Κορονοϊός: Επέκταση του 4ου κύματος, 35.000 ενεργά κρούσματα - Γκάγκα: Κανένας διασωληνωμένος δεν είναι σε ράντζο

Δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης για τον κορονοϊό, τονίζοντας πως υπήρξε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, και ότι η διασπορά τους είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν, και ειδκά στις έγκυες.

Ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι. Στην 4η ΥΠΕ,

νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι. Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς κανένα σύστημα διεθνώς δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες, τόνισε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε Αττική και Θεσσαλονίκη και ότι σε κάποιες περιοχές τής χώρας η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500%.

Αναφερόμενη στους θανάτους, είπε ότι «αυτοί αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», αλλά εξήγησε ότι και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι.

Όπως είπε η ίδια, πάνω από 80% με 90% όσων νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στην δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο», διευκρινίζοντας ότι κάποιοι νοσηλεύονται σε χώρους χειρουργείων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτούς. Επίσης επισήμανε ότι η χώρα διαθέτει πλέον περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ και περισσότερα κρεβάτια ΜΕθ για Covid ασθενείς, απ’ ότι πριν από την πανδημία. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μπορούμε να μετατρέψουμε κι άλλες κλίνες σε κλίνες για COVID ασθενείς», αλλά διερωτήθηκε τι θα γίνει με τα περιστατικά κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και άλλων σοβαρών επειγόντων περιστατικών.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που αφορούσαν τα φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναμένονται και στη χώρα μας, είπε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κάποια από αυτά αλλά δεν θα έχουμε 100.000 φάρμακα αλλά 10.000 φάρμακα, την ώρα που έχουμε 6.800 νέα κρούσματα την ημέρα». Δυστυχώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει παραγωγή φαρμάκων διεθνώς τέτοια για να αντιμετωπίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα.

Από πλευράς της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως στη χώρα παρατηρείται σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου. Σημείωσε ότι το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί και ότι είναι εμφανής η επέκταση του 4ου κύματος, τα ενεργά κρούσματα είναι 35.000, και σημαντική η πίεση στο σύστημα υγείας με αύξηση εισαγωγών κατά 35%.

Όπως είπε η κ.Παπαευαγγέλου δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στους φοιτητές, αλλά έχουμε αύξηση μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους. Οι ηλικίες 35-55 ετών αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων.

Μίλησε για τήρηση των μέτρων προστασίας και αυξημένο testing στους ανεμβολίαστους, για την προστασία από την χορήγηση της τρίτης δόσης και απηύθυνε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν.

Αναφερόμενη στην αναμνηστική δόση, υπογράμμισε πως επεκτάθηκε η σύσταση για όλους τους ενήλικες, ενώ τόνισε ότι ο εμβολιασμός των εγκύων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και απαραίτητος. Το κεντρικό μήνυμα, σημείωσε, είναι ότι η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη σε ασθενείς με ολοκληρωμένο εμβολιασμό.

Σταθεροποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά επιδείνωση στην Ευρώπη παρουσιάζει η πανδημία, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Απευθύνοντας έκκληση ειδικά στους ηλικιωμένους για εμβολιασμό, ανέφερε από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί σε παγκόσμια βάση 248 εκατομμύρια μολύνσεις και πάνω από 5 εκατομμύρια θάνατοι.

Επίσης δήλωσε πως στην Ευρώπη τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν αυξηθεί κατά 8% οι μολύνσεις και 10% οι θάνατοι, ενώ από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 31 εξ αυτών παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση και μόλις 8 βελτίωση.

Ακολούθως τόνισε ότι στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά οι 35% οι διαγνώσεις και κατά 19% οι θάνατοι, ενώ αυξήθηκαν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 15%.

Τέλος, είπε πως έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα 63 εκατομμύρια self test, τα οποία χρησιμοποίησαν 4,8 εκατομμύρια πολίτες και προέκυψαν 141.000 θετικές διαγνώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Πόσην ώρα μπορεί να μείνει ο σκύλος μας μόνος; Η απάντηση θα μας εκπλήξειΕξι λόγοι που μετά το φαγητό νιώθουμε υπνηλία και φούσκωμαΕνας στους επτά Ευρωπαίους ακούει «βουητά» στα αφτιά του, ενώ στην Ελλάδα το 16%
Keywords
Τυχαία Θέματα