Κολομβία: Εκδασώθηκε επιφάνεια διπλάσια από την έκταση του Βερολίνου

Πάνω από 1.970.000 στρέμματα γης, κυρίως στην περιοχή της Αμαζονίας, εκδασώθηκαν στην Κολομβία μόνο κατά τη διάρκεια του 2018, ήτοι μια επιφάνεια ίση με έκταση διπλάσια από αυτήν του Βερολίνου, ή 276 γηπέδων ποδοσφαίρου, σύμφωνα με επίσημη έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας χθες Τετάρτη.

Παρότι παρέμεινε εξαιρετικά υψηλή, η εκδάσωση ήταν το 2018 ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά:

έφθασε σε έκταση τα 1.971.590 στρέμματα πέρυσι, από τα 2.199.730 στρέμματα το 2017, διευκρίνισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Κολομβίας.

«Τα δεδομένα (...) καταδεικνύουν μείωση της εκδάσωσης κατά 228.140 στρέμματα, ή 10%», σημείωσε ο υπουργός, ο Ρικάρδο Λοσάνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 70% των δασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν το 2018 βρίσκονταν στην Αμαζονία, περιοχή που μοιράζονται η Κολομβία, η Βραζιλία, ο Ισημερινός, το Περού και η Βενεζουέλα.

Η εκδάσωση ήταν πιο εκτεταμένη στις περιφέρειες Κακετά και Μέτα, όπου δρούσε επί δεκαετίες η οργάνωση πρώην ανταρτών FARC, η οποία αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με τη συμφωνία ειρήνης του 2016. Νέες ένοπλες ομάδες εμφανίστηκαν όμως έκτοτε.

Σε αυτές τις δύο περιφέρειες, η εκδάσωση έφθασε τα 894.770 στρέμματα, έκταση ίση με ολόκληρη την επιφάνεια των νήσων Μπαρμπέιντος, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, στην Καραϊβική Θάλασσα.

Η κτηνοτροφία, η καύση για διάφορους σκοπούς, η παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων, αλλά και οι παράνομες καλλιέργειες, ιδίως αυτές της κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή της κοκαΐνης, που καταλάμβαναν το 2017 1.710.000 στρέμματα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θεωρούνται οι κυριότερες αιτίες της εκδάσωσης στην Κολομβία.

Κατά το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων (WRI), ο πλανήτης απώλεσε 120 εκατομμύρια στρέμματα τροπικού δάσους το 2018.

Δεύτερη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη της βιοποικιλότητας, μετά τη Βραζιλία, η Κολομβία έχει δεσμευθεί να μειώσει στο μηδέν την εκδάσωση της Αμαζονίας μέχρι το 2020, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί αμφισβητούν το εάν κατά πόσον μπορεί να το καταφέρει.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος απειλεί την ευημερία της ανθρωπότητας όσο και η κλιματική αλλαγή, έχει προειδοποιήσει επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Κάθε δευτερόλεπτο χάνεται δασική έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου O καύσωνας στην Αλάσκα καίει δάση, λιώνει πάγους και οι πόλεις πνίνονται στον καπνό WWF: Ανέτοιμη και φέτος η Ελλάδα απέναντι στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών
Keywords
Τυχαία Θέματα