Κολλήσαμε COVID-19 αφού εμβολιαστήκαμε: Τι θα πρέπει να ξέρουμε

Τα εμβόλια για τον κορονοϊό έχουν θεωρηθεί θαύματα της επιστήμης και της τεχνολογίας - και δικαίως. Λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού, ο μέσος αριθμός νέων κρουσμάτων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο χαμηλότερος από τον περασμένο φθινόπωρο. Οι νοσηλείες και οι θάνατοι μεταξύ ηλικιωμένων Αμερικανών έχουν υποχωρήσει. Κι ο Αντονι Φάουτσι, κορυφαίος ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ, προτρέπει: Να είμαστε αληθινά ευγνώμονες που έχουμε τρία πραγματικά αποτελεσματικά εμβόλια.

Ωστόσο, παρ′ όλα τα καλά νέα

σχετικά με τα εμβόλια για την COVID-19, εξακολουθεί να μοιάζει δύσκολο - κι ίσως και τρομακτικό - να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι είναι ακόμα δυνατό να κολλήσουμε COVID-19 μόλις εμβολιαστούμε πλήρως. (Και βέβαια) δεν βοηθά το γεγονός ότι αυτές τις «πρωτοποραικές» περιπτώσεις τις έχουν εκμεταλλευθεί οι αντίπαλοι των εμβολίων που θέλουν να διασπείρουν και να εξαπλώσουν αμφιβολίες.

Αναρωτιέστε γιατί συμβαίνουν οι αποκαλούμενες «πρωτοποριακές» περιπτώσεις και πόσο συχνές είναι; Εδώ είναι μερικά βασικά που πρέπει να έχετε κατά νου.

Οι «πρωτοποριακές» περιπτώσεις είναι πραγματικά σπάνιες

Πρώτον, μια απλή (αλλά σημαντική) υπενθύμιση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων: «Κανένα εμβόλιο δεν αποτρέπει την ασθένεια 100%». Για κάθε εμβόλιο, θα υπάρξουν πρωτοποριακές περιπτώσεις. Τα εμβόλια Moderna, Pfizer και Johnson & Johnson για την COVID-19 δεν αποτελούν εξαίρεση, και οι ειδικοί το γνωρίζουν αυτό από την αρχή.

Σε κλινικές δοκιμές πριν από τον εκτεταμένο εμβολιασμό, το εμβόλιο Pfizer αποδείχτηκε 95% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου, το εμβόλιο Moderna 94,5% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου και το εμβόλιο Johnson & Johnson 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου (καθώς και 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών).

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παρακολουθεί τα «πρωτοποριακά» περιστατικά σε πραγματικό χρόνο από τότε, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν σηκώσει τα μανίκια (για να εμβολιαστούν) και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας μπόρεσαν να κατανοήσουν καλύτερα ποιος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης μετά τον εμβολιασμό. Από το τέλος του Απριλίου, το CDC αναφέρει ότι μεταξύ περισσότερων από 95 εκατομμυρίων ανθρώπων στις Η.Π.Α. που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, η εταιρεία γνώριζε κατά προσέγγιση 9.000 «πρωτοποριακές» λοιμώξεις.

«Δεν είναι κάτι απροσδόκητο και οι αριθμοί που βλέπουμε τώρα είναι πραγματικά μικροί», δηλώνει στην HuffPost ο Τέιλορ Νέλσον, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες της MU Health Care...

Οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σαφείς για το πόσες «πρωτοποριακές» μολύνσεις σχετίζονται με τις παραλλαγές που παρακολουθούν ομάδες όπως το CDC, αν και τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία για το πώς ανταποκρίνονται τα εμβόλια σε πραγματικές συνθήκες είναι πολλά υποσχόμενα.

«Όταν έχουμε μια υπόθεση που πιστεύουμε ότι είναι μια ”πρωτοποριακή”
λοίμωξη, προσπαθούμε να στείλουμε το δείγμα για ταξινόμηση για να δούμε: Υπάρχει επανάληψη; Είναι αυτή η παραλλαγή ή η άλλη παραλλαγή που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει την ”πρωτοποριακή” λοίμωξη;», αναφέρει ο Νέλσον. «Αλλά δεν γνωρίζω ότι έχουμε αυτές τις απαντήσεις ακόμα».

Οπως φαίνεται οι «πρωτοποριακές» περιπτώσεις είναι λιγότερο σοβαρές.

Το CDC είναι προσεκτικό ως προς το να «πουλήσουμε» ιδιαίτερα αυτό το σημείο αναφέροντας ότι «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός μπορεί να κάνει την ασθένεια λιγότερο σοβαρή».

Για παράδειγμα, περίπου το 27% των «πρωτοποριακών» περιπτώσεων που γνωρίζει το CDC ήταν ασυμπτωματικές λοιμώξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πραγματικά σοβαρά αποτελέσματα είναι αδύνατα. Υπήρξαν 835 νοσηλείες μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν πλήρως κατά του COVID-19 (αν και το 30% αυτών κατηγοριοποιήθηκαν ως ασυμπτωματικοί ή ότι δεν σχετίζονταν με το COVID-19) και υπήρξαν επίσης 132 θάνατοι - αν και πάλι, δεν σχετίζονταν απαραίτητα άμεσα με το COVID-19.

«Το εμβόλιο εξακολουθεί να προκαλεί κάποια ανοσοαπόκριση για να βοηθήσει το σώμα μας να καταπολεμήσει τη μόλυνση και αυτό μεταφράζεται σε μια πιο ήπια λοίμωξη», αναφέρει ο Νέλσον. «Υπάρχει επίσης μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης».

Δεν υπάρχει σαφήνεια για το ποιος κινδυνεύει

Τα τρέχοντα δεδομένα του CDC σχετικά με τις προαναφερθείσες περιπτώσεις υποδηλώνουν ότι περίπου το 60% των αναφερθεισών πρωτογενών λοιμώξεων παρουσιάστηκαν σε γυναίκες, αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι για το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν υγειονομική περίθαλψη ή επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών αποκρίνεται με κάποιο τρόπο διαφορετικά στο εμβόλιο από το ανδρικό.

Και περίπου το 40% των επεισοδίων περιστατικών ήταν σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, αν και πάλι, αυτό θα μπορούσε απλώς να συμβαίνει επειδή οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότερο αριθμό. Όλα αυτά σημαίνουν ότι σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχουν πραγματικά σαφή στοιχεία σχετικά με το ποιος φαίνεται να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο «πρωτοποριακής» λοίμωξης.

«Δεν ξέρω ότι υπάρχει ένα ”μοτίβο” που μπορούμε πραγματικά να αναγνωρίσουμε”, αναφέρει ο Νέλσον. «Θα έλεγα κάτι που σκεφτόμαστε προφανώς είναι αυτές οι νέες παραλλαγές (του κορονοϊού)».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν είναι απολύτως σαφές ακόμη πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό, αν και η έρευνα δείχνει ότι διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες. Επομένως, ενδέχεται να υπάρξει κάποια σύγχυση στο μέλλον σχετικά με το ποιες είναι οι πραγματικές «πρωτοποριακές» περιπτώσεις (επαναμόλυνσης) έναντι εκείνων που εμφανίζονται καθώς η ανοσία των ανθρώπων αρχίζει δυνητικά να εξασθενεί.

«Δυστυχώς, μόνο ο χρόνος μπορεί να μας πει πόσο καιρό αυτά τα εμβόλια θα είναι τόσο αποτελεσματικά», δηλώνει ο Νέλσον. «Νομίζω ότι η γενική σκέψη είναι ότι πιθανότατα (να είναι) τουλάχιστον περίπου ένα χρόνο». Αλλά, όπως προσθέτει, δεν θα έχουμε πραγματικά μια σαφή εικόνα για αυτό μέχρι το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα.

Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις μεταβαλλόμενες προτάσεις σχετικά με τη ζωή μετά το εμβόλιο - και να τις ακολουθούμε

Οι αρμόδιοι σε ζητήματα υγείας κάθε χώρας αλλάζουν αργά την καθοδήγησή τους σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι μόλις εμβολιαστούν πλήρως. Είναι οκ να συγκεντρωθούμε με μια μικρή ομάδα φίλων σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να φοράμε μάσκες, για παράδειγμα, ή να περπατήσουμε ή να κάνουμε ποδήλατο... Τα τρέχοντα εμβόλια COVID-19 παρέχουν πραγματικά ισχυρή προστασία και οι ειδικοί στον τομέα της υγείας θέλουν σε όλους όσοι πραγματικά λιμοκτονούν για κανονικότητα, σύνδεση και σωματική αγάπη να απολαύσουν τις ελευθερίες που προσφέρει ο εμβολιασμός.

Θυμηθείτε: το γεγονός ότι υπήρξαν πρωτοποριακές περιπτώσεις (και θα συνεχίσουν να υπάρχουν) «δεν είναι η αποτυχία του εμβολίου σε καμία περίπτωση», λέει ο Νέλσον.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα στιγμές που ενθαρρυνόμαστε να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης και το πλύσιμο των χεριών - ειδικά όταν βρισκόμαστε σε ένα πολυσύχναστο ή ανεπαρκώς αεριζόμενο χώρο.

«Αν (έχουμε εμβολιαστεί και) βρισκόμαστε κοντά σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ή κοντά σε κάποιον που δεν μπορεί να εμβολιαστεί ... ή είμαστε σε ένα πλήθος ή σε μια περιοχή με ανεπαρκή αερισμό, είναι πιθανότατα σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού», λέει ο Νέλσον.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Οι 45-49 ετών παίρνουν σειρά στο ραντεβού για το εμβόλιοΈρευνα: Ο κίνδυνος από τις μεταλλάξεις του ιού παραμένει μετά το πρώτο εμβόλιο της PfizerΠόσοι των ομάδων 30-39 και 40-44 έχουν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο
Keywords
Τυχαία Θέματα