Κοντονής στη HuffPost Greece μετά τα επεισόδια στη Τούμπα: «Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος»
13:18 3/3/2016
- Πηγή: Huffington Post Greece
Έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια του μνημονίου στις κυβερνήσεις να μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τα φώτα οι υπουργοί Οικονομικών, με τις συγκρούσεις με τους «Τροϊκανούς» και τα συνδικάτα. Προ μνημονίου και στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις το «προνόμιο» αυτό είχαν οι υπουργοί Παιδείας
που έγιναν συνθήματα στα χείλη των μαθητών. Και μόνο το γεγονός ότι στις δύο κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα το ενδιαφέρον προκαλεί με θετικά ή αρνητικά σχόλια ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ενισχύει την άποψη, ότι κάτι άλλαξε στο λαοπρόβλητο χώρο του αθλητισμού και κυρίως του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Αυτή τη φορά η πολιτεία παρεμβαίνει, νομοθετεί και απαιτεί να έχει τον πλήρη έλεγχο σε ζητήματα όπου αναπτύσσονται μεγάλα συμφέροντα και δραστηριοποιούνται πανίσχυροι επιχειρηματίες.
Τον συναντήσαμε στο γραφείο του, στο Μαρούσι, προσπαθώντας να εξηγήσουμε αν η απάθειά του στις απειλές και τα υβριστικά συνθήματα που δέχεται, πηγάζει από τη ζακυνθινή του καταγωγή ή τη νομική ιδιότητα που φέρει.
Στην ερώτηση αν φοβάται, απάντησε ξερά «όχι». Στην ερώτηση αν είναι αλάνθαστος, ο ίδιος απαντά ότι απλά εφαρμόζει το νόμο και καλεί όσους θεωρούν ότι αδικούνται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στη HuffPost Greece ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για όλους και για όλα.
Προειδοποίησε άπαντες ότι δε θα διστάσει να διακόψει και πάλι το πρωτάθλημα και σχολιάζοντας τα επεισόδια στην Τούμπα μετα τον ποδοσαφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού, δήλωσε: «Από τη στιγμή που έκνομες ενέργειες αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο, τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα πολιτών και δυσφημείται η χώρα διεθνώς, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος». Μάλιστα, συμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του θα είναι η διακοπή του θεσμού του Κυπέλλου.
Μιλά για τα επεισόδια στη «Λεωφόρο» και τις αντιδράσεις οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Προειδοποιεί την ΕΠΟ ότι το καθεστώς ασυδοσίας αποτελεί παρελθόν και πλέον με το νέο νόμο θα συνδιαλέγεται με την ελληνική κυβέρνηση χωρίς διεθνή προστασία.
Αναφέρεται στο «κλείσιμο» της θύρας 13 και την κάρτα φιλάθλου που θα ισχύσει από το νέο πρωτάθλημα. Δηλώνει προβληματισμένος για τον παράνομο στοιχηματισμό και αποκαλύπτει ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει νέο νομοσχέδιο που θα αφορά το ντόπινγκ και θα ισχυροποιεί το ΕΣΚΑΝ.
Χαρακτηρίζει ως ειδοποιό διαφορά της κυβέρνησης Αριστεράς την ενασχόληση με το μαζικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και τον έλεγχο του δημόσιου χρήματος, προναγγέλοντας έλεγχο σε όλες τις Ομοσπονδίες.
Τέλος, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ασφαλιστικό, αγροτικό και φορολογικό θα έχει ευτυχή κατάληξη, καθώς ήρθε η ώρα να λυθούν χρόνια προβλήματα της χώρας.
Αναλυτικά η συνέντευξη του αναπληρώτη υπουργού που δόθηκε πριν το αγώνα κυπέλου ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού και επικαιροποιήθηκε με την πρώτη ερώτηση, έχει ως εξής:
Κύριε υπουργέ, λίγες ώρες μετα τα εκτεταμένα επεισόδια της Τούμπας, ποιό είναι το πρώτο σχόλιο σας; Επίκειται διακοπή του πρωταθλήματος όπως προβλέπει ο νόμος;
- Κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η κοινωνική ειρήνη, πολύ περισσότερο στον Αθλητισμό και τους αγωνιστικούς χώρους. Από τη στιγμή που έκνομες ενέργειες αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο, τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα πολιτών και δυσφημείται η χώρα διεθνώς, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος, μάλιστα με αυστηρότητα και προς πάσα κατεύθυνση. Δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει για το πνεύμα ισονομίας, αλλά και για την αποφασιστικότητά μα,ς στην προσπάθεια κάθαρσης του ποδοσφαίρου και αυτό θα φαίνεται διαρκώς…
-Τελικά κύριε υπουργέ είναι «ηλεκτρική» η καρέκλα σας; Υπήρξε σκέψη στο μυαλό σας να αρνηθείτε την καρέκλα στο υπουργείο Αθλητισμού;
-Δε σκέφτηκα να αρνηθώ στον Πρωθυπουργό, ίσα ίσα, ήταν μια τιμητική πρόταση και μάλιστα επαναλαμβανόμενη το Σεπτέμβριο, που σήμαινε ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ικανοποιημένος με αυτό που είχε παραχθεί το προηγούμενο διάστημα. Επομένως ούτε λεπτό δε σκέφτηκα να αρνηθώ, ίσα ίσα το αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά.
-Αισθάνεστε καμιά φορά ως Δον Κιχώτης, όπως κάποιοι σας έχουν αποκαλέσει;
-Είναι λάθος προσέγγιση αυτή, διότι ο Δον Κιχώτης δεν είχε καθαρούς στόχους, ούτε η προσπάθειά του είχε αποτελέσματα. Έχουμε βάλει τάξη σε πάρα πολλά ζητήματα, έχουμε διαχειριστεί τα ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού εν συνόλω, θεωρώ με επιτυχία σε μια περίοδο κρίσης, και έχουμε εφαρμόσει το νόμο, κάτι που ήταν το μεγάλο κενό των προηγούμενων χρόνων. Δυστυχώς το πελατειακό κράτος είχε και μία τέτοια απόληξη. Δηλαδή, να υπάρχουν νόμοι, να ψηφίζονται, αλλά να μην εφαρμόζονται. Και δεν εφαρμόζονταν γιατί υπήρχαν πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του τόπου, από ποικιλώνυμους κύκλους. Το βασικό όμως είναι ότι η ίδια η πολιτική ηγεσία βρισκόταν σε ένα συνεχές παζάρι με τους κυρίαρχους οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα, και όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε την παθογένεια που λέγεται πελατειακό κράτος. Εμείς αυτό το σπάσαμε, εφαρμόσαμε τους νόμους με δίκαιο τρόπο και έναντι όλων.
-Πρώτη φορά Αριστερά και στον Αθλητισμό. Υπάρχει Αριστερή και Δεξιά πολιτική για τον αθλητισμό;
-Βεβαίως και υπάρχει. Κατά πρώτον σε αυτό που ήδη σας περιέγραψα. Υπάρχει μία πολιτική διαφάνειας, εκδημοκρατισμού και εξυγίανσης του αθλητισμού από παθογένειες που είχαν επικρατήσει στο χώρο. Άρα διαμορφώνουμε το πεδίο του πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο αθλητισμός προς όφελος της κοινωνίας. Το δεύτερο είναι πώς διαχειριζόμαστε τα ζητήματα του επαγγελματικού αθλητισμού, και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Πώς θα περάσουμε δηλαδή στο μαζικό αθλητισμό προς όφελος της νεολαίας και της κοινωνίας, πώς θα εφαρμόσουμε προγράμματα άθλησης για όλους, και πώς θα διαμορφώσουμε τις υποδομές που θα είναι χρηστικές για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η αντίληψή μας είναι θα έλεγα καθαρά διαφορετική από μια αντίληψη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και ένα τρίτο που θέλω να πω, είναι η διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Έχουμε ήδη διατάξει ελέγχους σε ομοσπονδίες για να δούμε τι έχει γίνει -και θα ολοκληρωθούν σε όλες τις ομοσπονδίες. Δυστυχώς όπως όλα τα πράγματα, και αυτοί οι έλεγχοι καθυστερούν. Και αυτή την ώρα προσπαθούμε να δούμε ένα καλύτερο νομικό πλαίσιο για να προχωρούν οι έλεγχοι τους οποίους διατάσσει η πολιτική ηγεσία με πιο γρήγορους ρυθμούς.
-Διακόψατε μια φορά το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, στα επεισόδια της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Απέδωσε το μέτρο; Θα το ξανακάνετε αν το κρίνετε απαραίτητο;
-Το μέτρο αυτό που πήραμε απέδωσε περισσότερο από αυτά που προσδοκούσαμε, γιατί μετά τη διακοπή δεν υπήρχε κανένα επεισόδιο μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος και των αγώνων κατάταξης. Υπήρχαν κάποιες εστίες, αλλά ήταν πάρα πολύ μικρές, περιορισμένες, και μπορώ να πω δεν είχε καμία σχέση το πρωτάθλημα μετά τη διακοπή και τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό το Φεβρουάριο, με αυτό που είχαμε ζήσει πριν. Καμία σχέση. Επομένως το μέτρο απέδωσε, ήταν προληπτικό, και ήταν πυροσβεστικό διαφόρων καταστάσεων που επωάζονταν με τρομερή ταχύτητα. Εκείνη την περίοδο ως νέος Υφυπουργός Αθλητισμού βρέθηκα μπροστά σε ένα τσουνάμι βίας. Κάθε Κυριακή αιμορραγούσε η ελληνική έννομη τάξη στα γήπεδα και κανένας δεν έπαιρνε καμία πρωτοβουλία. Κανένας. Ούτε οι διοργανώτριες αρχές, ούτε κανένας άλλος παράγοντας.
Μετά βεβαιότητας σας λέω δε ότι και οι αποφάσεις που έπαιρναν τα όργανα, που έπρεπε να εποπτεύουν αυτή την κατάσταση και να λειτουργούν πυροσβεστικά, ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων και αποφάσεις διαιτητών ήταν απολύτως εμπρηστικές εκείνη την περίοδο. Αποφασίσαμε λοιπόν να διακόψουμε το πρωτάθλημα για μια αγωνιστική και να απαγορεύσουμε την είσοδο φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους για δύο αγωνιστικές. Πλέον ο νόμος μου δίνει τη δυνατότητα να διακόψω οριστικά το πρωτάθλημα και σας λέω μετά λόγου γνώσεως ότι εάν βρεθούμε μπροστά σε παρόμοιες καταστάσεις θα το κάνω. Ακριβώς γι΄ αυτό νομοθετήσαμε μια τέτοια ευχέρεια και δυνατότητα του αρμόδιου για τον Αθλητισμό υπουργού.
Όχι μόνο θα διακόψουμε για μια αγωνιστική, όχι μόνο θα απαγορεύσουμε την προσέλευση φιλάθλων στο γήπεδο, θα διακόψουμε το πρωτάθλημα. Σε αυτή την πορεία θα κινηθούμε αταλάντευτοι.
-Ειδικά για τη βία στο ποδόσφαιρο σχεδιάζετε άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες; Το οπτικά συστήματα στα γήπεδα θα λειτουργήσουν ώστε οι υπαίτιοι πράξεων βίας να ταυτοποιούνται και να συλλαμβάνονται; Η κάρτα φιλάθλου;
Κοιτάξτε εδώ χρειάζεται μια συνεργασία πολλών παραγόντων για να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Εμείς κάναμε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Κατά πρώτον εφαρμόσαμε μια νομοθεσία την οποία τη βρήκαμε και είχε ψηφιστεί από δεκαετίας: και η κάρτα φιλάθλου και το ηλεκτρονικό εισιτήριο ήταν νόμοι του κράτους, οι οποίοι υφίσταντο, αλλά κανένας δεν τους εφάρμοζε.
Το δεύτερο, εφαρμόσαμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο και πλέον ισχύει η εποπτεία των αγωνιστικών χώρων μέσω των μέσων παρακολούθησης που έχουν τοποθετηθεί. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ βασικό μέτρο που πήραμε. Όμως για να αξιοποιηθεί στο 100% θα πρέπει να υπάρχει συνέργεια των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών και των ομάδων, αλλά και της αστυνομίας. Όμως το γεγονός ότι στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας έγιναν τα επεισόδια που τελικά οδήγησαν τον διαιτητή στο να μη διεξαχθεί ο αγώνας, εξαιτίας μια θύρας στην οποία είχαν καταστραφεί από την προηγούμενη ημέρα τα τουρνικέ, μας λέει πολλά. Γιατί εάν λειτουργούσε το σύστημα από μόνο του θα απέτρεπε πολλά…
Εδώ λοιπόν θα πρέπει οι ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του κράτους και της πολιτείας. Συστήματα που έχουν πληρώσει οι ίδιες πλέον και έχουν εγκαταστήσει, θα πρέπει να λειτουργούν, για να έχουμε αποτρεπτικά αποτελέσματα και εάν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά στους αγωνιστικούς χώρους, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επεμβαίνει η αστυνομία και η πολιτεία με τη συνεργασία των ελληνικών ανωνύμων ποδοσφαιρικών εταιρειών, για να εντοπίζονται αυτοί που δημιουργούν τα επεισόδια.
Όσον αφορά την κάρτα φιλάθλων γνωρίζετε έχει δοθεί μια παράταση και θα δοθεί και μια νέα ώστε να ξεκινήσει η κάρτα φιλάθλων με τη νέα αγωνιστική περίοδο για να γίνει μια εναρμόνιση της κείμενης νομοθεσίας με κάποιες οδηγίες που μας έδωσε η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων.
-Αν οι βλάβες που υφίσταται μια ομάδα από τους οπαδούς είναι τόσες πολλές και τόσο σημαντικές, γιατί οι ομάδες δεν κάνουν κάτι για να καθαρίσουν αυτό το φαινόμενο;
-Νομίζω ότι συμβαίνουν δύο πράγματα. Κατά πρώτον ορισμένοι παράγοντες του ποδοσφαίρου θεωρούν ότι ελέγχοντας μια μερίδα των φιλάθλων μπορούν με αυτό τον τρόπο να «διαπραγματεύονται», με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Όποιοι νόμιζαν ότι θα το κάνουν και με εμάς, νομίζω ότι το έχουν καταλάβει ότι τέτοια πράγματα δεν περνάνε. Και το διαπιστώσατε αυτό όταν η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είχαμε βρεθεί βαλλόμενοι όχι μόνο από εφημερίδες που πρόσκεινται στον Ολυμπιακό, αλλά και από φιλάθλους του Ολυμπιακού, όταν ψηφίζαμε τον αθλητικό νόμο για τη βία. Είχα πει στη Βουλή ότι εκδηλώσεις απαρέσκειας προς την κυβέρνηση και το πρόσωπό μου δεν θα μας κάνουν να σταματήσουμε και να συνεχίσουμε και την προσπάθεια την οποία έχουμε οριοθετήσει. Είχα πει συγκεκριμένα για κάποια πανό που κυκλοφορούσαν τότε από αγώνα σε αγώνα του Ολυμπιακού ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί μας. Το ίδιο λέω και σήμερα που αντιδρούν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, σχετικά με τα διοικητικά μέτρα που πήρα, αλλά και τις αποφάσεις της πειθαρχικής δικαιοσύνης, όσον αφορά αυτά που έγιναν στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.
Επομένως να ξέρουν όλοι ότι εάν νομίζουν ότι θα συντηρούν έναν οπαδικό στρατό για να πιέζουν την κυβέρνηση, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ούτε θα το επιτρέψουμε σε κάθε περίπτωση. Το δεύτερο που συμβαίνει είναι το εξής: Μέχρις ενός σημείου αυτοί οι οπαδοί έχουν αυτονομηθεί και από τις ΠΑΕ. Υπάρχει δηλαδή και ένα γεγονός το οποίο δεν πρέπει να το παραβλέπουμε, ότι εκτός από τον έλεγχο που ασκούν οι ΠΑΕ σε αυτές τις μερίδες των οπαδών, ένα μέρος τους μπορεί και να έχει αυτονομηθεί.
-Ο Παναθηναϊκός παραπονείται για δύο μέτρα και δύο σταθμά στο κομμάτι των επιβαλλόμενων ποινών. Δικαίως κατά τη γνώμη σας;
-Αυτό είναι απολύτως ανακριβές και μου κάνει εντύπωση ότι αυτό που μου λέτε το λέει η υπεύθυνη ηγεσία μια ομάδας, το αναφέρουν και οι συνάδελφοί σας, οι δημοσιογράφοι. Εν πρώτοις θέλω να σας πω ότι οι αθλητικοί δικαστές οι οποίοι στελεχώνουν πλέον τα πειθαρχικά όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας εφαρμόζουν τον κανονισμό προς όλους και με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Έχουν τιμωρηθεί πάρα πολλές ομάδες με αυστηρότατες ποινές για επεισόδια τα οποία έχουν γίνει, πάρα πολλές φορές. Επίσης εγώ έχω τιμωρήσει πάρα πολλές ομάδες, σχεδόν όλες τις μεγάλες ομάδες για επεισόδια τα οποία έχουν κάνει οι οπαδοί τους. Από που προκύπτει λοιπόν αυτό ως συμπέρασμα; Αυτό είναι κάτι το οποίο εκφεύγει της πραγματικότητας και προβάλλεται προφανώς για τη δημιουργία εντυπώσεων. Διότι, σας τονίζω, ότι μέχρι τον αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, ο μόνος που δεν είχε τιμωρηθεί ήταν ο Παναθηναϊκός. Είχε τιμωρηθεί από εμένα δύο φορές ο Ολυμπιακός, είχε τιμωρηθεί δύο φορές ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Άρης στο μπάσκετ...
-Κλείσατε τη θύρα 13. Λύθηκε έτσι το πρόβλημα;
-Θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το μέτρο που πήραμε, να απαγορεύουμε την είσοδο φιλάθλων σε συγκεκριμένες θύρες δεν είναι ένα μέτρο που γεννήθηκε στο μυαλό μας, είναι ένα μέτρο που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Αν δεν κάνω λάθος την προηγούμενη αθλητική περίοδο είχε τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός από την UEFA με αποκλεισμό της θύρας 7. Άρα εφαρμόζεται κι αλλού και εφαρμόζεται με επιτυχία, διότι ο όγκος των φιλάθλων, ο οποίος συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένες θύρες, λειτουργεί από ένα σημείο και μετά ως ένας ανεξέλεγκτος όχλος. Αν αυτοί οι οπαδοί διασπαρούν σε ολόκληρο το γήπεδο και δεν λειτουργούν ως συλλογικότητα, η οποία προβαίνει κατά καιρούς σε αντιαθλητικές και βίαιες ενέργειες, τότε δεν έχουν τη δυνατότητα να πράξουν αυτά που θα έπρατταν εάν ήταν συγκεντρωμένοι σ΄ ένα συγκεκριμένο χώρο του γηπέδου. Αυτό είναι το πρώτο μέτρο το οποίο μπορεί να πάρει κάποιος.
-Μέσα στο Μάρτιο έχουμε ξανά το ντέρμπι των αιωνίων στο Καραϊσκάκη, σκέφτεστε εάν υπάρχει ανάλογη ατμόσφαιρα να αντιδράσετε με παρόμοιο τρόπο;
-Κοιτάξτε αυτό που θα κάνουμε είναι αυτό που κάναμε και στον αγώνα της Λ. Αλεξάνδρας. Θα απαγορεύσουμε την μετακίνηση των οργανωμένων φιλάθλων για να υπάρχει ισονομία, γιατί δε παίρνω άλλες αποφάσεις για τη μια ομάδα και άλλες για την άλλη. Θα τοποθετηθεί αυξημένος αριθμός παρατηρητών της ΔΕΑΒ και θα τονίσω στους διοικούντες των δύο ομάδων τις ευθύνες τους για τη διεξαγωγή του αγώνα. Εάν υπάρξει η οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, παράνομη ή έκνομη, τότε ο νόμος θα εφαρμοσθεί με αυστηρότητα όπως έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα. Ελπίζω να μη συμβεί το παραμικρό, το ελπίζω.
-Ακούμε κάθε τόσο για στημένους αγώνες και παράνομο στοιχηματισμό. Έχετε κατά νου αποτελεσματικά μέτρα για να το αντιμετωπίσετε;
-Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι ο παράνομος στοιχηματισμός δηλητηριάζει το ποδόσφαιρο και θα έλεγα ότι μειώνει σε φοβερό βαθμό την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου στα μάτια των Ελλήνων φιλάθλων. Δεν είναι όμως ένα ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Εγώ εκείνο το οποίο έκανα σε πρώτη φάση ήταν να δώσω τη δυνατότητα νομοθετικά, με το νόμο κατά της βίας, στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να επιλαμβάνεται παρόμοιων καταστάσεων, να εξετάζει τις αναφορές της συνεργαζόμενης με την UEFA εταιρείας Sportradar, σχετικά με τον εντοπισμό αγώνων που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για παράνομο στοιχηματισμό, και να παίρνει μέτρα. Υποχρεώθηκε, δηλαδή, με το νόμο η ΕΠΟ να μεταβιβάζει και σε εμένα και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αυτές τις αναφορές.
Θα σας έλεγα όμως ότι το πρόβλημα αυτό παίρνει τεράστιες διαστάσεις μέσω του διαδικτύου, διότι μπορείς να απαγορεύσεις τη συμμετοχή μιας ομάδας στο εγχώριο στοίχημα, αλλά είναι αδύνατον όπως καταλαβαίνετε να απαγορεύσεις το στοιχηματισμό και μάλιστα μέσω διαδικτύου σε μια εταιρεία η οποία κατοικοεδρεύει στην Άπω Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού, διότι εκεί πραγματικά το αποτέλεσμα θα είναι αλυσιτελές. Το πρόβλημα αυτό το έθεσα και εγώ και άλλοι υπουργοί στη Σύνοδο των υπουργών Αθλητισμού που έγινε στις Βρυξέλλες και πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την αξιοπιστία των αγώνων, όπως επίσης και ένα νομοθετικό πλαίσιο που αν διαπιστώνει τέτοιες καταστάσεις παράνομου στοιχηματισμού και ελέγχου των αποτελεσμάτων των αθλητικών συναντήσεων και των ποδοσφαιρικών αγώνων, θα επιβάλλει σοβαρές κυρώσεις.
-Η ΕΠΟ είναι σύμμαχος ή αντίπαλός σας στην προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου;
-Θέλω να σας πω ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήταν ο κύριος άξονας και ίσως η σημαντικότερη δύναμη στα ποδοσφαιρικά πράγματα της χώρας, η οποία όχι μόνο δε βοήθησε αλλά αντέδρασε με κάθε τρόπο στην ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου. Και αντέδρασε με κάθε τρόπο, γιατί ο αθλητικός νόμος που ψηφίσαμε είχε δύο ζητήματα πάρα πολύ σοβαρά, που άπτονταν των θεμάτων της ΕΠΟ. Το ένα ήταν η τοποθέτηση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα. Αντί η ΕΠΟ να μας ευχαριστεί και να επιδοκιμάζει την κυβέρνηση που πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία, αντέτεινε σθεναρά, όχι μόνο μέχρι την ψήφιση του νόμου, αλλά και μετά την ψήφιση, κι απειλούσε με “Grexit” όπως λέγανε, τότε, δηλαδή, με αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις μέσω της αποβολής της ίδιας της ΕΠΟ από την UEFA, γιατί για να αποβληθούν οι ελληνικές ομάδες πρέπει πρώτα να αποβληθεί η ΕΠΟ. Η ΕΠΟ λοιπόν καλλιεργούσε αυτό το κλίμα, κλίμα δηλαδή που θα έφερνε την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις διεθνείς συνομοσπονδίες, την UEFA και τη FIFA, ακριβώς γιατί ήθελε να ελέγχει η ίδια την πειθαρχική διαδικασία μέσω του διορισμού συνταξιούχων δικαστών και δικηγόρων στα πειθαρχικά όργανα. Και είδατε που κατέληξαν όλοι αυτοί, κατέληξαν να δίνουν απολογία στον εισαγγελέα για κακουργήματα. Ακριβώς γιατί οι αποφάσεις τους ήταν αποφάσεις προκλητικές για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Εμείς λοιπόν αντί να βρούμε σύμμαχο την ΕΠΟ σε αυτή την προσπάθεια την βρήκαμε απέναντι και μάλιστα πάση δυνάμει.
Μου έκανε αλγεινή εντύπωση επίσης το γεγονός ότι μετά την ψήφιση του νόμου και μετά την αποδοχή του νόμου από τις διεθνείς ομοσπονδίες, η ΕΠΟ προσπάθησε με μια απαράδεκτη ενέργεια να φαλκιδεύσει το νόμο προσπαθώντας να εξαιρέσει τη στελέχωση του διοικητικού δικαστηρίου από τακτικούς δικαστές. Τελικά ο νόμος εφαρμόσθηκε και ελπίζω από εδώ και στο εξής η συνεργασία της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την ΕΠΟ να είναι μια συνεργασία κανονική, όχι χωρίς διαφωνίες, αλλά να διαφωνούμε και να καταλήγουμε κάπου, όπως με όλες τις άλλες ομοσπονδίες της χώρας. Το ελπίζω.
-Η διαιτησία μπορεί, ρεαλιστικά, να γίνει αξιόπιστη;
-Για τη διαιτησία παρά το γεγονός ότι νομοθετικά δε μπορώ να επέμβω, είχα δηλώσει πρόσφατα ότι είναι πρόκληση για τη φίλαθλο κοινή γνώμη αλλά και για όσους παρακολουθούν τον αθλητισμό, διαιτητές ποδοσφαίρου να μην εφαρμόζουν κατά τον ίδιο τρόπο τον κανονισμό.
Ας προσέξουν λοιπόν γιατί είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των κανονισμών, κανένας δεν θα τους πει και κανένας δεν θα τους κατηγορήσει για ένα ανθρώπινο λάθος, αλλά όλοι θα τους στηλιτεύσουμε εάν κάτι που συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο μπροστά στα μάτια τους δεν το επισημάνουν και δεν πάρουν τα μέτρα που πρέπει.
-Το καλοκαίρι η ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι ίσως η πιο δύσκολη των τελευταίων χρόνων. Οι αθλητές παραπονούνται για δυσκολίες και ελλείψεις στην προετοιμασία τους, έχουμε δει ρεπορτάζ όλα αυτά τα χρόνια από αθλητές που αντιμετωπίζουν με ίδιες δυνάμεις τα προβλήματά τους. Προλαβαίνετε να κάνετε κάτι για να τους βοηθήσετε;
-Ειλικρινά σας λέω ότι η κατάσταση την οποία παραλάβαμε, όσον αφορά τους αγωνιστικούς χώρους -και οι αγωνιστικοί χώροι δεν είναι μόνο εκεί που γίνονται οι αγώνες αλλά και τα προπονητήρια των αθλητών- ήταν απελπιστική. Να σας πω ότι στο προπονητήριο του ΟΑΚΑ, όποτε έβρεχε γινόταν λίμνη. Στο προπονητήριο του Αγίου Κοσμά δε λειτουργούσε θέρμανση. Παραλάβαμε γήπεδα που είχε να γίνει συντήρηση στο ταρτάν -και δεν θα πάω σε επαρχιακά γήπεδα θα πάω στο ΟΑΚΑ- από το 2004.
Ήδη έχουμε χρηματοδοτήσει την επισκευή των πολύ βασικών και έχουμε διοχετεύσει ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων που παίρνουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των αγωνιστικών χώρων. Πιστεύω ότι σε αυτά τα οικονομικά πλαίσια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, έχουμε κάνει σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα του ενός έτους, το τονίζω αυτό, του ενός έτους, πράγματα τα οποία δεν έχουν γίνει εγώ δεν θα έλεγα για δεκαετίες, θα έλεγα την τελευταία εξαετία των μνημονιακών μέτρων. Διότι και εμείς διαχειριζόμαστε έναν προϋπολογισμό πάρα πολύ στενό. Και μάλιστα εμείς διαχειριζόμαστε έναν προϋπολογισμό που πλέον δεν έχουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τον ΟΠΑΠ. Διότι η προηγούμενη κυβέρνηση πώλησε τον ΟΠΑΠ και πλέον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα χρηματοδότησης του ελληνικού αθλητισμού.
-Το μοντέλο της πολιτείας παραμένει να παράγει πρωταθλητές; Για το ντόπινγκ να περιμένουμε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία;
-Θέλω να σας πω το εξής: εμείς ενθαρρύνουμε τους αθλητές μας να έχουν διακρίσεις. Θέλουμε τις διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών και τις θέλουμε γιατί ξέρουμε ότι αυτές οι διακρίσεις είναι ένα κίνητρο για τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να γίνουν υγιείς φίλαθλοι. Συγχρόνως όμως ξέρουμε ότι ο αθλητισμός κατά κύριο λόγο είναι αυτός που γίνεται στα αθλητικά σωματεία της γειτονιάς.
Και επειδή μου θέσατε το θέμα του νέου νόμου, ήδη αυτή την ώρα είναι σε διαδικασία προς τη Βουλή ο νέος νόμος καταπολέμησης φαρμακοδιέγερσης, του ντόπινγκ όπως συνηθίζουμε να λέμε, ο οποίος θα ψηφιστεί, εντός του επομένου 15θημέρου από τη Βουλή των Ελλήνων. Ήδη έχει τελειώσει η επεξεργασία του από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μετά θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια για ψήφιση. Το σημαντικότερο όμως που κάναμε για τον τόπο ποιο ήταν; Πάλι σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας και οικονομικής στενότητας, πήραμε ένα προϋπολογισμό για το ΕΣΚΑΝ, ο οποίος ήταν 50.000 ευρώ. Με 50.000 ευρώ το ΕΣΚΑΝ έκλεινε και θα χάναμε και τη διαπίστευση από τη WADA. Ξεπεράσαμε τις 200.000 ευρώ χρηματοδότηση ακριβώς για να έχουμε ένα φερέγγυο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, φορέα ελέγχου της φαρμακοδιέγερσης στη χώρα μας. Επομένως κινηθήκαμε σε δύο επίπεδα. Από τη μια να κρατήσουμε ζωντανό το ΕΣΚΑΝ, να το χρηματοδοτήσουμε και από την άλλη να δώσουμε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, απολύτως εναρμονισμένο με τους κανονισμούς της WADA, στην ελληνική αθλητική κοινότητα. Αυτά επαναλαμβάνω έχουν γίνει σε ένα χρόνο.
-Να αφήσουμε τα αθλητικά ντέρμπι και να πάμε σε ένα άλλο «ντέρμπι», αυτό του Ασφαλιστικού. Τι βλέπετε; Θα υπάρξει σύντομα συμφωνία;
-Η κυβέρνηση ήρθε και δεν έκρυψε το πρόβλημα. Είπε «θέλω να το λύσω τώρα», διότι αν δεν το έλυνε το πρόβλημα, τα ταμεία δε θα μπορούσαν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να δώσουν συντάξεις. Επομένως ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που με μία αφάνταστη ελαφρότητα -και θα έλεγα και δολιότητα- πολλές φορές δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο. Άλλος τρόπος από αυτόν που προτείνουμε δεν υπάρχει. Ο άλλος τρόπος είναι να καταρρεύσουν τα ταμεία, να τα αφήσουμε όπως είναι, να γίνουμε καλοί και εμείς σε όλους και σε λίγα χρόνια να μην υπάρχουν συντάξεις. Η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι θα ακούσει τις λογικές προτάσεις και θα εντάξει τις λογικές προτάσεις σε αυτό που λέμε «Ασφαλιστικό νομοσχέδιο».
Εύχομαι να αντιληφθούν όλοι την ευθύνη τους έναντι των επόμενων γενεών και να πράξουν αυτό που η κυβέρνηση πράττει, να αντιμετωπίσουν υπεύθυνα ένα πρόβλημα το οποίο διαγράφει 30 χρόνια ζωής και να λυθεί επιτέλους τώρα.
-Εκλέγεστε στην περιφέρεια. Πώς κρίνετε τις κινητοποιήσεις των αγροτών; Εκ των υστέρων θεωρείτε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, σήμερα φέρνει σε θέση λογοδοσίας την κυβέρνηση;
- Σε ορισμένα σημεία οι αγρότες έχουν δίκιο, για αυτό ακριβώς και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ορισμένα από τα αιτήματά τους έγιναν δεκτά. Δε μπορεί να γίνει το σύνολο των αιτημάτων τους δεκτό. Με αυτό τον τρόπο θα εξαιρεθεί μια επαγγελματική κατηγορία, εις βάρος όλων των άλλων. Όμως, λογικές προτάσεις ήδη ο πρωθυπουργός τις έκανε δεκτές, μίλησε για αφορολόγητο στα 9500 ευρώ, και παράταση της ζωής του ΟΓΑ μέχρι το 2021. Επομένως η κυβέρνηση μπορεί να ενσωματώνει λογικές προτάσεις.
Το θέμα που μου θέτετε με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι άλλο. Η κυβέρνηση εξήγγειλε ένα πρόγραμμα, το οποίο αφορούσε κατά κύριο λόγο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το ζήτημα της ανάπτυξης. Γιατί πιστεύαμε και το πιστεύουμε ότι ρίχνοντας στον Καιάδα ένα μέρος του πληθυσμού, αυτό δε λύνει το πρόβλημα. Όπως επίσης το πρόβλημα δε λύνεται με την παρατεταμένη λιτότητα. Δε σας το κρύβω ότι μέσω της διαπραγμάτευσης που έγινε με τους εταίρους από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο, πολλά από αυτά τα οποία εμείς θεωρούσαμε αυτονόητα και απολύτως λογικά δεν έγιναν δεκτά. Όμως δε σταματάμε την προσπάθεια. Μόλις προχθές η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα νομοσχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει πάρα πολλά κοινωνικά προβλήματα, ιδίως των πιο ασθενών κοινωνικών ομάδων στην πρόσβαση στην υγεία, στην περίθαλψη στην ασφάλιση, στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη. Αυτά εμείς συνεχίζουμε να νομοθετούμε καθώς πιστεύουμε ότι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο.
-Φοβάστε;
- Όχι, δε φοβάμαι. Αν φοβόμουν θα είχα συμβιβαστεί με αυτές τις καταστάσεις. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει με αίσθηση καθήκοντος και γνώμονα την ισονομία.
Αν κάποιος αισθάνεται ότι τον αδικούμε, η ελληνική δικαιοσύνη είναι εδώ για να τον ακούσει και να κρίνει και τις δικές μου αποφάσεις. Αλλά τρομοκρατία και κλίμα φόβου εμείς δεν ανεχόμαστε και με αυτά δε συμβιβαζόμαστε. Διότι όποιος φοβάται έχει ήδη χάσει ένα μεγάλο μέρος της ελευθερίας του και για μια κυβέρνηση αυτό είναι απαράδεκτο.
Αυτή τη φορά η πολιτεία παρεμβαίνει, νομοθετεί και απαιτεί να έχει τον πλήρη έλεγχο σε ζητήματα όπου αναπτύσσονται μεγάλα συμφέροντα και δραστηριοποιούνται πανίσχυροι επιχειρηματίες.
Τον συναντήσαμε στο γραφείο του, στο Μαρούσι, προσπαθώντας να εξηγήσουμε αν η απάθειά του στις απειλές και τα υβριστικά συνθήματα που δέχεται, πηγάζει από τη ζακυνθινή του καταγωγή ή τη νομική ιδιότητα που φέρει.
Στην ερώτηση αν φοβάται, απάντησε ξερά «όχι». Στην ερώτηση αν είναι αλάνθαστος, ο ίδιος απαντά ότι απλά εφαρμόζει το νόμο και καλεί όσους θεωρούν ότι αδικούνται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στη HuffPost Greece ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για όλους και για όλα.
Προειδοποίησε άπαντες ότι δε θα διστάσει να διακόψει και πάλι το πρωτάθλημα και σχολιάζοντας τα επεισόδια στην Τούμπα μετα τον ποδοσαφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού, δήλωσε: «Από τη στιγμή που έκνομες ενέργειες αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο, τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα πολιτών και δυσφημείται η χώρα διεθνώς, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος». Μάλιστα, συμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του θα είναι η διακοπή του θεσμού του Κυπέλλου.
Μιλά για τα επεισόδια στη «Λεωφόρο» και τις αντιδράσεις οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Προειδοποιεί την ΕΠΟ ότι το καθεστώς ασυδοσίας αποτελεί παρελθόν και πλέον με το νέο νόμο θα συνδιαλέγεται με την ελληνική κυβέρνηση χωρίς διεθνή προστασία.
Αναφέρεται στο «κλείσιμο» της θύρας 13 και την κάρτα φιλάθλου που θα ισχύσει από το νέο πρωτάθλημα. Δηλώνει προβληματισμένος για τον παράνομο στοιχηματισμό και αποκαλύπτει ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει νέο νομοσχέδιο που θα αφορά το ντόπινγκ και θα ισχυροποιεί το ΕΣΚΑΝ.
Χαρακτηρίζει ως ειδοποιό διαφορά της κυβέρνησης Αριστεράς την ενασχόληση με το μαζικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και τον έλεγχο του δημόσιου χρήματος, προναγγέλοντας έλεγχο σε όλες τις Ομοσπονδίες.
Τέλος, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ασφαλιστικό, αγροτικό και φορολογικό θα έχει ευτυχή κατάληξη, καθώς ήρθε η ώρα να λυθούν χρόνια προβλήματα της χώρας.
Αναλυτικά η συνέντευξη του αναπληρώτη υπουργού που δόθηκε πριν το αγώνα κυπέλου ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού και επικαιροποιήθηκε με την πρώτη ερώτηση, έχει ως εξής:
Κύριε υπουργέ, λίγες ώρες μετα τα εκτεταμένα επεισόδια της Τούμπας, ποιό είναι το πρώτο σχόλιο σας; Επίκειται διακοπή του πρωταθλήματος όπως προβλέπει ο νόμος;
- Κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η κοινωνική ειρήνη, πολύ περισσότερο στον Αθλητισμό και τους αγωνιστικούς χώρους. Από τη στιγμή που έκνομες ενέργειες αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο, τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα πολιτών και δυσφημείται η χώρα διεθνώς, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος, μάλιστα με αυστηρότητα και προς πάσα κατεύθυνση. Δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει για το πνεύμα ισονομίας, αλλά και για την αποφασιστικότητά μα,ς στην προσπάθεια κάθαρσης του ποδοσφαίρου και αυτό θα φαίνεται διαρκώς…
-Τελικά κύριε υπουργέ είναι «ηλεκτρική» η καρέκλα σας; Υπήρξε σκέψη στο μυαλό σας να αρνηθείτε την καρέκλα στο υπουργείο Αθλητισμού;
-Δε σκέφτηκα να αρνηθώ στον Πρωθυπουργό, ίσα ίσα, ήταν μια τιμητική πρόταση και μάλιστα επαναλαμβανόμενη το Σεπτέμβριο, που σήμαινε ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ικανοποιημένος με αυτό που είχε παραχθεί το προηγούμενο διάστημα. Επομένως ούτε λεπτό δε σκέφτηκα να αρνηθώ, ίσα ίσα το αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά.
-Αισθάνεστε καμιά φορά ως Δον Κιχώτης, όπως κάποιοι σας έχουν αποκαλέσει;
-Είναι λάθος προσέγγιση αυτή, διότι ο Δον Κιχώτης δεν είχε καθαρούς στόχους, ούτε η προσπάθειά του είχε αποτελέσματα. Έχουμε βάλει τάξη σε πάρα πολλά ζητήματα, έχουμε διαχειριστεί τα ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού εν συνόλω, θεωρώ με επιτυχία σε μια περίοδο κρίσης, και έχουμε εφαρμόσει το νόμο, κάτι που ήταν το μεγάλο κενό των προηγούμενων χρόνων. Δυστυχώς το πελατειακό κράτος είχε και μία τέτοια απόληξη. Δηλαδή, να υπάρχουν νόμοι, να ψηφίζονται, αλλά να μην εφαρμόζονται. Και δεν εφαρμόζονταν γιατί υπήρχαν πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του τόπου, από ποικιλώνυμους κύκλους. Το βασικό όμως είναι ότι η ίδια η πολιτική ηγεσία βρισκόταν σε ένα συνεχές παζάρι με τους κυρίαρχους οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα, και όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε την παθογένεια που λέγεται πελατειακό κράτος. Εμείς αυτό το σπάσαμε, εφαρμόσαμε τους νόμους με δίκαιο τρόπο και έναντι όλων.
-Πρώτη φορά Αριστερά και στον Αθλητισμό. Υπάρχει Αριστερή και Δεξιά πολιτική για τον αθλητισμό;
-Βεβαίως και υπάρχει. Κατά πρώτον σε αυτό που ήδη σας περιέγραψα. Υπάρχει μία πολιτική διαφάνειας, εκδημοκρατισμού και εξυγίανσης του αθλητισμού από παθογένειες που είχαν επικρατήσει στο χώρο. Άρα διαμορφώνουμε το πεδίο του πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο αθλητισμός προς όφελος της κοινωνίας. Το δεύτερο είναι πώς διαχειριζόμαστε τα ζητήματα του επαγγελματικού αθλητισμού, και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Πώς θα περάσουμε δηλαδή στο μαζικό αθλητισμό προς όφελος της νεολαίας και της κοινωνίας, πώς θα εφαρμόσουμε προγράμματα άθλησης για όλους, και πώς θα διαμορφώσουμε τις υποδομές που θα είναι χρηστικές για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η αντίληψή μας είναι θα έλεγα καθαρά διαφορετική από μια αντίληψη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και ένα τρίτο που θέλω να πω, είναι η διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Έχουμε ήδη διατάξει ελέγχους σε ομοσπονδίες για να δούμε τι έχει γίνει -και θα ολοκληρωθούν σε όλες τις ομοσπονδίες. Δυστυχώς όπως όλα τα πράγματα, και αυτοί οι έλεγχοι καθυστερούν. Και αυτή την ώρα προσπαθούμε να δούμε ένα καλύτερο νομικό πλαίσιο για να προχωρούν οι έλεγχοι τους οποίους διατάσσει η πολιτική ηγεσία με πιο γρήγορους ρυθμούς.
-Διακόψατε μια φορά το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, στα επεισόδια της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Απέδωσε το μέτρο; Θα το ξανακάνετε αν το κρίνετε απαραίτητο;
-Το μέτρο αυτό που πήραμε απέδωσε περισσότερο από αυτά που προσδοκούσαμε, γιατί μετά τη διακοπή δεν υπήρχε κανένα επεισόδιο μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος και των αγώνων κατάταξης. Υπήρχαν κάποιες εστίες, αλλά ήταν πάρα πολύ μικρές, περιορισμένες, και μπορώ να πω δεν είχε καμία σχέση το πρωτάθλημα μετά τη διακοπή και τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό το Φεβρουάριο, με αυτό που είχαμε ζήσει πριν. Καμία σχέση. Επομένως το μέτρο απέδωσε, ήταν προληπτικό, και ήταν πυροσβεστικό διαφόρων καταστάσεων που επωάζονταν με τρομερή ταχύτητα. Εκείνη την περίοδο ως νέος Υφυπουργός Αθλητισμού βρέθηκα μπροστά σε ένα τσουνάμι βίας. Κάθε Κυριακή αιμορραγούσε η ελληνική έννομη τάξη στα γήπεδα και κανένας δεν έπαιρνε καμία πρωτοβουλία. Κανένας. Ούτε οι διοργανώτριες αρχές, ούτε κανένας άλλος παράγοντας.
Μετά βεβαιότητας σας λέω δε ότι και οι αποφάσεις που έπαιρναν τα όργανα, που έπρεπε να εποπτεύουν αυτή την κατάσταση και να λειτουργούν πυροσβεστικά, ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων και αποφάσεις διαιτητών ήταν απολύτως εμπρηστικές εκείνη την περίοδο. Αποφασίσαμε λοιπόν να διακόψουμε το πρωτάθλημα για μια αγωνιστική και να απαγορεύσουμε την είσοδο φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους για δύο αγωνιστικές. Πλέον ο νόμος μου δίνει τη δυνατότητα να διακόψω οριστικά το πρωτάθλημα και σας λέω μετά λόγου γνώσεως ότι εάν βρεθούμε μπροστά σε παρόμοιες καταστάσεις θα το κάνω. Ακριβώς γι΄ αυτό νομοθετήσαμε μια τέτοια ευχέρεια και δυνατότητα του αρμόδιου για τον Αθλητισμό υπουργού.
Όχι μόνο θα διακόψουμε για μια αγωνιστική, όχι μόνο θα απαγορεύσουμε την προσέλευση φιλάθλων στο γήπεδο, θα διακόψουμε το πρωτάθλημα. Σε αυτή την πορεία θα κινηθούμε αταλάντευτοι.
-Ειδικά για τη βία στο ποδόσφαιρο σχεδιάζετε άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες; Το οπτικά συστήματα στα γήπεδα θα λειτουργήσουν ώστε οι υπαίτιοι πράξεων βίας να ταυτοποιούνται και να συλλαμβάνονται; Η κάρτα φιλάθλου;
Κοιτάξτε εδώ χρειάζεται μια συνεργασία πολλών παραγόντων για να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Εμείς κάναμε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Κατά πρώτον εφαρμόσαμε μια νομοθεσία την οποία τη βρήκαμε και είχε ψηφιστεί από δεκαετίας: και η κάρτα φιλάθλου και το ηλεκτρονικό εισιτήριο ήταν νόμοι του κράτους, οι οποίοι υφίσταντο, αλλά κανένας δεν τους εφάρμοζε.
Το δεύτερο, εφαρμόσαμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο και πλέον ισχύει η εποπτεία των αγωνιστικών χώρων μέσω των μέσων παρακολούθησης που έχουν τοποθετηθεί. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ βασικό μέτρο που πήραμε. Όμως για να αξιοποιηθεί στο 100% θα πρέπει να υπάρχει συνέργεια των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών και των ομάδων, αλλά και της αστυνομίας. Όμως το γεγονός ότι στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας έγιναν τα επεισόδια που τελικά οδήγησαν τον διαιτητή στο να μη διεξαχθεί ο αγώνας, εξαιτίας μια θύρας στην οποία είχαν καταστραφεί από την προηγούμενη ημέρα τα τουρνικέ, μας λέει πολλά. Γιατί εάν λειτουργούσε το σύστημα από μόνο του θα απέτρεπε πολλά…
Εδώ λοιπόν θα πρέπει οι ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του κράτους και της πολιτείας. Συστήματα που έχουν πληρώσει οι ίδιες πλέον και έχουν εγκαταστήσει, θα πρέπει να λειτουργούν, για να έχουμε αποτρεπτικά αποτελέσματα και εάν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά στους αγωνιστικούς χώρους, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επεμβαίνει η αστυνομία και η πολιτεία με τη συνεργασία των ελληνικών ανωνύμων ποδοσφαιρικών εταιρειών, για να εντοπίζονται αυτοί που δημιουργούν τα επεισόδια.
Όσον αφορά την κάρτα φιλάθλων γνωρίζετε έχει δοθεί μια παράταση και θα δοθεί και μια νέα ώστε να ξεκινήσει η κάρτα φιλάθλων με τη νέα αγωνιστική περίοδο για να γίνει μια εναρμόνιση της κείμενης νομοθεσίας με κάποιες οδηγίες που μας έδωσε η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων.
-Αν οι βλάβες που υφίσταται μια ομάδα από τους οπαδούς είναι τόσες πολλές και τόσο σημαντικές, γιατί οι ομάδες δεν κάνουν κάτι για να καθαρίσουν αυτό το φαινόμενο;
-Νομίζω ότι συμβαίνουν δύο πράγματα. Κατά πρώτον ορισμένοι παράγοντες του ποδοσφαίρου θεωρούν ότι ελέγχοντας μια μερίδα των φιλάθλων μπορούν με αυτό τον τρόπο να «διαπραγματεύονται», με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Όποιοι νόμιζαν ότι θα το κάνουν και με εμάς, νομίζω ότι το έχουν καταλάβει ότι τέτοια πράγματα δεν περνάνε. Και το διαπιστώσατε αυτό όταν η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είχαμε βρεθεί βαλλόμενοι όχι μόνο από εφημερίδες που πρόσκεινται στον Ολυμπιακό, αλλά και από φιλάθλους του Ολυμπιακού, όταν ψηφίζαμε τον αθλητικό νόμο για τη βία. Είχα πει στη Βουλή ότι εκδηλώσεις απαρέσκειας προς την κυβέρνηση και το πρόσωπό μου δεν θα μας κάνουν να σταματήσουμε και να συνεχίσουμε και την προσπάθεια την οποία έχουμε οριοθετήσει. Είχα πει συγκεκριμένα για κάποια πανό που κυκλοφορούσαν τότε από αγώνα σε αγώνα του Ολυμπιακού ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί μας. Το ίδιο λέω και σήμερα που αντιδρούν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, σχετικά με τα διοικητικά μέτρα που πήρα, αλλά και τις αποφάσεις της πειθαρχικής δικαιοσύνης, όσον αφορά αυτά που έγιναν στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.
Επομένως να ξέρουν όλοι ότι εάν νομίζουν ότι θα συντηρούν έναν οπαδικό στρατό για να πιέζουν την κυβέρνηση, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ούτε θα το επιτρέψουμε σε κάθε περίπτωση. Το δεύτερο που συμβαίνει είναι το εξής: Μέχρις ενός σημείου αυτοί οι οπαδοί έχουν αυτονομηθεί και από τις ΠΑΕ. Υπάρχει δηλαδή και ένα γεγονός το οποίο δεν πρέπει να το παραβλέπουμε, ότι εκτός από τον έλεγχο που ασκούν οι ΠΑΕ σε αυτές τις μερίδες των οπαδών, ένα μέρος τους μπορεί και να έχει αυτονομηθεί.
-Ο Παναθηναϊκός παραπονείται για δύο μέτρα και δύο σταθμά στο κομμάτι των επιβαλλόμενων ποινών. Δικαίως κατά τη γνώμη σας;
-Αυτό είναι απολύτως ανακριβές και μου κάνει εντύπωση ότι αυτό που μου λέτε το λέει η υπεύθυνη ηγεσία μια ομάδας, το αναφέρουν και οι συνάδελφοί σας, οι δημοσιογράφοι. Εν πρώτοις θέλω να σας πω ότι οι αθλητικοί δικαστές οι οποίοι στελεχώνουν πλέον τα πειθαρχικά όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας εφαρμόζουν τον κανονισμό προς όλους και με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Έχουν τιμωρηθεί πάρα πολλές ομάδες με αυστηρότατες ποινές για επεισόδια τα οποία έχουν γίνει, πάρα πολλές φορές. Επίσης εγώ έχω τιμωρήσει πάρα πολλές ομάδες, σχεδόν όλες τις μεγάλες ομάδες για επεισόδια τα οποία έχουν κάνει οι οπαδοί τους. Από που προκύπτει λοιπόν αυτό ως συμπέρασμα; Αυτό είναι κάτι το οποίο εκφεύγει της πραγματικότητας και προβάλλεται προφανώς για τη δημιουργία εντυπώσεων. Διότι, σας τονίζω, ότι μέχρι τον αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, ο μόνος που δεν είχε τιμωρηθεί ήταν ο Παναθηναϊκός. Είχε τιμωρηθεί από εμένα δύο φορές ο Ολυμπιακός, είχε τιμωρηθεί δύο φορές ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Άρης στο μπάσκετ...
-Κλείσατε τη θύρα 13. Λύθηκε έτσι το πρόβλημα;
-Θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το μέτρο που πήραμε, να απαγορεύουμε την είσοδο φιλάθλων σε συγκεκριμένες θύρες δεν είναι ένα μέτρο που γεννήθηκε στο μυαλό μας, είναι ένα μέτρο που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Αν δεν κάνω λάθος την προηγούμενη αθλητική περίοδο είχε τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός από την UEFA με αποκλεισμό της θύρας 7. Άρα εφαρμόζεται κι αλλού και εφαρμόζεται με επιτυχία, διότι ο όγκος των φιλάθλων, ο οποίος συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένες θύρες, λειτουργεί από ένα σημείο και μετά ως ένας ανεξέλεγκτος όχλος. Αν αυτοί οι οπαδοί διασπαρούν σε ολόκληρο το γήπεδο και δεν λειτουργούν ως συλλογικότητα, η οποία προβαίνει κατά καιρούς σε αντιαθλητικές και βίαιες ενέργειες, τότε δεν έχουν τη δυνατότητα να πράξουν αυτά που θα έπρατταν εάν ήταν συγκεντρωμένοι σ΄ ένα συγκεκριμένο χώρο του γηπέδου. Αυτό είναι το πρώτο μέτρο το οποίο μπορεί να πάρει κάποιος.
-Μέσα στο Μάρτιο έχουμε ξανά το ντέρμπι των αιωνίων στο Καραϊσκάκη, σκέφτεστε εάν υπάρχει ανάλογη ατμόσφαιρα να αντιδράσετε με παρόμοιο τρόπο;
-Κοιτάξτε αυτό που θα κάνουμε είναι αυτό που κάναμε και στον αγώνα της Λ. Αλεξάνδρας. Θα απαγορεύσουμε την μετακίνηση των οργανωμένων φιλάθλων για να υπάρχει ισονομία, γιατί δε παίρνω άλλες αποφάσεις για τη μια ομάδα και άλλες για την άλλη. Θα τοποθετηθεί αυξημένος αριθμός παρατηρητών της ΔΕΑΒ και θα τονίσω στους διοικούντες των δύο ομάδων τις ευθύνες τους για τη διεξαγωγή του αγώνα. Εάν υπάρξει η οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, παράνομη ή έκνομη, τότε ο νόμος θα εφαρμοσθεί με αυστηρότητα όπως έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα. Ελπίζω να μη συμβεί το παραμικρό, το ελπίζω.
-Ακούμε κάθε τόσο για στημένους αγώνες και παράνομο στοιχηματισμό. Έχετε κατά νου αποτελεσματικά μέτρα για να το αντιμετωπίσετε;
-Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι ο παράνομος στοιχηματισμός δηλητηριάζει το ποδόσφαιρο και θα έλεγα ότι μειώνει σε φοβερό βαθμό την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου στα μάτια των Ελλήνων φιλάθλων. Δεν είναι όμως ένα ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Εγώ εκείνο το οποίο έκανα σε πρώτη φάση ήταν να δώσω τη δυνατότητα νομοθετικά, με το νόμο κατά της βίας, στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να επιλαμβάνεται παρόμοιων καταστάσεων, να εξετάζει τις αναφορές της συνεργαζόμενης με την UEFA εταιρείας Sportradar, σχετικά με τον εντοπισμό αγώνων που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για παράνομο στοιχηματισμό, και να παίρνει μέτρα. Υποχρεώθηκε, δηλαδή, με το νόμο η ΕΠΟ να μεταβιβάζει και σε εμένα και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αυτές τις αναφορές.
Θα σας έλεγα όμως ότι το πρόβλημα αυτό παίρνει τεράστιες διαστάσεις μέσω του διαδικτύου, διότι μπορείς να απαγορεύσεις τη συμμετοχή μιας ομάδας στο εγχώριο στοίχημα, αλλά είναι αδύνατον όπως καταλαβαίνετε να απαγορεύσεις το στοιχηματισμό και μάλιστα μέσω διαδικτύου σε μια εταιρεία η οποία κατοικοεδρεύει στην Άπω Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού, διότι εκεί πραγματικά το αποτέλεσμα θα είναι αλυσιτελές. Το πρόβλημα αυτό το έθεσα και εγώ και άλλοι υπουργοί στη Σύνοδο των υπουργών Αθλητισμού που έγινε στις Βρυξέλλες και πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την αξιοπιστία των αγώνων, όπως επίσης και ένα νομοθετικό πλαίσιο που αν διαπιστώνει τέτοιες καταστάσεις παράνομου στοιχηματισμού και ελέγχου των αποτελεσμάτων των αθλητικών συναντήσεων και των ποδοσφαιρικών αγώνων, θα επιβάλλει σοβαρές κυρώσεις.
-Η ΕΠΟ είναι σύμμαχος ή αντίπαλός σας στην προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου;
-Θέλω να σας πω ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήταν ο κύριος άξονας και ίσως η σημαντικότερη δύναμη στα ποδοσφαιρικά πράγματα της χώρας, η οποία όχι μόνο δε βοήθησε αλλά αντέδρασε με κάθε τρόπο στην ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου. Και αντέδρασε με κάθε τρόπο, γιατί ο αθλητικός νόμος που ψηφίσαμε είχε δύο ζητήματα πάρα πολύ σοβαρά, που άπτονταν των θεμάτων της ΕΠΟ. Το ένα ήταν η τοποθέτηση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα. Αντί η ΕΠΟ να μας ευχαριστεί και να επιδοκιμάζει την κυβέρνηση που πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία, αντέτεινε σθεναρά, όχι μόνο μέχρι την ψήφιση του νόμου, αλλά και μετά την ψήφιση, κι απειλούσε με “Grexit” όπως λέγανε, τότε, δηλαδή, με αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις μέσω της αποβολής της ίδιας της ΕΠΟ από την UEFA, γιατί για να αποβληθούν οι ελληνικές ομάδες πρέπει πρώτα να αποβληθεί η ΕΠΟ. Η ΕΠΟ λοιπόν καλλιεργούσε αυτό το κλίμα, κλίμα δηλαδή που θα έφερνε την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις διεθνείς συνομοσπονδίες, την UEFA και τη FIFA, ακριβώς γιατί ήθελε να ελέγχει η ίδια την πειθαρχική διαδικασία μέσω του διορισμού συνταξιούχων δικαστών και δικηγόρων στα πειθαρχικά όργανα. Και είδατε που κατέληξαν όλοι αυτοί, κατέληξαν να δίνουν απολογία στον εισαγγελέα για κακουργήματα. Ακριβώς γιατί οι αποφάσεις τους ήταν αποφάσεις προκλητικές για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Εμείς λοιπόν αντί να βρούμε σύμμαχο την ΕΠΟ σε αυτή την προσπάθεια την βρήκαμε απέναντι και μάλιστα πάση δυνάμει.
Μου έκανε αλγεινή εντύπωση επίσης το γεγονός ότι μετά την ψήφιση του νόμου και μετά την αποδοχή του νόμου από τις διεθνείς ομοσπονδίες, η ΕΠΟ προσπάθησε με μια απαράδεκτη ενέργεια να φαλκιδεύσει το νόμο προσπαθώντας να εξαιρέσει τη στελέχωση του διοικητικού δικαστηρίου από τακτικούς δικαστές. Τελικά ο νόμος εφαρμόσθηκε και ελπίζω από εδώ και στο εξής η συνεργασία της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την ΕΠΟ να είναι μια συνεργασία κανονική, όχι χωρίς διαφωνίες, αλλά να διαφωνούμε και να καταλήγουμε κάπου, όπως με όλες τις άλλες ομοσπονδίες της χώρας. Το ελπίζω.
-Η διαιτησία μπορεί, ρεαλιστικά, να γίνει αξιόπιστη;
-Για τη διαιτησία παρά το γεγονός ότι νομοθετικά δε μπορώ να επέμβω, είχα δηλώσει πρόσφατα ότι είναι πρόκληση για τη φίλαθλο κοινή γνώμη αλλά και για όσους παρακολουθούν τον αθλητισμό, διαιτητές ποδοσφαίρου να μην εφαρμόζουν κατά τον ίδιο τρόπο τον κανονισμό.
Ας προσέξουν λοιπόν γιατί είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των κανονισμών, κανένας δεν θα τους πει και κανένας δεν θα τους κατηγορήσει για ένα ανθρώπινο λάθος, αλλά όλοι θα τους στηλιτεύσουμε εάν κάτι που συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο μπροστά στα μάτια τους δεν το επισημάνουν και δεν πάρουν τα μέτρα που πρέπει.
-Το καλοκαίρι η ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι ίσως η πιο δύσκολη των τελευταίων χρόνων. Οι αθλητές παραπονούνται για δυσκολίες και ελλείψεις στην προετοιμασία τους, έχουμε δει ρεπορτάζ όλα αυτά τα χρόνια από αθλητές που αντιμετωπίζουν με ίδιες δυνάμεις τα προβλήματά τους. Προλαβαίνετε να κάνετε κάτι για να τους βοηθήσετε;
-Ειλικρινά σας λέω ότι η κατάσταση την οποία παραλάβαμε, όσον αφορά τους αγωνιστικούς χώρους -και οι αγωνιστικοί χώροι δεν είναι μόνο εκεί που γίνονται οι αγώνες αλλά και τα προπονητήρια των αθλητών- ήταν απελπιστική. Να σας πω ότι στο προπονητήριο του ΟΑΚΑ, όποτε έβρεχε γινόταν λίμνη. Στο προπονητήριο του Αγίου Κοσμά δε λειτουργούσε θέρμανση. Παραλάβαμε γήπεδα που είχε να γίνει συντήρηση στο ταρτάν -και δεν θα πάω σε επαρχιακά γήπεδα θα πάω στο ΟΑΚΑ- από το 2004.
Ήδη έχουμε χρηματοδοτήσει την επισκευή των πολύ βασικών και έχουμε διοχετεύσει ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων που παίρνουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των αγωνιστικών χώρων. Πιστεύω ότι σε αυτά τα οικονομικά πλαίσια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, έχουμε κάνει σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα του ενός έτους, το τονίζω αυτό, του ενός έτους, πράγματα τα οποία δεν έχουν γίνει εγώ δεν θα έλεγα για δεκαετίες, θα έλεγα την τελευταία εξαετία των μνημονιακών μέτρων. Διότι και εμείς διαχειριζόμαστε έναν προϋπολογισμό πάρα πολύ στενό. Και μάλιστα εμείς διαχειριζόμαστε έναν προϋπολογισμό που πλέον δεν έχουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τον ΟΠΑΠ. Διότι η προηγούμενη κυβέρνηση πώλησε τον ΟΠΑΠ και πλέον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα χρηματοδότησης του ελληνικού αθλητισμού.
-Το μοντέλο της πολιτείας παραμένει να παράγει πρωταθλητές; Για το ντόπινγκ να περιμένουμε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία;
-Θέλω να σας πω το εξής: εμείς ενθαρρύνουμε τους αθλητές μας να έχουν διακρίσεις. Θέλουμε τις διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών και τις θέλουμε γιατί ξέρουμε ότι αυτές οι διακρίσεις είναι ένα κίνητρο για τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να γίνουν υγιείς φίλαθλοι. Συγχρόνως όμως ξέρουμε ότι ο αθλητισμός κατά κύριο λόγο είναι αυτός που γίνεται στα αθλητικά σωματεία της γειτονιάς.
Και επειδή μου θέσατε το θέμα του νέου νόμου, ήδη αυτή την ώρα είναι σε διαδικασία προς τη Βουλή ο νέος νόμος καταπολέμησης φαρμακοδιέγερσης, του ντόπινγκ όπως συνηθίζουμε να λέμε, ο οποίος θα ψηφιστεί, εντός του επομένου 15θημέρου από τη Βουλή των Ελλήνων. Ήδη έχει τελειώσει η επεξεργασία του από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μετά θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια για ψήφιση. Το σημαντικότερο όμως που κάναμε για τον τόπο ποιο ήταν; Πάλι σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας και οικονομικής στενότητας, πήραμε ένα προϋπολογισμό για το ΕΣΚΑΝ, ο οποίος ήταν 50.000 ευρώ. Με 50.000 ευρώ το ΕΣΚΑΝ έκλεινε και θα χάναμε και τη διαπίστευση από τη WADA. Ξεπεράσαμε τις 200.000 ευρώ χρηματοδότηση ακριβώς για να έχουμε ένα φερέγγυο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, φορέα ελέγχου της φαρμακοδιέγερσης στη χώρα μας. Επομένως κινηθήκαμε σε δύο επίπεδα. Από τη μια να κρατήσουμε ζωντανό το ΕΣΚΑΝ, να το χρηματοδοτήσουμε και από την άλλη να δώσουμε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, απολύτως εναρμονισμένο με τους κανονισμούς της WADA, στην ελληνική αθλητική κοινότητα. Αυτά επαναλαμβάνω έχουν γίνει σε ένα χρόνο.
-Να αφήσουμε τα αθλητικά ντέρμπι και να πάμε σε ένα άλλο «ντέρμπι», αυτό του Ασφαλιστικού. Τι βλέπετε; Θα υπάρξει σύντομα συμφωνία;
-Η κυβέρνηση ήρθε και δεν έκρυψε το πρόβλημα. Είπε «θέλω να το λύσω τώρα», διότι αν δεν το έλυνε το πρόβλημα, τα ταμεία δε θα μπορούσαν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να δώσουν συντάξεις. Επομένως ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που με μία αφάνταστη ελαφρότητα -και θα έλεγα και δολιότητα- πολλές φορές δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο. Άλλος τρόπος από αυτόν που προτείνουμε δεν υπάρχει. Ο άλλος τρόπος είναι να καταρρεύσουν τα ταμεία, να τα αφήσουμε όπως είναι, να γίνουμε καλοί και εμείς σε όλους και σε λίγα χρόνια να μην υπάρχουν συντάξεις. Η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι θα ακούσει τις λογικές προτάσεις και θα εντάξει τις λογικές προτάσεις σε αυτό που λέμε «Ασφαλιστικό νομοσχέδιο».
Εύχομαι να αντιληφθούν όλοι την ευθύνη τους έναντι των επόμενων γενεών και να πράξουν αυτό που η κυβέρνηση πράττει, να αντιμετωπίσουν υπεύθυνα ένα πρόβλημα το οποίο διαγράφει 30 χρόνια ζωής και να λυθεί επιτέλους τώρα.
-Εκλέγεστε στην περιφέρεια. Πώς κρίνετε τις κινητοποιήσεις των αγροτών; Εκ των υστέρων θεωρείτε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, σήμερα φέρνει σε θέση λογοδοσίας την κυβέρνηση;
- Σε ορισμένα σημεία οι αγρότες έχουν δίκιο, για αυτό ακριβώς και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ορισμένα από τα αιτήματά τους έγιναν δεκτά. Δε μπορεί να γίνει το σύνολο των αιτημάτων τους δεκτό. Με αυτό τον τρόπο θα εξαιρεθεί μια επαγγελματική κατηγορία, εις βάρος όλων των άλλων. Όμως, λογικές προτάσεις ήδη ο πρωθυπουργός τις έκανε δεκτές, μίλησε για αφορολόγητο στα 9500 ευρώ, και παράταση της ζωής του ΟΓΑ μέχρι το 2021. Επομένως η κυβέρνηση μπορεί να ενσωματώνει λογικές προτάσεις.
Το θέμα που μου θέτετε με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι άλλο. Η κυβέρνηση εξήγγειλε ένα πρόγραμμα, το οποίο αφορούσε κατά κύριο λόγο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το ζήτημα της ανάπτυξης. Γιατί πιστεύαμε και το πιστεύουμε ότι ρίχνοντας στον Καιάδα ένα μέρος του πληθυσμού, αυτό δε λύνει το πρόβλημα. Όπως επίσης το πρόβλημα δε λύνεται με την παρατεταμένη λιτότητα. Δε σας το κρύβω ότι μέσω της διαπραγμάτευσης που έγινε με τους εταίρους από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο, πολλά από αυτά τα οποία εμείς θεωρούσαμε αυτονόητα και απολύτως λογικά δεν έγιναν δεκτά. Όμως δε σταματάμε την προσπάθεια. Μόλις προχθές η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα νομοσχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει πάρα πολλά κοινωνικά προβλήματα, ιδίως των πιο ασθενών κοινωνικών ομάδων στην πρόσβαση στην υγεία, στην περίθαλψη στην ασφάλιση, στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη. Αυτά εμείς συνεχίζουμε να νομοθετούμε καθώς πιστεύουμε ότι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο.
-Φοβάστε;
- Όχι, δε φοβάμαι. Αν φοβόμουν θα είχα συμβιβαστεί με αυτές τις καταστάσεις. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει με αίσθηση καθήκοντος και γνώμονα την ισονομία.
Αν κάποιος αισθάνεται ότι τον αδικούμε, η ελληνική δικαιοσύνη είναι εδώ για να τον ακούσει και να κρίνει και τις δικές μου αποφάσεις. Αλλά τρομοκρατία και κλίμα φόβου εμείς δεν ανεχόμαστε και με αυτά δε συμβιβαζόμαστε. Διότι όποιος φοβάται έχει ήδη χάσει ένα μεγάλο μέρος της ελευθερίας του και για μια κυβέρνηση αυτό είναι απαράδεκτο.
-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.
Keywords
εφαρμογη, επεισοδια, τουμπα, δον κιχώτης, ολυμπιακοί αγώνες, huffington post, μνημονιο, υπουργοι, τσιπρας, ολυμπιακος, παναθηναικος, επο, εσκαν, ΠΑΟΚ, ελλαδα, ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, λύση, νέα, υφίσταται, βουλη, ΑΕΚ, αρης, uefa, συγκεκριμένο, δεαβ, συμμετοχή, εταιρεία, βρυξέλλες, σθεναρά, fifa, καλοκαιρι, οακα, οπαπ, θεσσαλονικη, ογα, γνώμονα, feed, property, huffington, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αποτελεσματα, το θεμα, αθλητικα, αστυνομια, αφορολογητο, βουλη των ελληνων, γηπεδα, γνωμη, επο, ηγεσια, θεμα, θυρα 13, μπασκετ, οακα, ογα, ογκος, πλαισιο, πνευματα, προγραμμα, τα νεα, υγεια, ωρα, uefa, αγωνες, αθλητισμος, αξονας, απλα, ασφαλιστικο, ατμοσφαιρα, αυτι, βρυξέλλες, γεγονος, γενικο λογιστηριο, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, γνώμονα, δαχτυλο, δεαβ, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δοθει, δον κιχώτης, δοθηκε, εγινε, ευρω, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ενεργεια, επρεπε, επιτυχια, εσκαν, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, ισχυει, υφίσταται, υφυπουργος, κυβερνηση, κυριε, κλιμα, κρατικο, λαθος, λύση, λογο, ματια, μεμονωμενα, μπορεις, μυαλο, νομοι, νομικη, ξερετε, ομαδα, οπτικα, οφελος, οχλος, παιδια, παζαρι, παμε, ποδοσφαιρο, πεδιο, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, συντηρηση, σθεναρά, συμμετοχή, συγχρονο, συνθηματα, σχολια, τσουναμι, υγιεις, φοβερο, φορα, χειλη, χαρα, ωρες, αγωνας, δικιο, ευχερεια, fifa, huffington post, huffington, χωρα, feed, υπουργειο, κομματι, κυριακη, μια φορα, μπροστα, ομαδες, οργανα, πληροφοριες, property, θελω να, θερμανση, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βρέθηκε το μοιραίο Boeing;
- Φοιτήτριες του ΑΠΘ εκδίδονται για να καλύψουν έξοδά τους
- Χαλάει ο καιρός με βροχές, χιόνια και χαλάζι
- «Κολλημένοι» στα γραφεία τους οι περισσότεροι εργαζόμενοι
- ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΟΥΝΤΟΡ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΤΟΝ... ΣΙΛΒΑ!
- Ερασιτέχνης βρήκε τα συντρίμμια της χαμένης πτήσης
- Πολίτης αναγνώρισε το πτώμα που βρέθηκε διαμελισμένο στα σκουπίδια
- Το συγκλονιστικό σκίτσο του Αρκά για τους πρόσφυγες [εικόνα]
- Καταρρίφθηκε τουρκικό ελικόπτερο (VIDEO)
- Αναγνωρίστηκε ο άνδρας που βρέθηκε τεμαχισμένος σε εργοστάσιο ανακύκλωσης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Πώς δολοφονήθηκε ο αγιογράφος στα Πατήσια: Συνελήφθησαν οι δράστες
- Πατέρας παιδεραστής ασέλγησε στο άρρωστο παιδί του, αλλά δεν θα πάει ούτε μια μέρα φυλακή
- Κοντονής στη HuffPost Greece μετά τα επεισόδια στη Τούμπα: «Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος»
- Η απάντηση Βαρουφάκη στον Κάμερον και τον Όσμπορν
- Δεκαπέντε συλλήψεις για τα επεισόδια στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Κοντονής στη HuffPost Greece μετά τα επεισόδια στη Τούμπα: «Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος»
- Πατέρας παιδεραστής ασέλγησε στο άρρωστο παιδί του, αλλά δεν θα πάει ούτε μια μέρα φυλακή
- Πώς δολοφονήθηκε ο αγιογράφος στα Πατήσια: Συνελήφθησαν οι δράστες
- Η απάντηση Βαρουφάκη στον Κάμερον και τον Όσμπορν
- Δεκαπέντε συλλήψεις για τα επεισόδια στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός
- Υποσημειώσεις: Η δυσκολότερη παράσταση
- Google: Επέκταση του «Grow Greek Tourism Online» για το 2016. Αύξηση 19% των αναζητήσεων στο Ίντερνετ για «ταξίδι στην Ελλάδα»
- Επίθεση κατά του αρχηγείου των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη
- Από την μπίρα, μέχρι τους υαλοκαθαριστήρες: 11 εφευρέσεις για τις οποίες πρέπει να ευχαριστούμε τις γυναίκες
- Τσίπρας: Ζητούμε κυρώσεις για όσους δεν σεβαστούν την ευρωπαϊκή συνθήκη αλληλεγγύης. Ο πολιτισμός κάποιων είναι διαφορετικός
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε πρωτοβουλία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες συμπράττει η ΕΡΤ Ορεστιάδας
- Προσφυγόπουλο γεννήθηκε σε ελικόπτερο
- Μίκης Θεοδωράκης: Ένας έφηβος 90+ χρόνων
- Άφαντος ο δράστης της δολοφονίας "Τσικίτο"
- Σοκ! Φοιτητής κρεμάστηκε μέσα στο Πολυτεχνείο
- Φουλ ερωτευμένοι Katy Perry και Orlando Bloom
- Ιρλανδία: Δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία ο κυβερνητικός συνασπισμός
- Χαρίτσης: Διασφαλισμένη η χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013
- Τσακαλώτος: Πιέζουν πολλοί παίκτες για να κλείσει η αξιολόγηση