Κορονοϊός: Τι λένε Έλληνες επιστήμονες για την έξαρση και το lockdown στη Σαγκάη

Διεθνή ανησυχία προκαλούν όσα γίνονται γνωστά σχετικά με τις εξελίξεις στη Σαγκάη, όπου οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν τους τρεις πρώτους θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19 αφότου επιβλήθηκε lockdown στην κινεζική μεγαλούπολη.

Ο Π. Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε προβληματισμό για το πρωτόγνωρης σκληρότητας απαγορευτικό,

καθώς και ελπίδα να είναι θέμα πολιτισμού αυτά που συμβαίνουν, και όχι η Κίνα να κρύβει μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Η καραντίνα των ασυμπτωματικών στη Σαγκάη: Φώτα όλο το 24ωρο και παγωμένα ντους

«Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σαγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον Covid και ξέρουμε να τον ‘κρατήσουμε’ σαν ένα κρύωμα» δήλωσε ο πνευμονολόγος στον ΣΚΑΪ. «Έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο… Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μας έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μας το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID».

Ανησυχία εξέφρασαν, μιλώντας στο Open, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, και ο καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ, Κων/νος Τριανταφυλλίδης. Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως στην Κίνα αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Όμικρον 2, ενώ επίσης έχει εξαπλωθεί και η παραλλαγή Όμικρον 5, που είχε εμφανιστεί στη Νότια Αφρική, μα «δυστυχώς από την Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την παραλλαγή...είναι πιο μεταδοτική αλλά έχει λιγότερα συμπτώματα».

Όπως σημείωσε, στην Κίνα έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις περίπου το 85% με 88% του πληθυσμού, όμως 3η δόση κάνουν μετά από έξι μήνες, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη περίπου το 40% των ατόμων που είναι άνω των 80 ετών. Επίσης, όπως είπε, τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα mRNA- ενώ σημείωσε πως όταν κάποιος διαπιστωθεί ότι έχει μολυνθεί τα φάρμακα που του δίνουν είναι τα παραδοσιακά της κινεζικής ιατρικής. Ακόμη, εξέφρασε αμφιβολίες για τα στοιχεία που ανακοινώνονται.

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε επίσης στα εμβόλια, λέγοντας πως «εμείς ξέρουμε ότι είναι περίπου στο 45% -50% και αυτοί μιλάνε για 80% ασφάλεια». Παράλληλα, εξέφρασε και αυτή αμφιβολίες για τα στοιχεία, λέγοντας πως «μηδέν κρούσματα δεν μπορείς να κάνεις με τέτοιον πληθυσμό, όσο τέλειο και να είναι το σύστημα».

Από πλευράς του ο Γ. Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, μιλώντας στο Mega, εξέφρασε ανησυχία για το Πάσχα και την άρση των μέτρων: «Ανησυχώ για το Πάσχα γιατί περιμένουμε έξαρση. Τα μέτρα έχουν εξαφανιστεί, λέμε ότι είμαστε σε αποκλιμάκωση και είχαμε 82 νεκρούς. Ο ιός είναι εδώ, τα νούμερα που βγαίνουν για τους άλλους δείκτες, εκτός από τις εισαγωγές και τους θανάτους είναι ότι, τα περισσότερα δεν καταγράφονται. Τα εμβόλια ας είναι καλά, και οι προηγούμενες μολύνσεις που δεν έχουμε βαριές νοσήσεις. Το long Covid και η χρόνια κούραση, είναι επιπτώσεις μετά την πρώτη και δεύτερη μόλυνση», ανέφερε. «Ο ιός δεν θα γίνει γριπούλα, έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε.

Για τη Σαγκάη, ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως «στην Ελλάδα όπως και στην Κίνα, ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ηλικιωμένοι. Ανεβαίνει το ποσοστό, γιατί η πανδημία που, πριν τις γιορτές, χτυπούσε τους νέους, τώρα τους πιο μεγάλους...αυτό που έγινε στην Κίνα είναι ότι έγιναν θύματα και της δικής τους επιτυχίας αλλά και της συμπεριφοράς της ως προς την αντιμετώπιση του ιού, καθώς δεν πήραν κάποιο ουσιαστικό μέτρο. Τώρα ο ιός μολύνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, προσπαθώντας να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χoνγκ Κονγκ, που είναι ο ”παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων”... αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί φοβούνται τα εμβόλια, δεν εμβολιάζονται και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας. Και στο Χονγκ Κονγκ έχουν γηραιότερο πληθυσμό, όπως και στην Ελλάδα, πήγαν και τα άνοιξαν όλα με 85% εμβολιασμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Όταν έχουμε 25 εκατομμύρια κλειδωμένους μέσα, είναι δύσκολο να τους ελέγξεις από τη μία μέρα στην άλλη. Στην Κίνα, εάν ξεφύγει η πανδημία θα έχουν πολλούς νεκρούς».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Βόρεια Κορέα: Γιατί δεν θέλει κανείς να ζει σε ρετιρέ στη χώρα του ΚιμΗ καραντίνα των ασυμπτωματικών στη Σαγκάη: Φώτα όλο το 24ωρο και παγωμένα ντους
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Έλληνες, Σαγκάη,koronoios, ellines, sagkai