Κορονοϊός- Όμικρον: Λιγότερο ευαίσθητα τα rapid test- Εκτίμηση πως όσοι νοσούν προστατεύονται και από τη Δέλτα

Τα rapid test δείχνουν να μην είναι τόσο ευαίσθητα στον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον και γι’ αυτό αν έχουμε κάποια συμπτώματα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό, είπε στον ΑΝΤ1 ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος- σημειώνοντας πως τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ο χρόνος νοσηλείας για όσους ασθενούν με αυτήν

είναι μικρότερος από αυτόν που χρειαζόταν για την παραλλαγή Δέλτα.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι φαίνεται πως όταν κάποιος ασθενήσει από την Όμικρον είναι προστατευμένος και έναντι της Δέλτα, αλλά ένα στοιχείο που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι πόσοι από τους υγειονομικούς θα προσβληθούν και δεν θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Από πλευράς του ο παθολόγος λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος παρατήρησε πως ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων για την παραλλαγή Όμικρον. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διασπορά της είναι ταχύτατη κι ότι η Τρίτη δόση του εμβολίου μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση, αλλά είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και πλήρως εμβολιασμένοι. Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι είναι ιλιγγιώδη και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 τη μέρα, αλλά το θετικό είναι ότι δεν επιβαρύνουν το ΕΣΥ ανάλογα με τον αριθμό τους.

Προέβλεψε δε πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γώγος είπε ότι η πανδημία είναι δυναμική και καθώς τα δεδομένα αλλάζουν θα πρέπει να επανεκτιμηθούν κάποια πράγματα όπως το πρωτόκολλο λειτουργία των σχολείων.

Ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός- ερευνητής στις ΗΠΑ, σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως η Όμικρον θα «σαρώσει» τους ανεμβολίαστους. «Το τσουνάμι τώρα αρχίζει. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», τόνισε ο κ. Παυλάκης, χαρακτηρίζοντας τοξικό να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία. Όπως ανέφερε ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσουν. 

Για το τι πρέπει να κάνουμε ο κ. Παυλάκης είπε ότι χρειάζεται μαζικός εμβολιασμός ολοένα και υποχρεωτικός για να σταματήσει η πανδημία. Κατά τον ίδιο η χώρα μας θα μπορούσε να αποφύγει το τσουνάμι, εάν είχαμε πάρει μέτρα από το φθινόπωρο, ενώ εκτίμησε πως «εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Τα τατουάζ κινδυνεύουν με «άδοξο τέλος» στην ΕυρώπηΧ-59: Το πειραματικό «αθόρυβο» υπερηχητικό αεροπλάνο της NASA εθεάθη σε δρόμοΑπαγωγή 40χρονου επιχειρηματία από το Ντράφι: Ο στόχος και τα προβλήματα
Keywords
Τυχαία Θέματα