Κορονοϊός: 4.108 νέα κρούσματα και 76 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Στα 4.108 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή, με 76 νέους θανάτους. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 590.

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.313 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 65 έτη, και το 60.8% εξ αυτών είναι άνδρες. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται

διασωληνωμένοι, 490 (83.05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 100 (16.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές1 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 385 (ημερήσια μεταβολή -14.82%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του
επταημέρου είναι 433 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από το σύνολο των 4.108 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 15 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πανδημία, με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό την Πέμπτη να τίθενται σε ισχύ από Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Νέα μέτρα: Τι αλλαγές έρχονται από τη Δευτέρα

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει το ενδεχόμενο lockdown: Μιλώντας στο Mega, ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι «δεν μυρίζει lockdown, το ξεκαθάρισε και ο υπουργός Υγείας ότι δε θα πάμε σε lockdown. Ο καλύτερος τρόπος για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας απέναντι στην πανδημία είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε μια πίεση στο σύστημα υγείας που μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη». 

Όπως πρόσθεσε, «οι δείκτες που μας ανησυχούν περισσότερο είναι οι νοσηλείες και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Παρακολουθούμε την κατάσταση, ενισχύεται το ΕΣΥ, ενισχύεται και από τον ιδιωτικό τομέα με την επίταξη υπηρεσιών. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση αλλά είναι διαχειρίσιμη», ενώ συμπλήρωσε πως «διορθωτικές κινήσεις ή μέτρα μέχρι τις γιορτές, χωρίς να συζητάμε για lockdown, μπορεί να υπάρξουν. Αλλά δε θα υπάρξουν γενικευμένα μέτρα lockdown». Η πανδημία είναι εδώ και δε θα φύγει με μαγικό τρόπο. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και όπου εξωτερικά υπάρχει συνωστισμός», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Σημειώνεται πως ο ίδιος το Σάββατο δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως «η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει lockdown, γιατί έχει και αυτό τις δικές του παρενέργειες. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε lockdown», προσθέτοντας πως «από την επόμενη χρονιά ο στόχος είναι ο κορονοϊός να εξελιχθεί σε μια ”βαριά γρίπη”. Είναι σημαντικό ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης έχουμε καταφέρει να έχουμε ανοιχτά και την οικονομία και την κοινωνία και αυτό είναι σημαντικό. Γιατί το lockdown έχει αντίκτυπο και στην υγεία».

Στο σκεπτικό της κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή των νέων μέτρων αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού απαγορευτικού στη χώρα και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

«Τα μέτρα λαμβάνονται γιατί πρέπει να βάλουμε ένα φραγμό στην εξάπλωση της πανδημίας και να μην φτάσουμε στην κατάσταση που επικρατεί στην Β.Ευρώπη και να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Εξήγησε δε ότι τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν έχουν ως σκοπό τόσο τη δική τους προστασία όσο και των υπολοίπων.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου γενικού απαγορευτικού στη χώρα, ο υπουργός το απέκλεισε εκ νέου, παραθέτοντας δύο βασικούς λόγους: «Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να το επιβάλουμε διότι το 75% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί. … Επίσης, έχουμε δώσει τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και πλέον δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα. Όπως και η Ευρώπη δεν ανοίγει την κάνουλα για να δώσει λεφτά λόγω του πληθωρισμού. Η ιδέα να κάνεις lockdown χωρίς να ενισχύσεις οικονομικά τις επιχειρήσεις είναι σαν να της οδηγείς στη χρεοκοπία. Άρα να ξεχάσουμε αυτό το σενάριο».

Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους, «στο βαθμό που μπορεί αυτοί να επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας» όπως είπε.

Διαδηλώσεις στην Ευρώπη

Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη, και πολλές χώρες της ηπείρου παίρνουν εκ νέου αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, αυξάνονται οι αντιδράσεις αλλά και τα επεισόδια. 

Στην Ολλανδία, διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες και πέτρες κατά της αστυνομίας και πυρπόλησαν ποδήλατα στη Χάγη το Σάββατο, ένα βράδυ αφότου οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, στο Ρότερνταμ έγιναν βίαιες και η αστυνομία άνοιξε πυρ. Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους στην Αυστρία, την Κροατία και την Ιταλία.

Πολλές κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο επιβάλλουν νέους περιορισμούς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες μολύνσεις. Ορισμένες χώρες ανέφεραν πρόσφατα ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων ρεκόρ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Κοσμικό αίνιγμα: Αστρονόμοι εντόπισαν μυστηριώδες γιγαντιαίο «φράγμα» στο κέντρο του ΓαλαξίαΤσενγκίζ Ακτάρ: Το μετέωρο βήμα του Ερντογάν και το αβέβαιο μέλλον της ΤουρκίαςΟ λαβύρινθος του Ερντογάν
Keywords
Τυχαία Θέματα