Κρατούσε χρόνια λίθο νομίζοντας πως ήταν από χρυσό - Αποδείχθηκε ακόμη πιο πολύτιμος

Το 2015, ο David Hole αναζητούσε χρυσό στο Maryborough Regional Park κοντά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Κρατώντας έναν ανιχνευτή μετάλλων, ανακάλυψε κάτι ασυνήθιστο - έναν πολύ βαρύ, κοκκινωπό βράχο ο οποίος μάλιστα βρισκόταν μέσα σε κίτρινο πηλό. 

Τον πήρε σπίτι του και δοκίμασε τα πάντα για να τον ανοίξει, σίγουρος ότι υπήρχε ένα ψήγμα χρυσού μέσα σε αυτόν εξάλλου, το Maryborough βρίσκεται στην περιοχή Goldfields, όπου ο αυστραλιανός πυρετός χρυσού κορυφώθηκε τον 19ο αιώνα, αναφέρει το Science

Alert.

Κάπως έτσι αποφάσισε να πάρει τον βράχο σπίτι του και δοκίμασε τα πάντα για να τον ανοίξει. Ξεκίνησε με ειδικό πριόνι για βράχια, δοκίμασε με γωνιακό τροχό, τρυπάνι, με βαριοπούλα, μέχρι και να τον λούσει με ειδικά χημικά για να τον λιώσει.

Ο David δεν τα κατάφερε ποτέ, μέχρι που χρόνια μετά έμαθε το λόγο. Η πέτρα δεν ήταν χρυσός, αλλά κάτι ακόμη πολυτιμότερο: σπάνιος μετεωρίτης.

.

«Είχε αυτή τη γλυπτή, λακκοειδή εμφάνιση», δήλωσε ο γεωλόγος του Μουσείου της Μελβούρνης Dermot Henry στην The Sydney Morning Herald το 2019.

«Αυτό σχηματίζεται όταν μπαίνει μέσα από την ατμόσφαιρα, λιώνει εξωτερικά και η ατμόσφαιρα τα σμιλεύει».

Ανίκανος να ανοίξει τον «βράχο», αλλά εξακολουθώντας να ενδιαφέρεται ο Hole πήγε το βράχο στο Μουσείο της Μελβούρνης για αναγνώριση.

«Έχω εξετάσει πολλούς βράχους που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι μετεωρίτες», δήλωσε ο Henry στο Channel 10 News.

Στην πραγματικότητα, μετά από 37 χρόνια εργασίας στο μουσείο και εξέτασης χιλιάδων βράχων, ο Henry είπε ότι μόνο δύο από από αυτούς ήταν μετεωρίτες.

.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν μια επιστημονική εργασία που περιγράφει τον μετεωρίτη ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών, τον οποίο ονόμασαν Maryborough από την πόλη κοντά στην οποία βρέθηκε.

Ζυγίζει 17 κιλά και αφού χρησιμοποίησαν ένα αδαμαντοφόρο πριόνι για να κόψουν ένα μικρό κομμάτι, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σύνθεσή του είχε υψηλό ποσοστό σιδήρου, καθιστώντας το ένα συνηθισμένο χονδρίτη H5.

«Αυτός ο συγκεκριμένος μετεωρίτης πιθανότατα προέρχεται από τη ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία», δήλωσε ο Henry στο Channel 10 News.

Η χρονολόγηση με άνθρακα υποδηλώνει ότι ο μετεωρίτης βρίσκεται στη Γη μεταξύ 100 και 1.000 ετών και υπήρξε μια σειρά από θεάσεις μετεωριτών μεταξύ 1889 και 1951 που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στην άφιξή του στον πλανήτη μας.

.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο μετεωρίτης του Maryborough είναι πολύ πιο σπάνιος από τον χρυσό, καθιστώντας τον πολύ πιο πολύτιμο για την επιστήμη.

Είναι ένας από τους μόλις 17 μετεωρίτες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Βικτώρια και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μάζα χονδρίτη, μετά από ένα τεράστιο δείγμα 55 κιλών που εντοπίστηκε το 2003.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Βασιλικής Εταιρείας της Βικτώριας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρατούσε, - Αποδείχθηκε,kratouse, - apodeichthike