός στόχος της συνόδου είναι να κρατήσει «ζωντανές» τις ελπίδες για περιορισμό της αύξησης των θερμοκρασιών, πείθοντας τις χώρες του κόσμου να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Στο πλαίσιο των κανόνων της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, οι χώρες του πλανήτη πρέπει να επικαιροποιούν τα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κάθε πέντε χρόνια. Ωστόσο ο ΟΗΕ λέει πως, από τις 191 χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία, μόνο 113 έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα βελτιωμένες/ επικαιροποιημένες δεσμεύσεις.

Μελέτη από το Climate Action Tracker έδειξε πως, από τις χώρες της G20, λίγες μόνο έχουν βελτιώσει τους στόχους τους για την περικοπή των εκπομπών. Σε άλλη ανάλυση, το World Resources Institute και η Climate Analytics αναφέρουν πως η Κίνα, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία – που ευθύνονται όλες μαζί για το 33% των αερίων θερμοκηπίου- δεν έχουν υποβάλει ακόμα επικαιροποιημένα σχέδια.

Ακόμη, αναφέρεται πως η Αυστραλία και η Ινδονησία έχουν τους ίδιους στόχους που είχαν και το 2015, ενώ σημειώνεται πως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ρωσία θα δουν τις εκπομπές τους να αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Αντιαρματικά ρομπότ παρουσίασε η Ρωσία στο πλαίσιο της άσκησης Zapad-2021Άγιο Όρος: «Ιερός πόλεμος» και διάψευση περί κρουσμάτων κορονοϊού στη Μονή Εσφιγμένου«Ήταν λάθος»: «Συγγνώμη» των ΗΠΑ για το πλήγμα από drone σε αυτοκίνητο στην Καμπούλ
Keywords
Τυχαία Θέματα