Κορονοϊός: Υπάρχουν όντως δύο στελέχη, με το ένα φονικότερο;

Τα στελέχη του κορονοϊού που εξαπλώνονται ανά τον κόσμο φαίνονται να είναι δύο, σύμφωνα με μια ανάλυση πάνω σε 103 κρούσματα, αναφέρει το New Scientist- ωστόσο, όπως τονίζεται, ο ΠΟΥ σημειώνει πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός αλλάζει. Οπότε και τίθεται το εύλογο ερώτημα- πόσα στελέχη υπάρχουν, και τι σημαίνει αυτό.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, οι ιοί μεταλλάσσονται συνέχεια, ειδικά οι RNA

ιοί όπως ο εν λόγω ιός (SARS-CoV-2). Όταν κάποιος μολύνεται, ο ιός πολλαπλασιάζεται στο αναπνευστικό του. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, λαμβάνουν χώρα μισή ντουζίνα γενετικές μεταλλάξεις, όπως σημειώνει ο Ίαν Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν ο Σιαολού Τανγκ στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και συνάδελφοί του μελέτησαν το γονιδίωμα από 103 κρούσματα, βρήκαν κοινές μεταλλάξεις σε δύο τομείς του γονιδιώματος. Η ομάδα εντόπισε δύο είδη του ιού με βάση διαφορές στο γονιδίωμα σε αυτούς τους δύο τομείς: 72 θεωρήθηκαν «L-type» και 29 «S-type». Ανάλυση έδειξε πως ο L-type προήλθε από τον παλαιότερο S-type. Το πρώτο στέλεχος θεωρείται πως προέκυψε όταν ο ιός μεταπηδούσε από τα ζώα στους ανθρώπους. Ο δεύτερος ήρθε λίγο μετά, σύμφωνα με την ομάδα. Και τα δύο στελέχη φαίνονται να εμπλέκονται στην πανδημία. Το ότι ο L-type φαίνεται πιο κοινό υποδεικνύει πως ίσως να είναι πιο επιθετικό από τον S-type, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί ερευνητές φαίνονται να θεωρούν πως όντως υπάρχουν δύο στελέχη- και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιβεβαιωθεί πόσο στελέχη υπάρχουν, δεδομένου ότι επιστήμονες ανά τον κόσμο δουλεύουν πάνω σε εμβόλια, τα οποία θα πρέπει να στοχεύουν κοινά χαρακτηριστικά για να είναι αποτελεσματικά. Πάντως οι διαφορές μεταξύ τους φαίνονται να είναι μικρές, και ενδεχομένως να μην μπορούν καν να θεωρηθούν ξεχωριστά στελέχη, θεωρούν άλλοι ερευνητές- οπότε δεν μπορεί να εκτιμηθεί εάν το ένα είναι όντως πιο θανατηφόρο από το άλλο.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία πως χειροτερεύει» εκτιμά ο ΠΟΥ, και εκπρόσωπός του ανέφερε στο New Scientist ότι η μελέτη του Τανγκ και των συναδέλφων του απλά δείχνει ότι υπάρχει κάποια γενετική ποικιλομορφία στον ιό- αλλά και πάλι, η έρευνα έχει να κάνει μόνο με 103 κρούσματα.

Κατά τον Τζόουνς, μπορεί να αναμένεται η εμφάνιση περισσότερων στελεχών. Γενικότερα, οι επιδημιολόγοι συμφωνούν σε γενικές γραμμές πως όταν κάποιος μολυνθεί με τον κορονοϊό, είναι δύσκολο να μολυνθεί ξανά, εκτός και αν ο ιός μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να ξεπεράσει τις άμυνες του ανοσοποιητικού. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου στελέχους- άλλωστε αυτό συμβαίνει με τη γρίπη, νέες παραλλαγές εμφανίζονται κάθε χρόνο που μολύνουν ανθρώπους ανεξαρτήτως εάν είχαν περάσει γρίπη στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και με τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τον Τζόουνς: «Δεν τον βλέπω να εξαφανίζεται σύντομα».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Ενας άνδρας πεσμένος σε δρόμο της Ρώμης. Μια χώρα σε καραντίνα όπου βασιλεύει ο φόβος του κορονοϊού Κορονοϊός: Σε καραντίνα 14 αστυνομικοί στη Βούλα – Τους έφτυσε 26χρονος Απώλεια όσφρησης και γεύσης: Μια «περίεργη» πιθανή ένδειξη μόλυνσης με κορονοϊό
Keywords
Τυχαία Θέματα