Κολοκυθόσουπα νηστήσιμη από παραδοσιακή συνταγή

Μια συνταγή από μια Αθηναία δέσποινα, την Δέσποινα Γερουλάνου Στρέιτ, κυρίαρχη μητρική φιγούρα της οικογένειας που έχει συνδέσει το όνομά της με το Μουσείο Μπενάκη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Συνταγές με κολοκυθάκια» (Γκέμα / 2004) με πρόλογο Μαρίας Χαραμή και σε επιμέλεια Μαρίας Καΐρη.

ΥΛΙΚΑ

3 φλυτζάνια ψιλοκομμένα κολοκύθια

3 φλυτζάνια διάφορα λαχανικά

8 φλυτζάνια νερό

αλάτι, πιπέρι

1/2 φλυτζάνι αλεύρι το οποίο λιώνουμε σε χυμό ντομάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα

κολοκύθια και τα λαχανικά (καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, σέλινο ίσως και πράσινα φασολάκια) σε μικρά κομματάκια και τα βράζουμε όλα μαζί.

Οταν είναι μαλακά, λιώνουμε ένα μέρος, το προσθέτουμε και συνεχίζουμε τον βρασμό. Προς το τέλος λιώνουμε το αλεύρι σε λίγο χυμό ντομάτας και το προσθέτουμε για να δέσει η σούπα. 

Παραλλαγή: Για να γίνει η σούπα πιο θρεπτική και πιο νόστιμη μπορούμε να προσθέσουμε ρύζι, νιφάδες βρώμης, ταπιόκα, σιμιγδάλι ή ζυμαρικά. Τότε δεν βάζουμε αλεύρι. Για κάθε φλυτζάνι νερό παίρνουμε ένα κουταλάκι ρύζι, ή νιφάδες βρώμης, ή ένα κουταλάκι ταπιόκα ή σιμιγδάλι ή ένα κουτάλι της σούπας ψιλά ζυμαρικά. Τα προσθέτουμε προς το τέλος και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί για μερικά λεπτά. Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ένα φλυτζάνι χυμό ντομάτας.

Σύνοψη του βιβλίου «Συνταγές με κολοκυθάκια»

 Η Δέσποινα Γερουλάνου Στρέιτ (γεννήθηκε στην Κηφισιά το 1903) ήταν εγγονή του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και υπουργού των Οικονομικών Στέφανου Στρέιτ (στενού φίλου και συνεργάτη του Βασιλιά Γεωργίου του Α΄) και κόρη του Γεωργίου Στρέιτ, καθηγητή του δικαίου και υπουργού των εξωτερικών. Το 1929 παντρεύεται τον γεωπόνο και ερασιτέχνη αρχαιολόγο Ιωάννη Γερουλάνο και εγκαθίσταται στο οικογενειακό κτήμα των Τραχώνων στους πρόποδες του Υμηττού (Αργυρούπολη). Τη φροντίδα και τη διοίκηση του κτήματος που είναι πολύ μεγάλο αναλαμβάνει η ίδια. Μια ολόκληρη κοινότητα από τσοπάνηδες, κηπουρούς, σιδεράδες, λογιστές, πλύστρες και γελαδάρηδες ζει και εργάζεται εκεί. Εκτρέφονται βοοειδή, κατσίκες και πουλερικά και παράγονται τρεις τόνοι μέλι, κρασί και μεγάλες ποσότητες από πατάτες, σιτάρι, αγκινάρες, μπιζέλια, φρούτα και βέβαια κολοκύθια.

Πολλά κολοκύθια για πολλoί μήνες (μέχρι το Δεκέμβριο!) που η συγγραφέας βρίσκει τρόπους να τα αξιοποιήσει. Κι έτσι επιστρατεύει το ταλέντο, τη φαντασία και την παιδεία της και επινοεί εξήντα πέντε περίπου τρόπους μαγειρέματος κολοκυθιών: τηγανητά, γιαχνί, με κρέμα, με τυρί, με πατάτες στο φούρνο, με μακαρόνια, γεμιστά, με κρέας, σουφλέ, με ρύζι, με καλαμπόκι, τουρλού, κολοκυθόπιτα, κολοκυθόσουπα, κολοκυθοκεφτέδες.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ημερολόγιό της καταφέρνει να ανασυνθέσει με γλαφυρό τρόπο μια ολόκληρη εποχή.

[...] Ο σαρκοβόρος εικοστός αιώνας οδήγησε, χωρίς αμφιβολία, την ανθρωπότητα σε διατροφικό αδιέξοδο. Ελπίζουμε πως ο εικοστός πρώτος θα αποκαταστήσει τη διαταραχθείσα ισορροπία επανεισάγοντας, μεταξύ άλλων και το υγιεινότατο κολοκυθάκι. Μαχητής πρώτης γραμμής σ′ αυτήν την προσππάθεια θα είναι το προκείμενο βιβλιαράκι που με τόσο μητρική στοργή και καλοκαγαθία συνέθεσε η αείμνηστος Θεία Δέσποινα.

(από το σημείωμα της επιμελήτριας)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Χαρταετός: Από τους δράκους της Κίνας, στο πείραμα του Φραγκλίνου και στην Ελληνική ΣαρακοστήΚαθαρά Δευτέρα και Σαρακοστή: Από τον Πυθαγόρα στο σήμερα«Χαρταετός»: Η βιοτεχνία που κυριαρχεί στους αιθέρες «ανοίγεται» στην Huffpost
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κολοκυθόσουπα,kolokythosoupa