«Κόντρα» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη συζήτηση του ν/σ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Με την διαδικασία του επείγοντος, άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με στόχο να ολοκληρωθεί αύριο η ψήφιση του.

Η κυβερνητική πλειοψηφία υπεραμύνεται του νομοσχεδίου, διαβεβαιώνοντας ότι διασφαλίζεται, τόσο η ενεργειακή κάλυψη της χώρας, όσο και οι χαμηλές τιμές προς τους καταναλωτές, αλλά και οι θέσεις εργασίας - ενώ η αντιπολίτευση

κατηγορεί την κυβέρνηση για ξεπούλημα και διάλυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Σταθάκης: Η ΔΕΗ δεν πουλά τα ασημικά της

«Το νομοσχέδιο αυτό συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της ΕΕ, αποδεσμεύει τη χώρα από την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διασφαλίζει διάφανη διαδικασία δημοπρασίας, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνονται ισχυρά εργασιακά δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και συμπλήρωσε: «Η ΔΕΗ δεν πουλά τα ασημικά της και δεν καταστρέφεται».

Ο κ. Σταθάκης επιτέθηκε ιδιαίτερα στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι επέμεινε να ψηφίσει το νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», που προέβλεπε οριζόντια ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης και πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

«Η πολιτική της ΝΔ ήταν ένα πακέτο μέτρων που προέβλεπε καμία ΔΕΗ. Η δική μας κυβέρνηση λοιπόν, κατήργησε ευθέως ένα πλήρες σχέδιο της ΝΔ με το οποίο δεν έμενε καμία ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανταποκρινόμενος σε σχετικές εισηγήσεις βουλευτών αλλά και φορέων, προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές του νομοσχεδίου, αυξάνοντας στο 1,4% (από 1,2%), το τοπικό λιγνιτικό τέλος που θα αποδίδεται στις Περιφέρειες από την περιβαλλοντική επιβάρυνση των μονάδων. Ταυτόχρονα, έκανε δεκτή τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Μπαλωμενάκη και Ευαγγελίας Βαγιωνάκη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα «για λόγους κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών, η μετακίνηση προσωπικού από τις ήδη υφιστάμενες θυγατρικές της ΔΕΗ Α.Ε. προς τη ΔΕΗ Α.Ε., μετά από αίτηση του εργαζόμενου και αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΗ Α.Ε. και της αντίστοιχης θυγατρικής εταιρίας».

Δένδιας: Δεν κατατέθηκε αξιόπιστο σχέδιο για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ

Επίθεση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας τον ότι αντί να καταθέσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, αρκέστηκε σε ένα κοινοβουλευτικό λόγο κενού περιεχομένου.

«Οφείλατε να μας παρουσιάσετε ένα συνολικό σχεδιασμό για τα ενεργειακά της χώρας. Αντ′ αυτού ακούσαμε μια μικρόψυχη αντιδικία με το παρελθόν. Η ανάγκη να αποδείξετε ότι αυτό ήταν «αμαρτωλό» και ότι εσείς «εξαγνίζεσθε». Αυτός δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων. Ούτε η αποσπασματική επίκληση της χρηματιστηριακής πορείας της μετοχής», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Υπάρχει ή δεν υπάρχει αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ; Υπάρχει οποιοσδήποτε που πιστεύει ότι η ΔΕΗ είναι σε ασφαλή ύδατα και δεν κινδυνεύει; Ούτε ο πρόεδρος της εταιρείας που εσείς έχετε διορίσει δεν το ισχυρίστηκε αυτό, προσερχόμενος χθες στην επιτροπή της Βουλής».

«Με ιδεατές πραγματικότητες δεν αντιμετωπίζουμε την κατάσταση στη ΔΕΗ σήμερα. Είχατε την ευκαιρία να παρουσιάσετε, έστω κατά τη φάση αποχώρησης της κυβέρνησης, ένα όραμα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Απωλέσατε αυτήν την ευκαιρία ασχολούμενος με τη μικροπολιτική κριτική του παρελθόντος. Δεν θα έχετε πολλές ακόμη», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Εισηγητές

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση άκουσε την αγωνία των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών και θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές, ενώ μίλησε για ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τη μετά λιγνιτική περίοδο. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κλέψει το πρόγραμμα της για τις ιδιωτικοποιήσεις, που με το πρόσχημα της απελευθέρωσης της αγοράς οδήγησαν σε μονοπώλιο, όπως έγινε με την Ολυμπιακή και το άνοιγμα της ακτοπλοϊας με την κατάργηση του καμποτάζ.

«Δεν είμαστε ίδιοι. Ακόμα και αν αναγκαζόμαστε από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να πάρουμε μέτρα για να σταματήσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη, εμείς προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις, και για τους εργαζομένους, και για τις τοπικές κοινωνίες, και για τη χώρα, δημιουργώντας αναπτυξιακές προοπτικές», επεσήμανε ο κ. Καματερός.

«Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναδεικνύει το μέγεθος μιας μεγάλης πολιτικής απάτης. Δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε στην ολομέλεια από την κυβέρνηση να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που καμία σχέση δεν έχει με όσα προεκλογικά υποσχέθηκε», αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Σκρέκας και πρόσθεσε: «Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας μοίραζε φυλακές, απειλούσε με παραπομπή αυτών που θα υπογράψουν τη πώληση της ΔΕΗ, μίλαγε για εθνικό έγκλημα και υποσχόταν ότι θα επαναφέρει το δημόσιο έλεγχό της κατά 100%. Όμως έχετε κοντή μνήμη και ψηφίζετε ανάποδα από αυτά που λέγατε».

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ακόμα, ότι επί της σημερινής κυβέρνησης, τα τρία τελευταία χρόνια η ΔΕΗ έχασε το πιο ακριβό περιουσιακό της στοιχείο - τον ΑΔΜΗΕ - ενώ αύξησε κατά δύο δισ. ευρώ επιπλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη της και μειώθηκε κατά 80% η χρηματιστηριακή της αξία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα