Δέκα μαθήματα από την Ασία για το πώς να επιβιώσουμε εν μέσω κορονοϊού

Από τότε που ξέσπασε η επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και τώρα απειλεί να γίνει παγκόσμια πανδημία.

Ο ιός, επίσημα γνωστός ως Covid-19, έχει μολύνει περισσότερους από 90.000 ανθρώπους παγκοσμίως και έχει σκοτώσει πάνω από 3.000. Παρόλο που η πλειοψηφία των περιπτώσεων και των θανάτων παραμένουν στην Κίνα, αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει κρούσματα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι χώρες προσπαθούν τώρα να περιορίσουν τον ιό, επιβάλλοντας ταξιδιωτικούς περιορισμούς και υποχρεωτική απομόνωση

των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Καθώς η Ασία εξακολουθεί να αγωνίζεται με τον αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων, ακολουθούν δέκα μαθήματα - καλά και κακά - από την περιοχή, για το πώς να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία κορονοϊού.

Οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τον κορονοϊό

Νέες πληροφορίες για τον ιό πρέπει να είναι προσβάσιμες στο κοινό ώστε να ενημερωθούν για τους κινδύνους και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, χωρίς να προκληθεί πανικός.

Η Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, στέλνει καθημερινές ενημερώσεις σχετικά με τα νέα κρούσματα, πόσοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και πόσοι βρίσκονται στα νοσοκομεία.

Και στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει επιθετικές εκστρατείες ενημέρωσης για το τι γίνεται και τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες, μοιράζοντας αφίσες σε όλη την πόλη, με τηλεοπτικές διαφημίσεις και πολλά άλλα.

Η έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε αβάσιμες φήμες. Η σωστή πληροφόρηση για τον ιό συμβάλλει στην μείωση της υστερίας και δίνει σε άλλες χώρες χρήσιμες πληροφορίες για την κατανόηση της εξάπλωσης του ιού.

Κοινωνική αποστασιοποίηση

Ο ιός εξαπλώνεται όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε στενή φυσική επαφή - έτσι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. Για το σκοπό αυτό, χώρες της Ασίας έκλεισαν σχολεία, ακύρωσαν δημόσιες συγκεντρώσεις όπως οι εορταστικές εκδηλώσεις, έκλεισαν δημόσιους χώρους όπως οι πισίνες και παρότρυναν τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι.

Στην Κίνα, περισσότεροι από 780 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας - εξακολουθούν να υπόκεινται σε κάποια μορφή ταξιδιωτικών περιορισμών για να αποφευχθεί η επαφή με άλλους ανθρώπους.

Η προετοιμασία είναι το παν

Οι αρχές μπορούν να προετοιμαστούν για μια επιδημία πριν ακόμη ο ιός προσβάλει μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Τον Ιανουάριο, καθώς κατέστη σαφές ότι ο ιός εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στην Ασία, πολλές χώρες ήταν ήδη έτοιμες με την δημιουργία κέντρων καραντίνας, την παραγγελία περισσότερων ιατρικών προμηθειών και τη διοργάνωση κυβερνητικών επιτροπών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Διαγνωστείτε έγκαιρα

Οι χώρες μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν την πρώιμη διάγνωση σε όλες τις τοπικές περιοχές για να εντοπίζουν γρήγορα ένα νέο κρούσμα. Η Νότια Κορέα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα: το Υπουργείο Υγείας έχει φτιάξει μια ειδική εφαρμογή στην οποία καλούν τους πολίτες να ελέγχουν καθημερινά τα συμπτώματά τους και να ενημερώνουν τους υπαλλήλους υγείας αν το κρίνουν απαραίτητο.

Ακολουθείστε καλές πρακτικές υγιεινής

Η πλύση των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, η κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και η προσοχή στις επιφάνειες που αγγίζετε μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Οι χώρες της Ασίας ξεκίνησαν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, με τις κυβερνήσεις να δίνουν συμβουλές για το πώς οι πολίτες μπορούν να διατηρήσουν μια καλή υγιεινή.

Σε πόλεις όπως το Χονγκ Κονγκ, οι άνθρωποι φοράνε γάντια όταν βγαίνουν έξω και χρησιμοποιούν μαντηλάκια με οινόπνευμα για τον τακτικό καθαρισμό επιφανειών.

Προσφέρετε στους εργαζόμενους ευέλικτα ωράρια εργασίας

Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία εργάζονται από το σπίτι ή εργάζονται πιο ευέλικτες ώρες. Ορισμένες εταιρείες έχουν στείλει όλους τους μη βασικούς εργαζόμενους στο σπίτι, ενώ άλλες έχουν δημιουργήσει ομάδες εργαζομένων οι οποίες έρχονται εναλλάξ στο γραφείο.

Μην κάνετε άσκοπες αγορές μέσα στον πανικό σας

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Φεβρουάριος σηματοδοτήθηκε από πανικόβλητους πολίτες που έτρεχαν να κάνουν αγορές φοβούμενοι ότι θα κλείσουν τα σύνορα και δεν θα έχουν τις αναγκαίες προμήθειες.Το CNN μίλησε με δύο μεγάλα σούπερ μάρκετ του Χονγκ Κονγκ, δύο ναυτιλιακές εταιρείες και δύο φορείς εμπορευματοκιβωτίων, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξε καμία έλλειψη ή διακοπή του εφοδιασμού.

Μην φοβάστε τα κατοικίδια ζώα σας

Ένας σκύλος στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε θετικό στις εξετάσεις για κορονοϊό, διαδίδοντας ψεύτικες φήμες ότι τα ζώα μπορούν να μολυνθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν στους ιδιοκτήτες τους.

«Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι τα σκυλιά δεν αποτελούν παραπάνω κίνδυνο από οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια στην μετάδοση του ιού» γράφει η Σίλα Μακλάντ, ιδρύτρια του φιλανθρωπικού ιδρύματος προστασίας των ζώων.

Οι ασθενείς δεν πρέπει να στιγματίζονται

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, έτσι και ο φόβος, η παράνοια και οι διακρίσεις.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει κατά του στιγματισμού των ασθενών: για παράδειγμα, οι καραντίνες είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού, οπότε οι ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία υπήρξε σημαντική αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων απέναντι σε ανθρώπους που προέρχονται από την Κίνα ή την Ανατολική Ασία.

Και τέλος - μην πανικοβληθείτε

Αν και η κατάλληλη προετοιμασία για τον ίο είναι απαραίτητη, είναι εξίσου σημαντικό να μην πανικοβληθείτε.

Με βάση τα τρέχοντα διαθέσιμα δεδομένα, ο ιός έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 2% - υψηλότερο από τη γρίπη, το οποίο είναι περίπου 0,1%, αλλά πολύ χαμηλότερο από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο ή SARS (9,6%) και το MERS , Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (35%).

Για πολλούς ανθρώπους, τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια με ενός κοινού κρυολογήματος και μπορεί να εξαφανιστούν από μόνα τους.

Στην Κίνα, περισσότερο από τις μισές περιπτώσεις έχουν αναρρώσει και έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο - 47.204 από 80.151 περιπτώσεις, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας.

*Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 210.52.12.054.

Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: CNN

Διαβάστε επίσης... Ενας σκύλος στο Χονγκ Κονγκ είναι η πρώτη περίπτωση μετάδοσης κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο 21 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα - Συνολικά 31 οι ασθενείς Κορονοϊός: Κρίσιμα 24ωρα στην Ιταλία με 107 νεκρούς-Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον
Keywords
Τυχαία Θέματα