Κορονοϊός: 58 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο - Τα 34 «εισαγόμενα»

Πενήντα οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας μετά το άνοιγμα των συνόρων.

Τα 28 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 6 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 8 κρούσματα δηλώθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 7 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

3 στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου, 2 στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, και από 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, στην περιφερειακή ενότητα Αρτας και στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.883, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες Εξ αυτών, τα 1.042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών - 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω ενώ 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα - 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μέχρι σήμερα έχουν συνολικά ελεγχθεί 386.307 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6.041 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό. Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 42.002 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 88 (0.2%) βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Πρώτο κρούσμα και στην Πάρο

Το πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού στην Πάρο ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για Ελληνίδα, με ιδιόκτητη κατοικία στο νησί. Για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς αλλά και το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Μυτιλήνη: Εκλεισε κέντρο υγείας μετά από επίσκεψη ασθενών με κορονοϊό

Την ίδια ώρα, έκλεισε το κέντρο υγείας της Καλλονής με αφορμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοιού που προέκυψαν στο δήμο Δυτικής Λέσβου.

Η υγειονομική μονάδα θα παραμείνει κλειστή από το βράδυ της Τρίτης στις 22:00 έως το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουλίου 2020 και ώρα 08:00 με απόφαση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, γιατί κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθεί απολύμανση των χώρων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι σε εξέλιξη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών των τριών φορέων του ιού, που απομονώνονται και τίθενται υπό την επιτήρηση της αρμόδιας επιτροπής Λοιμώξεων του κέντρου υγείας Καλλονής και του ΕΟΔΥ, ενώ περίπου πέντε άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι τρεις νοσήσαντες, έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Από την Τετάρτη θα λειτουργήσει προσωρινός χώρος - ιατρείο απολύτως επειγόντων περιστατικών, που αφορούν κίνδυνο ζωής, σε κεντρικό σημείο στην πλατεία Καλλονής. Οι πολίτες για επείγοντα περιστατικά μπορούν να απευθύνονται στο 166 (ΕΚΑΒ).

Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, από χωριό της κεντρικής Λέσβου διαγνώστηκαν τρεις ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό την Τρίτη. Ενας 85χρονος που είχε μεταφερθεί με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, εμφανίστηκε θετικός στη νόσο covid-19. Αρχικά είχε μεταφερθεί στο κέντρο υγείας Καλλονής χωρίς μέτρα προφύλαξης και από εκεί στάλθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται. Αυτή είναι και η αιτία που έκλεισε το κέντρο υγείας, προκειμένου να απολυμανθεί. Θετικά όμως ήταν και τα δείγματα που λήφθηκαν από το γιο του αλλά και από τον εγγονό του. Ο μεν γιος του ηλικιωμένου είναι ασυμπτωματικός, ο δε εγγονός του αντιμετωπίζει χαμηλό πυρετό εδώ και 10 μέρες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μέλη της οικογένειας φιλοξένησαν επισκέπτες στο νησί από την βόρειο Ελλάδα.

Κικίλιας: «Plan b με τοπικά lockdown»

Ξέραμε όλοι, και εμείς και οι επιστήμονές μας και οι ειδικοί, ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε μία μερική αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό ήταν γνωστό, είναι προφανές, τόνισε το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα ο υπουργός Υγειάς, Βασίλης Κικίλιας.

«Από την άλλη, καταλαβαίνουν όλοι ότι με πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο τουρισμός. Αυτό έχει διαφορά από το δεύτερο κύμα. Επαναλαμβάνω ότι εξαρτάται από εμάς, από την ατομική μας συμπεριφορά, από τους κανόνες της δημόσιας υγείας, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση. Απαγορεύσαμε τα πανηγύρια. Είναι η φύση του event αυτού τέτοια...» τόνισε ο υπουργός Υγείας που συμπλήρωσε: «Να μην κλειστεί κανένας μέσα. Να χαρούμε τη χώρα μας, τις ομορφιές, τις θάλασσές της. Να κάνουμε το μπάνιο μας, αλλά να αποφύγουμε το συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι»

Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για μια ακόμη φορά για τήρηση των φυσικών αποστάσεων, μάσκα στους εσωτερικούς χώρους όταν πρέπει και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κανόνες υγιεινής και αντισηπτικά στα χέρια, όχι πάρα πολύς κόσμος σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούμε να προστατευθούμε και ειδικά μίλησε για τις ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται διπλή και τριπλή προσοχή, όπως είπε. Αν τηρηθούν όλα αυτά όπως ανέφερε «προφανώς έχουμε υπερπολλαπλάσιες πιθανότητες να τα πάμε καλά και αυτή τη δεύτερη φορά, εάν και εφόσον έχουμε δεύτερο κύμα».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown και έκανε λόγο για δεύτερο πλάνο: «ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Eχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε».

Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα, τόνισε και κατέληξε: «Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της Πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα».

Εισήγηση για μάσκα υποχρεωτικά σε κλειστούς χώρους

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να εισηγηθεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, κατά τη διάρκεια σύσκεψης την Τρίτη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επαναφοράς του συγκεκριμένου μέτρου, ενώ έκανε λόγο και για αυστηροποίηση των μέτρων για τους Ελληνες πολίτες που μπαίνουν στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα μας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Τα πρώτα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από κορονοϊό στην Ελλάδα Περισσότερα από 215.000 κρούσματα για μια ακόμη μέρα ενώ ο φόβος και τα μέτρα όλο και επιστρέφουν Η Μέρκελ θέλει αλληλεγγύη στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού

Keywords
Τυχαία Θέματα