Κορονοϊός: Οι νέοι κινδυνεύουν εξίσου με επιπλοκές και σοβαρή οργανική ζημιά

Οι νεότεροι ενήλικες που εισάγονται στο νοσοκομείο με κορονοϊό είναι σχεδόν εξίσου πιθανό να υποφέρουν από επιπλοκές όσο εκείνοι άνω των 50 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τέσσερις στους δέκα ηλικίας μεταξύ 19 και 49 ετών ανέπτυξαν προβλήματα στα νεφρά, τους πνεύμονες ή άλλα όργανα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Η έρευνα εξέτασε 73.197 ενήλικες όλων των ηλικιών σε 302 νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πρώτο κύμα της Covid το 2020.

«Δεν είναι απλώς μια ασθένεια των ηλικιωμένων και αδύναμων», δήλωσε ο

καθηγητής Καλούμ Σεμπλ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«Τα δεδομένα ενισχύουν το γεγονός ότι η Covid δεν είναι γρίπη και βλέπουμε ακόμη και νεαρούς ενήλικες να εισέρχονται στο νοσοκομείο με σημαντικές επιπλοκές, μερικές από τις οποίες θα απαιτήσουν περαιτέρω παρακολούθηση και ενδεχομένως περαιτέρω θεραπεία στο μέλλον» εξήγησε.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές σε επτά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας και τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, εξέτασε τον αριθμό των «επιπλοκών» σε εκείνους που χρειάζονται νοσοκομειακή θεραπεία για την Covid-19.

Συνολικά, περίπου οι μισοί από τους ενήλικες ασθενείς υπέστησαν τουλάχιστον μία επιπλοκή κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Η πιο συχνή ήταν νεφρική βλάβη, ακολουθούμενη από πνευμονικές και καρδιακές βλάβες.

Τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στα άτομα άνω των 50 ετών, με το 51% να αναφέρει τουλάχιστον ένα πρόβλημα. Αλλά ήταν επίσης «πολύ συχνές» οι επιπλοκές σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Περίπου το 37% των ατόμων ηλικίας 30 έως 39 ετών και το 44% των ασθενών ηλικίας 40 έως 49 ετών είχαν τουλάχιστον μία επιπλοκή που καταγράφηκε από νοσηλευτές και φοιτητές ιατρικής που συμμετείχαν στη μελέτη.

Οι γιατροί δεν είναι ακόμη σίγουροι πώς μια σοβαρή ασθένεια από κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανα, αλλά πιστεύεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη απόκριση και να τραυματίσει υγιή ιστό.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, διαπίστωσε ότι εκείνοι με προϋπάρχουσες παθήσεις είναι πιο πιθανό να αναφέρουν επιπλοκές, αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλός ακόμη και σε νεαρά, υγιή άτομα.

Η έρευνα έδειξε ότι το 13% των νεαρών, ηλικίας 19 έως 29 ετών, και το 17% των ατόμων ηλικίας 30 έως 39 ετών που νοσηλεύτηκαν με Covid δεν μπόρεσαν να φροντίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους μετά το εξιτήριο και έπρεπε να βασίζονται σε φίλους και την οικογένειά τους,

Η ηλικία, ωστόσο, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για τον προσδιορισμό μιας σοβαρής μόλυνσης από Covid.

Από τα 406.687 άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με την ασθένεια στην Αγγλία από την έναρξη της πανδημίας, το 62% ήταν άνω των 65 ετών.

Οι υπόλοιποι 155.866 που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη από τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν κάτω των 65 ετών.

Η έρευνα διεξήχθη στο πρώτο κύμα της πανδημίας μεταξύ 17 Ιανουαρίου και 4 Αυγούστου 2020 - προτού διατεθούν εμβόλια και εντοπιστούν νέες παραλλαγές του ιού.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν πιο σοβαρά συμπτώματα κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο είχαν και περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

(Με πληροφορίες από BBC)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΙνδονησία, το νέο επίκεντρο του κορονοϊού στην ΑσίαΟλυμπιακοί Αγώνες - Τόκιο 2020: Θετικά στον COVID-19 τρία μέλη της ελληνικής αποστολήςΜε κορονοϊό ο Γ.Μώραλης: «Λόγω του εμβολιασμού, μοιάζει σαν ένα μικρό κρύωμα»
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός,koronoios