Κώστας Μήτογλου: Ο 19χρονος Έλληνας του Ουέικ Φόρεστ

Αν δυναμώσει μυϊκά και αφήσει μακρύ μαλλί, μπορεί να γίνει ο... Ντιρκ Νοβίτσκι του ελληνικού μπάσκετ. Ολίγον τι αιρετική, αυθαίρετη και πρόωρη η -υποθετική- άποψη για ένα παιδί που μόλις έκλεισε τα 19 (11 Ιουνίου 1996). Αυτό όμως προστάζουν το ταλέντο και τα προσόντα τουΚώστα Μήτογλου. Του πιτσιρικά που μετά την πρώτη, κολεγιακή, χρονιά του στο Ουέικ Φόρεστ βαδίζει στα χνάρια του Τιμ Ντάνκαν και του Κρις Πολ, των δύο πιο φημισμένων απόφοιτων του
πανεπιστημίου από τη Νότια Καρολίνα.

Η αλλαγή πλεύσης και η πρώτη χρονιά
Ο "Ντίνος" προτίμησε μετά το πρώτο συμβόλαιο του με τον Άρη ν' αλλάξει γρήγορα κατεύθυνση, αφού στην πρώτη χρονιά δεν είχε την πρόοδο που θα ήθελε. Κόντρα στα σχέδια των "κιτρίνων", οι οποίοι είχαν πληρώσει για να τον αποκτήσουν από τα Αστέρια και δεν είχαν το παραμικρό κέρδος, ο μικρός επέλεξε να συνδυάσει το μπάσκετ με τις σπουδές του στο κολέγιο του Ουίνστον-Σάλεμ και μόνο λίγους μήνες μετά μοιάζει να έχει ήδη "εξαργυρώσει" μέρος της απόφασής του αυτής.

Μολονότι ερχόταν συνήθως από τον πάγκο, τέλειωσε την πρώτη σεζόν του ως τρίτος σκόρερ της ομάδας (9.7 πόντοι), πίσω μόνο από τονΚόντι-Μίλερ ΜακΚιντάιρ και τον Ντέβιν Τόμας, ως τρίτος ριμπάουντερ (4.6) και κυρίως σουτάροντας με 38,5% από το τρίποντο. "Προτιμώ να τον έχω να εκτελεί απ' έξω παρά να κάνει λέι απ", δήλωνε με χιούμορ ο κόουτς Ντάνι Μάνινγκ μετά το νικηφόρο 72-70 επί του Μαϊάμι, ματς στο οποίο ο Μήτογλου πέτυχε 6 (στα 7) τρίποντα και... 0 (στα 4) δίποντα.
Η συνύπαρξη με τον Ντάνι Μάνινγκ

Ο Μάνινγκ υπήρξε ένα κλασικό "4άρι" της εποχής του (1988-2003) με δύο-τρεις καταπληκτικές σεζόν στο βιογραφικό του. Ευέλικτος παρά τη σωματοδομή του και το πρόβλημα στα γόνατα, εξαίρετος επιθετικός και πολύ καλός ριμπάουντερ, είχε -προτού φύγει για το Φίνιξ- 23.7 πόντους και 7 ριμπάουντ ανά αγώνα με τους Λος Άντζελες Κλίπερς. Σπάνια όμως σούταρε έξω από τη γραμμή του τριπόντου και στο πρόσωπο του Μήτογλου ο βετεράνος All-Star, 6ος καλύτερος παίκτης του 1998 και μέλος της ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ στη Σεούλ ως κολεγιόπαιδο βλέπει (πιθανόν) μια βελτιωμένη έκδοση του εαυτού του, την οποία και προφανώς θα ήθελε να εξελίξει όσο γίνεται.

Τον 19χρονο Έλληνα, όταν δήλωσε ενδιαφέρον να μεταβεί στο NCAA, τον πλησίασαν και τον διεκδικούσαν τόσο το Τεμπλ όσο και το Ολντ Ντομίνιον, αλλά η παρουσία του Μάνινγκ στον πάγκο του Ουέικ Φόρεστ έπαιξε κομβικό ρόλο. Όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο Μήτογλου αναφέρεται στον άνθρωπο που (μαζί με το υπόλοιπο σταφ) έχει αναλάβει να τον "πλάσει" και να τον προετοιμάσει για μία λαμπρή καριέρα στα παρκέ, χωρίς να είναι φειδωλός στα κοπλιμέντα για τη δουλειά που γίνεται πριν από κάθε αγώνα. Αλήθεια είναι το Κάνσας ωρίμασε ως προπονητή τον παλαίμαχο πάουερ φόργουορντ.
Χωρίς κόμπλεξ, χωρίς πλάτη

Ο πρώην παίκτης του Άρη προσπαθεί ν' ακούσει, να αφομιώσει και να μάθει όσα περισσότερα μπορεί. Έχει τα κότσια, είναι ακομπλεξάριστος, δεν φοβάται να σουτάρει (πιο γρήγορα και από τη σκιά του) όταν βρεθεί με την μπάλα στα χέρια, παίρνει πάντα τις τελευταίες επιθέσεις και μπαίνει στις μάχες με τους αντιπάλους για να κόψει κάθε αντίπαλη προσπάθεια.
Τι χρειάζεται ν' αναπτύξει; Αφενός μεν το παιχνίδι χαμηλά που του λείπει πολύ, προκειμένου ν' απειλεί με περισσότερους τρόπους, αφετέρου δε η διάρκεια, που θα τον καθιερώσει. Έχει γνώση των αδυναμιών του και μοχθεί για να βελτιωθεί - ιδίως στον τρόπο που διδάσκει ελληνικά στους συμπαίκτες του.

Το ματς με το Σίριακιουζ
Στο ματς με το φημισμένο Σίριακιουζ τον περασμένο Ιανουάριο, ο πιτσιρικάς έκανε μια σπουδαία εμφάνιση, την καλύτερη του ως freshman. Τέλειωσε το ματς με 26 πόντους από 10/13 σουτ και 6 ριμπάουντ, με αποτέλεσμα παρά την ήττα των "Ντίμον Ντίκονς" στην παράταση οι προβολείς να στραφούν πάνω του. Ο Μάνινγκ δήλωσε πως ο Μήτογλου επανέλαβε ό,τι κάνει δυο και τρεις φορές την εβδομάδα στην προπόνηση, οι συμπαίκτες του δεν αιφνιδιάστηκαν από τις επιδόσεις του συμπαίκτη τους.
Ο Τζιμ Μποχάιμ, κόουτς του Σίρακιουζ, τόνιζε αμέσως μετά ότι "τέτοιους σουτέρ δεν τους αφήνεις να βρουν ρυθμό" και δεν είχε άδικο, αφού ο Μήτογλου δεν αστόχησε στα πρώτα εννέα σουτ που πήρε, ανατρέποντας τα δεδομένα ενός αγώνα που μπορεί να μην είχε ευτυχή κατάληξη για το Ουέικ Φόρεστ, αλλά κατέδειξε πόσο ψηλά τοποθετείται το ταβάνι του μικρού.

Ώρα να τον δούμε
Συνολικά ο "Greek Deac" πέτυχε 10 ή περισσότερους πόντους σε 13 από τα 32 παιχνίδια που αγωνίστηκε πέρυσι, ενώ απέναντι στο Αϊόνα έκανε το ένα και μοναδικό νταμπλ-νταμπλ της χρονιάς (10 πόντοι, 11 ριμπάουντ).
Αναπόφευκτα οι εμφανίσεις του έχουν δημιουργήσει προσδοκίες για ένα λαμπρό μέλλον, στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Μέχρι τη δεύτερη χρονιά του πάντως έχει αρκετό χρόνο. Στο μεσοδιάστημα θα παίξει με την Εθνική Εφήβων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Ηρακλείου (και στο Ευρωμπάσκετ της Ιταλίας). Να μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε πώς ένα παιδί με πλούσιο ταλέντο έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε έτοιμο αθλητή.

Μήπως και ο Ντιρκ Νοβίτσκι ένας άγουρος 20χρονος δεν ήταν το 1998;

Πηγή: Contra.gr

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα