Κομισιόν: Ανάπτυξη 7,1% για την Ελλάδα το 2021 και 5,2% το 2022
Ανάπτυξη 7,1% το 2021 και 5,2% το 2022 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στις φθινοπωρινές οικονομικές της προβλέψεις, που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2021, σε σύγκριση με αυτές του Ιουλίου (4,3%) και ελαφρώς προς τα κάτω για το 2022 (6%).
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η έκθεση της Επιτροπής δείχνει πως η ανάκαμψη της
«Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κέρδισε δυναμική το 2021», τονίζει η Επιτροπή. Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η ελληνική οικονομία ανέκαμψε σημαντικά κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το πραγματικό ΑΕΠ έφτασε στα προπανδημικά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η ανάκαμψη οφείλεται στην εγχώρια ζήτηση, ιδίως στις επενδύσεις, και στη συσσώρευση αποθεμάτων, ενώ η συνεχιζόμενη δημοσιονομική τόνωση διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της οικονομίας. Οι αρχές συνεχίζουν να παρέχουν στοχευμένη και προσωρινή στήριξη στην οικονομία, ιδίως για τη διατήρηση της απασχόλησης. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε το καλοκαίρι, υποστηριζόμενο και από περισσότερες προσλήψεις στον τουριστικό τομέα.
Η οικονομική δραστηριότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται επίσης να υποστηριχθεί από την έναρξη υλοποίησης έργων που παρουσιάζονται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Συνολικά, το ΑΕΠ προβλέπεται να ανακάμψει κατά 7,1% το 2021 και να αυξηθεί κατά 5,2% και 3,6% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα. Η ανάπτυξη το 2022 και το 2023 αναμένεται να οδηγηθεί από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς η ανάπτυξη έργων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική.
Σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό τομέα, η επαναλειτουργία του τουρισμού νωρίτερα τον Μάιο, υποστηριζόμενη αργότερα από την άρση των περιορισμών κινητικότητας σε ολόκληρη την ΕΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κατάφερε να στηρίξει τις εξαγωγές στον τομέα των υπηρεσιών. Μαζί με τα κέρδη του μεριδίου αγοράς για τις εξαγωγές ελληνικών αγαθών, ο εξωτερικός τομέας αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην ανάπτυξη στο μέλλον.
Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης αναμένεται να συνεχίσουν να βοηθούν την απασχόληση σε ευάλωτους τομείς, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 15,3% το 2021 και να συνεχίσει την πτώση του στο 15,0% και 14,5% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα.
Παρά την τρέχουσα αύξηση των τιμών της ενέργειας, ο συνολικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει ελαφρώς θετικός το 2021, σε μεγάλο βαθμό λόγω της χαμηλής ζήτησης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί το 2022, φθάνοντας στο 1,0%, επίσης λόγω της προβλεπόμενης ενίσχυσης της ζήτησης για υπηρεσίες. Καθώς οι παροδικές επιπτώσεις των τιμών της ενέργειας εξασθενούν, ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 0,4% το 2023.
Οι προβλέψεις της Επιτροπής εξακολουθούν να υπόκειται σε κινδύνους, ιδίως σε σχέση με την αβέβαιη εξέλιξη της πανδημίας και τις πιθανές επιπτώσεις της στον τουριστικό τομέα, ή τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από τον μεγάλο αριθμό μέτρων έκτακτης ανάγκης που επεκτάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αφορά επίσης τον ρυθμό με τον οποίο καταργούνται σταδιακά τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης. Οι εξωτερικοί γεωπολιτικοί παράγοντες παραμένουν, επίσης, πηγή αβεβαιότητας.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας αναμένεται στο (-9,9%) του ΑΕΠ το 2021 λόγω των δημοσιονομικών επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης και του κόστους των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων αναμένεται να φθάσει το 6,5% του ΑΕΠ το 2021 και τα περισσότερα από αυτά αναμένεται να καταργηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος των μέτρων ανακούφισης και στήριξης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών τον Αύγουστο συμβάλλει περαιτέρω στο έλλειμμα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μέτρα για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, η οποία θα συνδυαστεί με τα αυξημένα έσοδα του λογαριασμού του συστήματος εμπορίας εκπομπών που προορίζονται για δαπάνες που σχετίζονται με την ενέργεια.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί στο (-3,9%) του ΑΕΠ το 2022 και στο (-1,1%) το 2023. Η βελτίωση οφείλεται κυρίως στην οικονομική ανάκαμψη και ενισχύεται από τη σταδιακή κατάργηση των περισσότερων έκτακτων μέτρων. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων στήριξης που εγκρίθηκαν το 2021 και παρατάθηκαν έως το 2022 είναι 1,5% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα: χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αναστολή του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, παράταση του προγράμματος επιδότησης προσλήψεων και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για εισιτήρια μεταφοράς, ποτών και κινηματογράφου έως τα μέσα του 2022.
Οι προβλέψεις της Επιτροπής λαμβάνουν υπόψη το πρόσθετο πακέτο μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με αναμενόμενο ετήσιο κόστος περίπου 0,1% του ΑΕΠ. Η απόφαση της κυβέρνησης να προεφοδιάσει μέρος των παραδόσεων του προγράμματος αμυντικών δαπανών από την περίοδο 2023-2025 έως το 2022 επιφέρει, επίσης, επιδείνωση του ισοζυγίου κατά 0,1% του ΑΕΠ το 2022. Η οικονομική ανάκαμψη και η λήξη των έκτακτων μέτρων αναμένεται να μειώσει περαιτέρω το ονομαστικό έλλειμμα στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 203% του ΑΕΠ το 2021 και να μειωθεί περαιτέρω σε περίπου 197% το 2023, υποστηριζόμενο από την οικονομική ανάκαμψη.
Τέλος, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Η πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που εκδίδονται ως μέρος των μέτρων στήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού κόστους. Επιπρόσθετους κινδύνους εγκυμονούν οι δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και η εκκρεμής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική αποζημίωση για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα εποχικά επιδόματα. Περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με τη στατιστική ταξινόμηση πρόσφατων ή προγραμματισμένων ρυθμίσεων χρηματοοικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πώλησης και μίσθωσης για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες.
Πηγή: Ertnews
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Σύγκριση ανά εμβόλιο: Τι δείχνουν τα κρούσματα και οι θάνατοι μετά την α' ή β' δόσηΗ καλύτερη ώρα να πέφτουμε για ύπνο αν θέλουμε να έχουμε καρδιακά οφέληΓκίκας Χαρδούβελης: Έρχονται αυξήσεις στους μισθούς λόγω πληθωρισμού- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Βόμβα» και φόβοι για αναπόφευκτο lockdown στην Ελλάδα από πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου
- Λαμία: Δάσκαλος πλάκωσε στο ξύλο πατέρα μαθητή μέσα στο σχολείο – Τον έστειλε στο νοσοκομείο
- Στα δικαστήρια ο Μάρκος Σεφερλής και η Έλενα Ακρίτα
- Στηβ Μιλάτος: «Το πρόβλημα στην εκπομπή ήταν ο Παύλος Σταματόπουλος και όχι η Σπυροπούλου»
- Γλυκά Νερά: Την παραπομπή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου σε δίκη ζητά ο εισαγγελέας
- Ανατροπή με Βαλμπουενά – Του δείχνουν… την έξοδο στον Ολυμπιακό
- Κορωνοϊός - Κρήτη: Νεκρός 49χρονος πλήρως εμβολιασμένος
- Βουλή: Αποσύρθηκε το άρθρο 30 του νέου Ποινικού Κώδικα-Δεκτές οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης
- Κορωνοϊός: «Κλειδώνουν» νέα μέτρα για σουπερμάρκετ & λιανεμπόριο – Τι θα ισχύει από την επόμενη εβδομάδα (Video)
- Μπαργούμαν έμεινε άφωνη όταν άντρας της ζήτησε να δει τα πόδια της-Το επίμαχο βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Το παγκάκι του Βάτσλαβ Χάβελ στην Αθήνα τιμά τον πρωταγωνιστή της Βελούδινης Επανάστασης
- Κομισιόν: Ανάπτυξη 7,1% για την Ελλάδα το 2021 και 5,2% το 2022
- Τα Χριστούγεννα απέχουν λιγότερο από 50 μέρες - Πώς μπορούμε να οργανωθούμε
- Μεταναστευτική κρίση: Η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή
- Γκίκας Χαρδούβελης: Έρχονται αυξήσεις στους μισθούς λόγω πληθωρισμού
- Βόρεια Μακεδονία: Συνεδριάζει η Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ
- Νότια Αφρική: Πέθανε ο Φρεντερίκ ντε Κλερκ - Τελευταίος πρόεδρος του απαρτχάιντ
- Το Εθνικό Θέατρο παίζει στο ραδιόφωνο
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Κομισιόν: Ανάπτυξη 7,1% για την Ελλάδα το 2021 και 5,2% το 2022
- Το παγκάκι του Βάτσλαβ Χάβελ στην Αθήνα τιμά τον πρωταγωνιστή της Βελούδινης Επανάστασης
- Μεταναστευτική κρίση: Η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή
- Γκίκας Χαρδούβελης: Έρχονται αυξήσεις στους μισθούς λόγω πληθωρισμού
- Βόρεια Μακεδονία: Συνεδριάζει η Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ
- Νότια Αφρική: Πέθανε ο Φρεντερίκ ντε Κλερκ - Τελευταίος πρόεδρος του απαρτχάιντ
- Τα Χριστούγεννα απέχουν λιγότερο από 50 μέρες - Πώς μπορούμε να οργανωθούμε
- Το Εθνικό Θέατρο παίζει στο ραδιόφωνο
- Αγώνας δρόμου στους εμβολιασμούς: Αύξηση ρυθμών εν μέσω 4ου κύματος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΑΣΕΠ – Προκήρυξη 6Κ/2020: Β΄ πρόσκληση για την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών ΤΕ
- Σταϊκούρας: Η Ελλάδα ανακάμπτει ισχυρά και αναπτύσσεται βιώσιμα
- Γωγώ Τσαμπά: "Περίσσευαν περίπου 22 κιλά, τα οποία δεν είχα τι να τα κάνω"
- Διαφοροποίηση Λοβέρδου από ΚΙΝΑΛ: Υπερψηφίζει τον νέο ποινικό κώδικα
- Στα δικαστήρια ο Μάρκος Σεφερλής και η Έλενα Ακρίτα
- Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον πιλότο - Ζητεί την παραπομπή του σε δίκη - Η Καρολάιν είχε αγωνιώδη θάνατο
- Κορονοϊός – Ισπανία: Φόβοι για αναζωπύρωση της επιδημίας παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών
- Άλεκ Μπάλντουιν: Μήνυση κατά του ηθοποιού για την τραγωδία στα γυρίσματα του Rust
- Τέλη κυκλοφορίας 2022: Αναρτώνται τα ειδοποιητήρια – Πόσα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες