Κομισιόν: Η Τουρκία να σταματήσει απειλές κι ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

19 Μαρτίου 2021. Στιγμιότυπο από συνέντευξη Τύπου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες έπειτα από συάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images)

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο

ερωτηθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με τη συνέχιση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας. Παράλληλα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας». Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».

«Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα» επισήμανε.

Επιπροσθέτως, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «η ΕΕ ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία - σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους» αναφέροντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».

 Ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. (Fabian Sommer/dpa via AP)

Γερμανός Υπουργός Οικονομικών: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα 

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται μία προσεκτική - αλλά σαφής και διακριτή ”στροφή” από μέρους του Βερολίνου, υπέρ των ελληνικών θέσεων. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απάντησε θετικά στο ερώτημα, εάν η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της χώρας του, καθώς ο Ερντογάν επιχειρεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε νησιά στο ανατολικό Αιγαίο.

Ερώτηση: Επισκέπτεστε την Αθήνα σε μία περίοδο, κατά την οποία κλιμακώνονται σχεδόν καθημερινά οι επιθέσεις κατά της Ελλάδας από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση. Μάλιστα αμφισβητείται και η κυριαρχία ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο. Μπορεί η Ελλάδα να υπολογίζει με την αλληλεγγύη της Γερμανίας;

Λίντνερ: «Ναι. Κανείς δεν επιτρέπεται να θέτει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, χωρίς να υπάρχει σκληρή αντίδραση από την κυβέρνηση της Γερμανίας. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε επαφές συνομιλιών και μία διπλωματική συμφωνία. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία γίνονται σεβαστές. Μόνον στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι δυνατή μία συμφωνία.»

πηγές: ΑΠΕ, EΡΤ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕEurogroup: Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτείαΗ επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η έωλη επιχειρηματολογία της Άγκυρας«Να!»: Η ιστορία της μούντζας
Keywords
Τυχαία Θέματα