Κούρσα για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων: Δυσκολίες σε «κόκκινα» δάνεια, Ασφαλιστικό, παραμετρικά δημοσιονομικα

Λίγες ώρες πριν την επιστροφή των τεσσάρων επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα και τρία 24ωρα πριν την επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες.

Το οικονομικό επιτελείο «τρέχει» να κλείσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες στα ανοιχτά μέτωπα του Ασφαλιστικού, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των δημοσιονομικών μέτρων και των κόκκινων δανείων, προκειμένου στο
πρώτο ραντεβού της Δευτέρας να γίνει επισκόπηση των εκκρεμοτήτων και να καθοριστεί το πρόγραμμα αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι έως τις 12 Απριλίου όταν αναμένεται οι εκπρόσωποι των θεσμών να αναχωρήσουν από την Αθήνα για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, να υπάρχει μια τουλάχιστον κατ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές σε όλα τα μέτωπα.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση επιθυμεί κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ, να λάβει τα πρώτα δείγματα των προθέσεων των δανειστών αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης αυτού του κύκλου της αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι εφόσον έχει καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και σύγκλιση με τους θεσμούς, να ξεκινήσει στο περιθώριο της συνόδου τις συζητήσεις για τη ρύθμιση του Ελληνικού χρέους.

Για αυτό το λόγο κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό να κατατεθούν στη Βουλή ακόμα και πριν τις 12 Απριλίου, εφόσον έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Όπως εξηγούν, μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε σαφές σήμα προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της και ως εκ τούτου οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υλοποιήσουν τη δέσμευση τους για τη διευθέτηση του χρέους».

Ωστόσο, ο κύκλος της διαπραγμάτευσης δεν θα κλείσει στη σύνοδο του ΔΝΤ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναμένει τη σύνοδο του Eurogroup στις 22 Απριλίου , προκειμένου οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ενημερωθούν για την πορεία της αξιολόγησης και να δώσουν εντολές για τα επόμενα βήματα.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ότι κυβέρνηση και θεσμοί θα έχουν βρει τη «χρυσή τομή» σε όλα τα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές (τουλάχιστον τους Ευρωπαίους) για τη λήψη νέων μέτρων ύψους 5,4 δις ευρώ, θα πρέπει να οριστικοποιήσει τη λίστα των μέτρων που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγαλύτερη προσέγγιση υπάρχει στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής εικόνα για τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στο θέμα του αφορολόγητου ορίου. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι εφόσον το Ταμείο υπαναχωρήσει από τις απαιτήσεις του για αφορολόγητο στις 7.000-8.000ευρώ, τότε το φορολογικό θα κλείσει γρήγορα.

Μεγαλύτερη δυσκολία προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία αναμένεται στην λίστα των παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές δεν έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση αν αποδέχονται τις προτάσεις που έχει καταθέσει, ενώ έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την απόδοση που θα έχουν αρκετά από τα μέτρα που έχει προτείνει η Ελληνική πλευρά.

Δυσκολίες υπάρχουν και στο Ασφαλιστικό, καθώς παρά τις διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο οι οποίες έγιναν ολόκληρη την εβδομάδα, οι δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερη περικοπή δαπάνης καθώς έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την απόδοση που θα έχουν οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.

Αντίθετα με τα τρία παραπάνω θέματα στα οποία υπάρχει έστω και μια μικρή προσέγγιση, το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στο «κόκκινο». Οι δανειστές φρόντισαν να ενημερώσουν την Ελληνική πλευρά ότι τελική συμφωνία χωρίς ρύθμιση των κόκκινων δανείων δεν θα υπάρχει, «ψαλιδίζοντας» με αυτό τον τρόπο τις ελπίδες της κυβέρνησης για μετάθεση για αργότερα της συζήτησης.

Όπως έχει γίνει γνωστό οι δανειστές επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των «κόκκινων δανείων», ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει την προστασία για την πρώτη κατοικία, έστω και για μια μεταβατική περίοδο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα