Κοντονής: Αναλαμβάνουμε τη βαριά ευθύνη. Τελεσίγραφα δεν δεχόμαστε

«Εμείς αναλαμβάνουμε τη βαριά ευθύνη. Κι αν μερικοί από σας, είπαν πως θα έχω την ευθύνη για ό,τι συμβεί, εννοώντας το ποδοσφαιρικό grexit, σας λέω πως αυτή η ευθύνη με τιμά απέναντι στην κοινωνία και θα την αναλάβω και εγώ και η κυβέρνηση» ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Σταύρος Κοντονής, σε σχέση με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε ένα τελεσίγραφο απ' τις διεθνείς ομοσπονδίες
και τους δηλώσαμε πως κάναμε έναν αγώνα για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη βελτίωση του τελικού προϊόντος, αλλά τελεσίγραφα δεν δεχόμαστε. Ζητάμε να κατανοήσουν την εργώδη μας προσπάθεια, να μας βοηθήσουν - και αν μας προτείνουν εναλλακτικές λύσεις που δεν πλήττουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου, θα τις κάνουμε δεκτές. Ήδη στα υπομνήματα της UEFA και της FIFA, υπάρχουν πλείστα σημεία που επεξεργαζόμαστε και θα τα κάνουμε γνωστά μετά την ακρόαση των φορέων» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

«Το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις με τις οποίες το κράτος, η κυβέρνηση, επεμβαίνει σε θέματα για τα οποία είχε επιφυλάξει κατά έναν περίεργο τρόπο για τον εαυτό της την αποχή» παρατήρησε ο κ. Κοντονής. Όμως, «το ελληνικό Σύνταγμα δεν εξαιρεί το ποδόσφαιρο από τη δικαιοδοσία του. Η ελληνική έννομη τάξη δεν ανέχεται τέτοιες αυτονομίες».

Κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, βουλευτές απ' όλα τα κόμματα διετύπωσαν ενστάσεις έως και σαφή αντίθεση στο πόνημα του υφυπουργείου Αθλητισμού, κυρίως ενόψει του ενδεχομένου αποβολής των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων (επαγγελματικών και εθνικής) απ' όλες τις διεθνείς διοργανώσεις - κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει η UEFA και η FIFA, καταγγέλλοντας «άρση του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ». Δεύτερο στοιχείο αμφισβήτησης του νομοσχεδίου, αναδεικνύονται οι «υπερεξουσίες» που δίνει το νομοσχέδιο στον υπουργό να επιβάλλει πρόστιμα, να ορίζει ακόμα και αναβολή αγώνων ή εξαίρεσή τους από το «Στοίχημα».

Απαντώντας, ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε πως το νομοσχέδιο «δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, αλλά στην αυτονομία της». Χαρακτηριστικά δε, δήλωσε πως «θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της, και σύμφωνα με το καταστατικό και τους Κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους Κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των οποίων είναι μέλος».

Από πλευράς της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Δριτσέλη, υποστήριξε στην ομιλία της πως το νομοσχέδιο «αντικατοπτρίζει την απαίτηση του λαού για πάταξη της βίας και της ανομίας» στο χώρο του ποδοσφαίρου και συνιστά μια «πρώτη προσπάθεια» της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο.

«Είναι χρήσιμο να αναλογιστούμε, πόσες φορές ΠΑΕ αρνήθηκαν να βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος, πόσες φορές παράγοντες ομάδων πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια. Το νομοσχέδιο καθιστά σαφές, πως η παράδοση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί» συνέχισε η Παναγιώτα Δριτσέλη. «Εισάγεται σειρά διατάξεων που αυστηροποιούν τις διοικητικές κυρώσεις σε ΠΑΕ που δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της βίας και δημιουργείται ένα σαφές πλαίσιο εφαρμογής με άμεση ευθύνη του αρμοδίου υπουργού (…) Ρυθμίζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η κάρτα φιλάθλων, η ηλεκτρονική κάλυψη των γηπέδων για την ασφάλεια των φιλάθλων και την αποτροπή της βίας. Ρυθμίζεται η ευθύνη ων ΠΑΕ να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου, αλλιώς δεν θα αδειοδοτούνται τα γήπεδά τους. Οριοθετούνται οι ευθύνες του αθλητικού και οπαδικού Τύπου. Θεωρείται επιβαρυντική η χρήση όπλων - ενώ σταθμίζεται ως ιδιαίτερα επιβαρυμένη συμπεριφορά, οι ρατσιστικές εκδηλώσεις». Άλλα στοιχεία του νομοσχεδίου, είναι ο έλεγχος των δηλώσεων της περιουσιακής κατάστασης των διαιτητών και των παρατηρητών διαιτησίας, θεσπίζεται διετής θητεία για τους αθλητικούς δικαστές με μία μόνον δυνατότητα ανανέωσής της.

Τέλος, στο νομοσχέδιο εισάγονται και δύο επίμαχες (όπως αποδεικνύεται) διατάξεις που αφορούν τη σχολική εκπαίδευση: Η κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων» στο Λύκειο και η επαναφορά του γενικού μέσου όρου 9,5, ως βαθμού προαγωγής στο Λύκειο.

Αντιπολιτευτικά πυρά

Οι αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας, εκφράστηκαν κατ’ αρχάς από τον εισηγητή της Κώστα Κουκοδήμο, ο οποίος προειδοποίησε πως «η χώρα κινδυνεύει να είναι η μόνη από τις 209 χώρες που συμμετέχουν στη FIFA, που θα έχει αποβληθεί - κι αυτό, λόγω της παραβίασης του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ, από την άσκηση πειθαρχικής εξουσίας εκ μέρους σας».

«Δεν είναι δυνατόν να σκοτώνουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο για να το απαλλάξουμε από τις παθογένειες. Είναι σαν να λέμε πως για να πατάξουμε το παραδικαστικό, κλείνουμε τα δικαστήρια» σχολίασε ο Κώστας Κουκοδήμος. Με ένα ποδοσφαιρικό grexit, «η ΕΠΟ θα απολέσει κάθε δικαίωμα να βρίσκεται σε οποιαδήποτε είδους επαφή και σχέση με όλες τις αρχές και ομοσπονδίες του πλανήτη που είναι μέλη της FIFA» ανέφερε ο κος Κουκοδήμος, για να καταλήξει: «Είμαι απολύτως βέβαιος πως θα υποχωρήσετε. Όλες οι κορώνες και τα τελεσίγραφα θα καταρρεύσουν. Έστω και την ύστατη στιγμή, να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να το επαναφέρετε κάποια στιγμή το καλοκαίρι» πρότεινε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Η βία είναι θέμα παιδείας και φαινόμενο κοινωνικό» ανέφερε ο Αντώνης Γρέγος (Χρυσή Αυγή) προτείνοντας «να τιμωρούνται αυστηρά τα αντεθνικά συνθήματα». Αντίστοιχα, ο βουλευτής της Χ.Α. Φώτης Γραικός, αντείπε για τις αντιρατσιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ότι «στα γήπεδα δρουν ομάδες της άκρας Αριστεράς, που καίνε ελληνικές σημαίες» φέρνοντας ως παράδειγμα τον Αστέρα Εξαρχείων.«Το ποδόσφαιρο νοσεί, με προβλήματα διαπλοκής και αναξιοπιστίας, αλλά η θεραπεία δεν μπορεί να γίνει με επείγοντα μέτρα και με αφορμή τη βία» παρατήρησε ο Γιώργος Μαυρωτάς (Το Ποτάμι). «Πρέπει να δούμε τι νόμοι υπήρχαν, αν εφαρμόστηκαν - κι αν όχι, γιατί; Νόμοι υπάρχουν για τη βία. Στην Ελλάδα όμως, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα φτιάχνουμε ένα νόμο και νομίζουμε πως καθαρίσαμε, την ώρα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ούτε το κάπνισμα σε κλειστά γήπεδα».

Ο Γιώργος Μαυρωτάς πρότεινε να ανατεθούν σε μιαν ανεξάρτητη Αρχή οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις κατά ομάδων και παραγόντων, καθώς «εδώ ο υπουργός καθίσταται υπερδικαστής» - ενώ έψεξε και το ΕΣΡ ότι «δεν ευαισθητοποιείται αρκετά για τις οπαδικές εκπομπές στην τηλεόραση».

«Υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση που απαιτεί έκτακτα μέτρα» εκτίμησε ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ). «Υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση για ομάδες «δορυφόρους» άλλων ομάδων. Ένα μέσον που αξιοποιούνε είναι ο δανεισμός παικτών - καταργήστε τον δανεισμό σε ομάδες ίδιας κατηγορίας! Να υπαχθούν οι ανώνυμες αθλητικές εταιρείες, ΠΑΕ και ΚΑΕ, στο υπουργείο Ανάπτυξης, και να γίνεται εκεί ο έλεγχος για τα οικονομικά και περιουσιακά ζητήματα (μιλάμε για εταιρείες που ανήκουν σε βιομήχανους εφοπλιστές) και το υπουργείο Αθλητισμού να είναι υπεύθυνο για τον πραγματικό αθλητισμό, τον λαϊκό μαζικό αθλητισμό» πρότεινε ο αγορητής του ΚΚΕ. Ο Παύλος Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ) δήλωσε πως θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά διατηρεί μια σειρά επιφυλάξεων επί των άρθρων. Παρών στη συνεδρίαση, και ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, παρατήρησε αντίστοιχα πως «για να πολεμηθούν τα νοσηρά φαινόμενα πρέπει να στηριχθεί ο κάθε αγώνας εναντίον τους από τη Βουλή των Ελλήνων. Βεβαίως, δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να δούμε ποδοσφαιρικό grexit. Ταυτόχρονα, το ΣΔΟΕ θα έπρεπε να ασχοληθεί στα σοβαρά και με το θέμα του μαύρου χρήματος που μπορεί να κυκλοφορεί και στο ποδόσφαιρο».

«Αλλάξτε το νομοσχέδιο, βελτιώστε το «για να γυρίσετε το παιχνίδι». Το λέμε αυτό, γιατί ενώ οι δηλώσεις σας δημιούργησαν μιαν ελπίδα και είχαμε θετικές εντυπώσεις, φτάσαμε να συζητάμε, αντί για τη βία, για το grexit του ποδοσφαίρου» ανέφερε και η Έφη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ).

Σε μια μεγάλη σειρά βουλευτικών τοποθετήσεων, που εξέφραζαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκδίωξης της χώρας από τους κόλπους της FIFA και της UEFA, ορισμένες εκνεύρισαν ιδιαίτερα τον υφυπουργό Σταύρο Κοντονή, όπως εκείνη της βουλευτού του Ποταμιού, Σταυρούλας Αντωνάκου, η οποία διέκρινε τον κίνδυνο να αποβληθεί η Ελλάδα και από τις ομοσπονδίες μπάσκετ ή βόλεϊ, παρ’ ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στα αθλήματα αυτά. Άλλες ήσαν πιο κοντά στο πνεύμα του νομοσχεδίου, όπως εκείνη του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος πρότεινε στον υπουργό «να βγάλει από το Στοίχημα τις ελληνικές ομάδες για 1-2 χρόνια» και να δώσει το δικαίωμα σε όποια ομάδα αμφισβητεί τους διαιτητές που θα διαιτητεύσουν έναν αγώνα της, να ζητήσει τον ορισμό διαιτητών από την UEFA.

Σημειώνεται, επίσης, η τοποθέτηση της Ελένης Αυλωνίτου (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία επεσήμανε την ανάγκη να αποπροσωποποιηθούν οι κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο. «Δίκαιο και δημοκρατικό είναι, οι διοικητικές κυρώσεις να είναι αποφάσεις πολυπρόσωπου οργάνου και όχι προσωπικές του υπουργού, που μπορεί να εκληφθούν ως μεροληπτικές. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθούν ως προσωπική αντιδικία του υπουργού με τον κάθε μπαχαλάκια, γιατί τότε η βία θα οξυνθεί αντί για να καταλαγιάσει».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Σταύρος Κοντονής, δήλωσε πως οι κυρώσεις θα αποφασίζονται από τον εκάστοτε υπουργό κατόπιν διαβούλευσης με την ΕΠΟ, την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και την Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας.
Από κει και πέρα, ωστόσο, «ο υπουργός Ανάπτυξης και Τουρισμού, μπορεί να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα σε μια ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία; Σε μιαν Α.Ε. τροφίμων όταν διαπιστώνεται πως διαθέτει προς κατανάλωση ακατάλληλα τρόφιμα; Ο υπουργός Περιβάλλοντος μπορεί να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα σε μια εταιρεία που ρυπαίνει - και μου λέτε πως δεν μπορεί ο υπουργός Αθλητισμού να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα για την κατάσταση αυτή στο ποδόσφαιρο;»

«Αν είναι δυνατόν να έρθει μια διεθνής Ομοσπονδία και να απαγορέψει στο ελληνικό κράτος να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα. Αυτά μόνον στην Ελλάδα ακούγονται» παρατήρησε ο Σταύρος Κοντονής.

Σε κάθε περίπτωση, ο υφυπουργός επισκόπησε τα περιστατικά βίας που αντιμετώπισε η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνοντας τις διαχειριστικές της ευθύνες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επίθεση που δέχθηκε η παιδική ομάδα του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη. «Απευχόμαστε το grexit» δήλωσε ο Στ. Κοντονής παρατηρώντας, ωστόσο, πως αν η κυβέρνηση κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στην προστασία των νέων από το χουλιγκανισμό, «θα πράξουμε το αυτονόητο».

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
ευθυνη, χρυση αυγη, huffington post, βουλη, uefa, fifa, συνταγμα, επο, συριζα, λύση, ηλεκτρονική, τραπεζες, κος, καλοκαιρι, νεα δημοκρατια, ελλαδα, ΕΣΡ, ΚΚΕ, καε, σδοε, ΠΑΣΟΚ, εταιρεία, νέα, ολυμπιακος, θεσσαλονικη, συμμετοχή, feed, property, huffington, κλειστα επαγγελματα, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, ολυμπιακοί αγώνες, τελος του κοσμου, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, το στοιχημα, χωρες, ηλεκτρονική, το θεμα, βουλη των ελληνων, γηπεδα, επο, θεμα, θητεια, μπασκετ, πλαισιο, σδοε, ωρα, uefa, απε, αφορμη, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερο, δυνατοτητα, δηλωσεις, δωσει, ειπαν, υπαρχει, εκπαιδευση, ελπιδα, επρεπε, εταιρεία, υπηρχαν, υφυπουργος, ομιλια, καε, καπνισμα, κυβερνηση, κος, λυκειο, λύση, νομοι, ομαδα, ποδοσφαιρο, προβληματα, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, αγωνας, ασφαλεια, δικαιωμα, εκπομπες, εμφαση, επεισοδια, fifa, huffington post, huffington, χωρα, ιδιαιτερα, feed, υπουργειο, κωστας, ομαδες, παυλος, property, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα