Κονγκό: Γιατί θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες για αεροπορικά ταξίδια

Σε γενικές γραμμές θεωρείται πως το αεροπλάνο είναι από τις πιο ασφαλείς επιλογές για να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι, δεδομένου ότι στατιστικά, μετρά και τα λιγότερα δυστυχήματα.

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, οι πτήσεις με το αεροπλάνο έχουν ίσως περισσότερες πιθανότητες να αποβούν μοιραίες. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC σε δημοσίευμά του.

Χαρακτηριστικά παραθέτει το παράδειγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό όπου πρόσφατα σημειώθηκαν δύο αντίστοιχα δυστυχήματα.

lang="en-US">Το πιο πρόσφατο έγινε τον Νοέμβριο, όταν ένα αεροσκάφος συνετρίβη πάνω από κατοικίες στην πόλη Γκόμα, προκαλώντας τον θάνατο 27 ανθρώπων.

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα τυχαίο γεγονός, ωστόσο αν λάβει κανείς υπόψιν του τα στοιχεία του αρχείου Ασφαλείας του Κονγκό πιθανότατα αλλάξει γνώμη.

Κι αυτό γιατί θα διαπιστώσει πως σύμφωνα με αυτό, στη χώρα έχουν καταγραφεί τα περισσότερα αεροπορικά δυστυχήματα στην Αφρική από το 1945.

Ο Ντάνιελ Κουάσι Ατζέκουμ, από το πανεπιστήμιο της βόρειας Ντακότα, αναφέρει πως το υψηλό ποσοστό ατυχημάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο μέγεθος της χώρας, το έδαφος και η μη ισχυρή νομοθεσία του.

Η ασφάλεια των αεροπορικών διαδρομών είναι σημαντική, καθώς μονάχα τέσσερις από τις άλλες 25 επαρχιακές πρωτεύουσες της χώρας μπορούν να προσεγγιστούν από άλλους αξιόπιστους δρόμους που ξεκινούν από την Κινσάσα.

To Koνγκό επίσης δεν έχει τον καλύτερο εξοπλισμό για τον έλεγχο των αεροσκαφών. Άλλες σημαντικές προκλήσεις περιλαμβάνουν τη χρήση πεπαλαιωμένων ή «ηλικιωμένων» αεροσκαφών.

Προβλήματα εντοπίζονται και στο προσωπικό συντήρησης που σίγουρα δεν επαρκεί αλλά και στον καιρό που συνήθως δεν είναι αίθριος, αφού στο Κονγκό οι έντονες βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες είναι συχνές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 2010 τα περισσότερα αεροπορικά δυστυχήματα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Καναδά, το Μεξικό και την Ινδονησία.

Οι ΗΠΑ εξάλλου έχουν μερικές από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές αεροπορικές διαδρομές στον κόσμο και ως εκ τούτου ο μεγάλος όγκος της εναέριας κυκλοφορίας θα καθιστούσε τη χώρα πιο ευάλωτη σε κινδύνους.

Στη Ρωσία από το 2010 έχουν πεθάνει 532 άνθρωποι κατά τη διάρκεια πτήσεων ενώ ακολουθεί η Ινδονησία η οποία μετρά 520 θανάτους.

Στη Ρωσία, ο αριθμός των ατόμων που πετούν σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 2009 ενώ στην Ινδονησία έχει περίπου τετραπλαστιαστεί.

Το Νεπάλ έχει παρόμοιο αριθμό θανάτων με το Κονγκό ενώ φημίζεται κι αυτό για το ανώμαλο έδαφος του και τα ζητήματα αεροπορικής ασφάλειας που προκύπτουν. Ωστόσο στο Νεπάλ η αεροπορική επιβατική κίνηση σημειώνει απότομη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Είναι για την ακρίβεια τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του Κονγκό.

(Με πληροφορίες από BBC)

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Huffington Post Greece
Κονγκό,kongko