Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ

«Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί αυτό που έχω πει εδώ και 2 χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν κανένα λόγο να συνδράμει στην προσπάθεια της γείτονος να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική

Μεσόγειο.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας από την Τουρκία και υπογράμμισε πως η δήλωση της ΕΕ είναι πολύ σοβαρή και αυστηρή - η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ-υπενθυμίζοντας πως η γείτονας έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.

Ακόμη, σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, προσθέτοντας ότι στην επόμενη φάση εμπλέκονται η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Οσον αφορά στο ονοματολογικό με τη πΓΔΜ, αποκάλυψε ότι το σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η Ελλάδα έχει φύγει από το ΥΠΕΞ και έχει παραδοθεί στην κυβέρνηση, γνωστοποιώντας ότι είναι πιθανόν να το στείλει στη γειτονική χώρα πριν την επίσκεψή του στα Σκόπια τον Μάρτιο. «Η συμφωνία πρέπει να περάσει μέσα από το Σύνταγμα της FYROM για να διασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή της», τόνισε, σημειώνοντας πάντως, ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν δείχνουν συμβιβαστική διάθεση.

Στο μεταξύ, σημειώνεται πως συνεδρίαση πραγματοποίησε το Σάββατο το ΚΥΣΕΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την έγκριση της υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν αντιαεροπορικά συστήματα, τορπίλες ναυτικού και τακτικό σύστημα μάχης Στρατού Ξηράς.

Την αλληλεγγύη τους τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο, μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, εξέφρασαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες: Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

Από πλευράς του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ουσιαστική στήριξη από την Ευρώπη προς Ελλάδα και Κύπρο και επεσήμανε ότι ενημέρωσε τους εταίρους για την αυξημένη προκλητικότητα και παραβατικότητα στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη παρουσιάζεται επίσης η κυπριακή κυβέρνηση: Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, «υπήρξε ξεκάθαρη, συλλογική και αποφασιστική αντίδραση από τα κράτη-μέλη για τις παράνομες και πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο Αιγαίο».

Είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε ο Β. Παπαδόπουλος στο ΡΙΚ, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, θεωρούν ότι οι τουρκικές ενέργειες «δεν στρέφονται μόνον εναντίον της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την αποχώρηση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος συμφώνησε ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, αλλά αυτό, επισήμανε, «δεν θα εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα» και μάλιστα, όπως προσέθεσε, τις επόμενες μέρες θα εντατικοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Στα ανοιχτά της Λεμεσού το γεωτρύπανο SAIPEM 12000



Keywords
Τυχαία Θέματα